3 Cara Cepat dan Mudah untuk Mengatasi Masa Split

Seperti kehilangan kaus kaki dalam setiap kitaran dobi, hujung berpecah tidak dapat dielakkan. Biasanya dicipta oleh kerosakan haba, perpecahan berlaku apabila lapisan luar (kutikula) mula retak dan mendedahkan korteks dalamannya. Apabila struktur dalaman rambut terdedah, ia menjadi lemah dan kering, dan akhirnya pecah. Untuk membantu anda di antara snip (yang sepatutnya berlaku setiap 2 bulan), berikut adalah beberapa perbaikan cepat untuk melicinkan hujung yang teruk.

Bilas dengan Cuka
Selepas setiap syampu 4-5, cuba cuka epal cuka. Campurkan satu bahagian cuka sari apel dengan satu bahagian air dan sapukannya kepada helai. “Cuka cider epal membantu mengimbangi pH rambut, yang membantu kutikula meletakkan rata, menyembunyikan rupa hujung yang dibangkitkan,” kata hairstylist selebriti Matt Fugate.

BERKAITAN: 3 Masker Rambut DIY yang diuji Editor-Editor untuk Membuat dari Stuff Sudah berada di Dapur anda

Keadaan yang teruk
Tambah dalam kelembapan utama dengan rawatan pelembab dalam bilik mandi, yang boleh membantu sementara menyembunyikan hujung yang rosak. Fugate suka Topeng Keajaiban Tujuh Hari O & M ($ 35; originalmineral.com) dengan minyak argan yang menghidratkan. “Apabila hujung terhidrasi, anda mungkin tidak dapat melihat tip kering, yang terdedah kepada keriting,” kata Fugate. Beliau juga mencadangkan menggunakan alpukat luka pada helai jika anda berada di DIY. Untuk rawatan segera, gunakan produk cuti berseri seperti Pantene Pro-V Split End Fuser ($ 15; drugstore.com), yang menggunakan silikon untuk mengikat hujung patah bersama.

Gaya Mereka Daripada Penglihatan
Lembaran lurus lebih cenderung mencerminkan kerosakan. Sembunyikan kerosakan dan mencegah kerosakan haba dengan menggunakan semburan tekstur (kami suka Sachajuan Ocean Mist ($ 28; net-a-porter.com) untuk membuat gelombang pantai..

Minta ‘Berhabuk’
Dan jika petua anda telah sampai ke titik di mana mereka benar-benar kelihatan rusak, sudah tiba masanya untuk membawa gunting itu. Takut untuk kehilangan panjang? Mintalah stylist anda untuk debu – “ia pada dasarnya hanya melepaskan hujungnya, kurang dari sentimeter jadi ia hanya mengeluarkan potongan-potongan yang straggly. Ia tidak ada kaitan dengan membentuk rambut, hanya untuk menghilangkan hujung berpecah,” kata Fugate. Ini cara yang baik untuk menjaga rambut sihat semasa membesarkannya, tambahnya.

Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

6 + 2 =

map