Cara Pakai Makeup Apabila Anda Memiliki Ekzema

Apabila anda mempunyai kulit yang rawan ekzema, katakan bahawa memakai solek adalah sukar jika anda mengalami kering, patah serpihan di wajah anda, adalah meremehkan secara besar-besaran. Walau bagaimanapun dengan produk yang betul dan teknik aplikasi, ia mungkin menggunakan solek untuk membantu kulit anda kelihatan lebih lancar tanpa menjengkelkan lagi.

“Bagi kebanyakan orang, ekzema menghasilkan kering, kadang-kadang serpihan merah bersisik di wajah yang sukar untuk menyamarkan dengan solek. Adalah penting untuk memilih formula solek yang tepat untuk keadaan kulit ini, “jelas Karen Ragaini, RN, BA, LE, Pengarah Latihan dan Pendidikan Colorescience. “Memakai apa-apa pada kulit yang mengalami ‘ekzema’ mencabar kerana ekzema akan sering hadir sebagai kering, merah, bersisik dan gatal. Kecuali isu yang mendasari keadaan itu ditangani terlebih dahulu oleh seorang doktor. Jika tidak, anda boleh menyebabkan lebih kerengsaan pada kulit. “

BERKAITAN: Semua Yang Anda Perlu Tahu Mengenai Mengurus Eksim

Sediakan Kulit

Pertama, penting untuk menyiapkan kulit dengan betul menghidratkannya dengan produk yang penuh dengan bahan-bahan yang dikenali untuk menenangkan kulit. Sekiranya anda menggunakan preskripsi untuk ekzema dari pakar dermatologi, gunakan terlebih dahulu sebelum menggunakan sebarang solek. Juga, dapatkan kebiasaan melakukan “ujian tampalan” sebarang produk solek pada leher sebelum memohon kepada muka.

Pilih Formula Kanan

Produk apa yang anda gunakan adalah sama penting seperti cara anda menggunakannya. Lean ke arah produk yang termasuk tabir suria fizikal (hanya zink dan titanium), dan bebas daripada pewarna, pengeringan alkohol, dan serbuk talcum. “Pengguna mesti pandai pada bahan-bahan lain pada label yang boleh menjengkelkan dan membatalkan kesan menenangkan ramuan ‘baik’,” kata Ragaini.

Apabila ia datang kepada asas dan concealer, kedua-dua format cecair dan kayu selamat untuk digunakan, selagi mereka seimbang dengan bahan-bahan penghidratan yang akan berfungsi untuk menyembuhkan patch scaly. Concealer pembetulan warna dengan warna kuning atau hijau dapat membantu meneutralkan kemerahan dari flare-up ekzema muka, juga.

Bagi pemerah pipi, pilih rumusan krim kerana ia menggabungkan dengan mudah ke kulit. “Sedikit kilauan baik-baik saja, tetapi elakkan produk dengan terlalu banyak berkilau atau dengan terlalu banyak nada putih / pastel kerana ini dapat melihat kekosongan pada kulit kering dan menjadi lebih menjengkelkan,” kata Patricia Boland, Naib Presiden Penyelidikan Colorescience & Pembangunan.

VIDEO: Pengelupasan Makeup Ini Secara Selalu Melelapkan Makeup Off Your Face

Bergantung kepada bagaimana eksim ekstrim anda, anda boleh memakai solek di sekitar mata anda, tetapi lebih baik untuk berunding dengan pakar dermatologi anda sebelum berbuat demikian. “Pilih penukar di sekeliling mata yang akan meneutralkan warna merah, mengandungi bahan-bahan penghidratan, tiada pewarna, tiada serbuk roti, atau mana-mana pelindung matahari kimia, kata Ragaini. “Baca bahan-bahan pada maskara anda juga. Elakkan mereka dengan pewarna yang digunakan pada bulu mata dengan memilih tiub seperti maskara yang tidak menjengkelkan Colorescience ($ 24; dermstore.com), dan pastikan anda menukar maskara anda setiap tiga bulan walaupun ia tidak kosong. “

Gunakan jari anda 

Apabila menggunakan solek, gunakan tangan yang bersih dan bukan berus. “Oleh kerana kulit jenis ini sangat reaktif, kami mengesyorkan agar menggunakan tangan yang sangat bersih. Tekstur solek dan berus cenderung untuk menyimpan lebih banyak kuman, “jelas Boland.

Bagi pemerah pipi, gunakan jari anda juga. “Aplikasi fingertip adalah terbaik untuk meletakkan produk pada epal pipi dan tekan untuk campuran (tidak menggosok – berfikir ‘setem’ sebaliknya) sehingga jumlah warna yang dikehendaki ditinggalkan,” kata Boland.

Jangan Lupakan Buang Ia

Untuk mengelakkan kerengsaan gejala ekzema yang ada, penting untuk anda menghapuskan solek anda pada penghujung hari. Gunakan pembersih yang berasaskan minyak (seperti kelapa atau jojoba) untuk perlahan-lahan memecah solek dan kotoran dan kotoran hari ini tanpa menghirup kulit. Boland mengatakan bahawa bahan seperti aloe, ekstrak kaktus, oat beta glucan, dan gliserin juga hebat untuk menenangkan kulit yang jengkel.

Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

46 − 41 =

map