3 Cara Filem Filem Kota Berbeza dari Buku

Penyesuaian film novel dewasa muda John Green Kota Kertas memukul pawagam hujung minggu ini, dengan Cara Delevingne dan Nat Wolff dibintangi sebagai kedua-dua remaja mencari petualangan dari kisah buku itu. Tetapi seperti kebanyakan penyesuaian buku, senario filem, yang ditulis oleh Kerosakan di Bintang Kami penulis skrip Michael H. Weber dan Scott Neustadter, tidak berpegang pada plot buku itu sepenuhnya. Terdapat beberapa suis utama dalam filem yang memfokuskan perjalanan jalan raya, membuang walaupun peminat-peminat terbaharu novel-novel Green.

Khususnya, terdapat tiga perbezaan yang membezakan buku dari filem ini, untuk lebih baik dan lebih teruk. (Amaran: spoiler depan.)

1. Angela pergi dari kecil ke watak utama.

Teman wanita Radar, Angela, bukan watak utama dalam buku itu. Dia tinggal di Orlando, FL, dan bukannya menyertai Lacey, Quentin, dan Ben dalam perjalanan mereka. Tetapi dalam filem itu, selepas dia dan Radar membincangkan status hubungan mereka, Angela memutuskan untuk menyertai pengembaraan itu-dan itulah yang baik. Di samping membawa Radar yang berbeza, dia juga membantu mengimbangi dinamik kumpulan. Jadi sementara Quentin, Ben, dan Radar bermula sebagai trio BFF, Lacey dan Angela pergi dari luar kepada besties kerana mereka tenggelam dalam kumpulan. Malah Green adalah peminat kehadiran Angela yang semakin meningkat dalam plot filem itu.

RELATED: Paper Towns Pengarang John Green’s Best Life Advice

2. Perjalanan jalanan berlaku pada masa yang berlainan.

Dalam filem ini, kumpulan itu merancang perjalanan jalan mereka untuk menjadikannya prom- dan Margo mengedit kemasukan Omnictionary di bandar itu untuk mengatakan bahawa ia tidak lama lagi akan mempunyai populasi satu. Tetapi dalam buku ini, remaja meninggalkan sekolah menamatkan pengajian sekolah awal untuk mencari Margo sebelum dia meninggalkan Agloe, yang akan mempunyai populasi satu hingga tarikh yang lebih spesifik: 29 Mei pada tengah hari. Quentin, Ben, dan Radar perlu tergesa-gesa untuk mengalahkan jam sebelum Margo meninggalkan Agloe untuk kebaikan, dan Quentin masih merindui prom ketika dia memutuskan untuk meneroka mal mini yang ditinggalkan (sebuah kedai cenderamata dalam filem) dan bukannya pergi menari sekolah menengah . Novel itu menaikkan prospek dramatik prom yang hilang, dengan Quentin dan kawan-kawannya dengan penuh rasa gentar meninggalkan Orlando di jubah kelulusan mereka untuk membuktikan betapa kehebatan dan kecintaannya terhadap Margo yang sebenarnya.

3. Cerita berakhir dengan pelbagai perkara.

The Kota Kertas novel berakhir dengan kejutan. Tiada kembalinya ke Orlando atau adegan tarian sekolah tinggi yang sempurna. Sebaliknya, Margo sedang dalam keadaan buruk dengan Lacey dan mempunyai perbualan dengan Quentin di mana dia menyedari bahawa dia selalu menggambarkan dia cara dia mahu melihatnya. Akhir novel datang hampir tiba-tiba, seperti Q dan Margo mencium sebelum mereka berpisah. Tidak ada petunjuk untuk apa yang akan berlaku kepada salah seorang daripada mereka, kecuali untuk pengetahuan bahawa mereka akan memisahkan cara mereka. Walau bagaimanapun, filem ini menghuraikan pelajaran yang sepatutnya Quentin yang dia pelajari dari Margo. Apabila kedua-dua merebut gelagat selepas kejutan awal Margo melihatnya, Q menerangkan semua perkara yang dia pelajari dari Margo. Walaupun selepas dia menyatakan rasa tidak puas hati untuk memahat gadis impian pixie manik, Q masih tidak melihatnya sebagai sesuatu yang lebih daripada angka yang membantu dia mencari dirinya sendiri. Dan pada akhirnya, dia masih menjadi mitos kepada Q ketika dia pulang ke rumah-tepat pada masanya untuk menyertai kawan-kawannya di prom. Filem ini memberikan lebih banyak penutupan kepada cerita Quentin daripada buku itu, yang mengilhami kisah Green dengan perspektif bertekstur mawar. Sementara kedua-dua medium ini menceritakan kisah “budak lelaki bertemu gadis impian pixie manik,” buku itu mengusir trope dengan lebih agresif. Novel ini lebih dekat dengan kehidupan sebenar, tanpa menawarkan penutupan yang tidak realistik.

Walaupun dengan perbezaan, terdapat banyak perkara yang sama seperti. Jadi apa yang boleh anda harapkan dari kedua-dua versi Kota Kertas? Banyak pengembaraan.

BERKAITAN: Ini Adalah Cara Kota Cast Cast Menjelaskan Cara Delevingne

Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

74 + = 77

map