Cara Dapatkan Noda Daripada Pakaian Anda: Panduan untuk Mereka yang Makan Tengahari di Meja mereka (aka Setiap orang)

Kami semua ada di sana: Anda sedang makan salad di meja anda untuk makan tengah hari (perangsang untuk mendapatkan salad!), Dan ia berlaku-anda turun kale yang direndam dalam vinesigrette balsamic seluruh blaus sutera baru anda . Walaupun impuls pertama anda adalah untuk mengambil serbet kertas dan gosokkan ke dalam baju anda, letakkan serbet itu, dan baca tips pengasas Laundress Lindsey Boyd tentang cara untuk mendapatkan kotoran yang menjengkelkan dari pakaian anda dengan secubit, tanpa mengira sama ada penyebabnya adalah kicap, saus tomat, atau kegemaran saya sendiri, sos Tabasco.

Pertimbangkan kain itu.

Langkah pertama dalam penyingkiran noda cepat adalah untuk mengenal pasti kain, kata Boyd. “Jika anda mencemarkan kapas, linen, atau sintetik tahan lama, seperti poliester, anda merawatnya dengan cara yang berbeza daripada jika anda mencemarkan sutera, bulu atau kasmir,” jelasnya. “Cottons, linen dan poliester memerlukan air yang sangat panas, tetapi sutera, bulu, dan kasir harus dirawat dengan air sejuk atau suhu bilik.”

RELATED: $ 0 Trick untuk Mengeluarkan Stail Garam dari Kasut Anda

Jangan gosok noda.

“Ya, anda perlu menghilangkan sos atau minyak yang berlebihan, tetapi jangan gosokkannya ke kain,” kata Boyd. “Sebaliknya, pukulkan atau patikan noda itu.”

Jangan gunakan serbet berwarna atau kertas.

“Apabila membusuk, tidak sampai ke serbet kertas, walaupun ia adalah perkara pertama yang berdekatan,” kata Boyd. “Sebuah serbet kertas akan meninggalkan kulit yang berlebihan, dan jika ia berwarna, lupa-boleh dan akan berdarah ke kain Ini adalah yang terbaik untuk merebut serbet kain dan masuk ke bilik mandi Jika kain serbet tidak berada di tangan, hanya gunakan jari anda untuk membasuh noda. “

Jangan gunakan sabun di dalam bilik mandi.

Seperti serbet berwarna, Boyd menasihatkan supaya tidak menggunakan sabun di bilik mandi. “Ia biasanya berwarna seperti warna merah jambu atau biru, dan anda tidak tahu apa yang ada di dalamnya.” Sekiranya anda bersedia, cobalah produk seperti The Laundress’s Wash & Stain Bar atau Solution Stain untuk pretreat noda sebelum anda pulang ke rumah, jika tidak, gunakan air panas atau sejuk sahaja. Kemudian basuh di rumah seperti biasa.

Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

− 6 = 3

map