Menghidupkan 10 Ucapan Anugerah Paling Epik sepanjang Masa

Ah, pertunjukan anugerah, malam-malam kegemaran kami untuk merapatkan fesyen selebriti di permaidani merah, cari siapa yang digabungkan, dan, sudah tentu, dengar ucapan penerimaan penghargaan yang hebat. Dari yang sangat menggembirakan (Sally Field pada tahun 1985 Oscar) ke luar biasa ganjil (Angelina Jolie pada tahun 2000 Oscars), dan yang sangat menginspirasi (Jesse Williams pada 2016 BET Awards), dalam sejarah menunjukkan anugerah, ucapan jarang mengecewakan . Jadi, kami telah mengumpulkan beberapa yang terbaik sepanjang masa, sama ada mereka lucu atau heroik. Tetap menatal untuk menghidupkan semula detik-detik klasik dari belakang podium pameran anugerah.

Halle Berry memenangi Oscar untuk Pelakon Terbaik

Di Anugerah Akademi pada tahun 2002, Berry membawa pulang anugerah untuk Pelakon Terbaik untuk persembahannya di Bola kepunyaan raksasa. Dia menjadi wanita Afrika Amerika pertama yang memenangi penghormatan dan ucapannya yang melemahkan dan emosi mencuri hati kita.

Taylor Swift memenangi Grammy untuk Album Tahun Ini

Untuk mengejutkan tidak kira-kira ada, Swift membawa pulang hadiah untuk Album of the Year pada Grammys 2016. Untuk mengejutkan semua orang, dia menggunakan platformnya untuk menelefon Kanye West selepas terbukanya lagunya, “Terkenal,” yang menampilkan lirik yang tidak menyenangkan mengenai Swift.

Cuba Gooding Jr memenangi Oscar untuk Pelakon Pembantu

Untuk persembahannya di Jerry Maguire, Gooding Jr. telah dianugerahkan Oscar untuk Pelakon Pembantu di Anugerah Akademi 1997. Keseronokannya, yang paling baik dipaparkan dalam berteriak berulangnya “Saya sayang kamu, saya sayang kamu” pada orang ramai, terasa. Dia akhirnya meletakkan patungnya dan terus melompat ke atas di atas pentas.

Patricia Arquette memenangi Oscar untuk Pelakon Terbaik

Dalam ucapan yang kontroversi, namun kontroversial, Budak lelaki bintang Arquette menggunakan waktunya untuk memanggil isu jurang upah di Hollywood. “Ia adalah masa kita untuk mempunyai kesamaan gaji sekali dan untuk semua, dan hak yang sama untuk wanita di Amerika Syarikat,” katanya sambil menerima Oscar pada tahun 2015.

Julia Roberts memenangi Oscar untuk Pelakon Terbaik

Roberts menerima Anugerah Akademi Terbaik untuk Pelakon Terbaik pada tahun 2001 untuk persembahannya di Roberts Erin Brockovich. Sebelum mengucapkan terima kasih kepada semua orang yang dia tahu, Roberts meminta konduktor muzik, Bill Conti, tidak memotongnya dengan cepat, berkata “… anda melakukan kerja yang baik, tetapi anda begitu cepat dengan kayu itu, jadi kenapa awak tidak duduk, kerana saya tidak boleh berada di sini sekali lagi.

VIDEO: Bolehkah Anda Berjaya untuk Pergi ke Oscars?

Jeffrey Tambor memenangi Emmy untuk Pelakon Utama dalam Komedi

Dalam masa yang menyentuh pada anugerah Emmy 2015, Tambor menerima anugerahnya untuk persembahannya di Telus dan kemudiannya mendedikasikannya kepada komuniti transgender: “Saya ingin mendedikasikan prestasi saya dan anugerah ini kepada komuniti transgender. Terima kasih atas kesabaran anda. Terima kasih kerana keberanian anda. “

Meryl Streep memenangi Oscar untuk Pelakon Terbaik

Untuk persembahannya di The Iron Lady, Streep membawa pulang anugerah untuk Pelakon Terbaik di Anugerah Akademi 2012. Apabila dia tiba di atas pentas, dia dengan senang hati menganugerahkan dunia dengan frasa baru: “Streep fatigue,” merujuk kepada 16 pencalonan sebelumnya dan dua kemenangan Oscar yang lain.

Lupita Nyong’o memenangi Oscar untuk Pelakon Pembantu Terbaik

Dalam satu kejadian yang tidak pernah berlaku sebelum ini kerana ia adalah filem pertamanya, Nyong’o membawa pulang anugerah untuk peranannya 12 tahun sebagai hamba. Ucapan penerimaan emosi dan bersyukurnya menggegarkan negara, dan meletakkan pelakon itu dalam kedudukan penuh kasih sayang Amerika. “Apabila saya melihat ke bawah patung emas ini, bolehkah saya mengingatkan saya dan setiap anak kecil bahawa tidak kira di mana anda berada, impian anda sah,” kata beliau untuk menutup ucapannya.

Cate Blanchett memenangi Oscar untuk Pelakon Terbaik

Untuk persembahannya di Blue Jasmine, Blanchett membawa pulang anugerah tertinggi pada Anugerah Akademi 2014. Dalam satu lagi iktibar dalam perjuangan menjadi seorang wanita di Hollywood, aktres itu menggunakan ucapannya untuk mengingatkan dunia bahawa industri wanita yang membintangi wanita adalah pasaran yang besar: “… orang-orang kita dalam industri yang masih bodoh berpaut kepada idea bahawa filem wanita dengan wanita di tengah-tengah adalah pengalaman niche, mereka tidak. Para penonton ingin melihat mereka dan, sebenarnya, mereka mendapat wang. “

Viola Davis memenangi Emmy untuk Pelakon Utama dalam Drama

Ratu Viola menjadi wanita Afrika-Amerika pertama yang memenangi Emmy dalam pelakon utama dalam kategori drama dan dia dengan tepat menggunakan ucapannya untuk membangkitkan isu perlumbaan di Hollywood. Selepas memetik Harriet Tubman, Davis berkata, “Satu-satunya perkara yang memisahkan wanita warna dari orang lain adalah peluang. Anda tidak boleh memenangi Emmy untuk peranan yang tidak semata-mata.”

Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

89 − = 82

map