3 Perkara Tidak Ada yang Memberitahu Anda Mengenai Mempunyai Seks Selepas Memberi Kelahiran

DEAR DR. JENN,
Sejak saya melahirkan anak perempuan saya, seks dengan suami saya telah … berbeza. Keinginan saya bukanlah apa itu, dan seks berasa berbeza. Apakah “biasa” selepas kehamilan? Dan bagaimana kita dapat memulihkan kehidupan seks kita? -Tidak ada MILF 

MILF DEAR, 
Ini adalah seperti biasa. Malah sebelum menjadi ibu bapa, biasanya ada pasangan yang mempunyai dorongan seks yang lebih tinggi. Ia jarang berlaku bahawa pasangan bermula dengan tahap libido yang sama. Tetapi apabila anda membuang melahirkan, tidur malam, lampin yang kotor, episiotomi, payudara bocor, dan kehilangan estrogen, kemungkinan anda mengejar suami anda (atau dia selepas anda) untuk seks adalah rendah. Jangan putus asa. Kehidupan seks anda tidak hilang-hanya pada hos. Dengan pendidikan dan penyediaan sedikit, ia akan kembali, dan mungkin lebih baik.

Satu kajian baru-baru ini mendapati bahawa 12 bulan selepas kelahiran, 69 peratus ibu melaporkan bahawa mereka agak atau sangat berpuas hati dengan kehidupan seks mereka. Bagaimana anda menyertai kelab itu? Faktor terbesar yang menyumbang kepada ketidakpuasan adalah tekanan. Dalam erti kata itu, kehamilan yang teratur bermakna seks yang panas. Ibu-ibu baru cenderung tidak berasa sangat seksi; Mendapatkan bayi anda dalam jadual secepat yang mungkin dapat membantu membuat perancangan lebih mudah untuk merancang hari anda, dan sedikit masa untuk penjagaan diri-walaupun anda hanya membasuh rambut anda-boleh pergi jauh untuk membuat anda merasa panas dan menginginkan seks . Terima bantuan apabila ditawarkan (dari ahli keluarga, kawan, dan bantuan berbayar, jika anda mampu). Itu tidak menjadikan anda seorang ibu yang tidak baik; memakai topeng oksigen anda terlebih dahulu.

VIDEO: Eric dan Jessie James Decker Selamat Datang Anak Forrest Bradley

Untuk mencapai matlamat anda untuk memulihkan kehidupan seks anda, anda perlu memahami bahawa hasrat anda dipengaruhi oleh kedua-dua fizikal anda dan kesejahteraan psikologi, yang kedua-duanya terjejas teruk oleh kehamilan dan melahirkan anak.

BADAN AWAK

Walaupun anda mungkin merasa seolah-olah anda tidak berada dalam suasana hati, ada sebab-sebab fisiologi sebenar mengapa libido anda mungkin berubah. Saya menemubual OB / GYN berasaskan LA Jessica Schneider kira-kira tahun ini lalu, dan dia menjelaskan, “Sebab utama berkaitan dengan penyusuan susu ibu. Oleh kerana tahap prolaktin yang tinggi, yang diperlukan untuk pengeluaran susu, estrogen akan ditindas, yang menyebabkan kekeringan faraj dan menurun libido, sama dengan menopaus. “Oleh sebab ini boleh menyebabkan seks menyakitkan, menyimpan sebotol pelincir berdekatan sehingga anda badan telah kembali kepada bekasnya sendiri.Jika anda seorang dara peluntur, apabila anda menemui keajaiban bahan ini, anda mungkin tidak mahu meletakkannya kembali di atas rak.

RELATED: Berapa Banyak Seks Adakah “Normal?”

Sesetengah wanita, terutama mereka yang mempunyai cesarean atau episiotomi, memerlukan lebih daripada doktor standard yang disyorkan enam minggu untuk menyembuhkan. Banyak ibu baru sangat takut mencederakan diri mereka bahawa mereka lebih suka melekatkan popok di mata mereka daripada turun dan kotor dengan pasangan mereka. Dengan syarat doktor memberi anda cahaya hijau, rasa sakit atau kecederaan biasanya lebih buruk daripada pengalaman sebenar. Saya cadangkan memberikan percubaan, perlahan-lahan, supaya anda dapat mengalami hubungan emosional dengan suami anda yang membawa seks, walaupun itu bukan penyambung paling hangat dalam hidup anda. 

PSYCHE ANDA

Sudah tentu, ada juga sebab-sebab psikologi yang penting mengapa banyak ibu baru tidak merasa “dalam suasana hati.” Bermula, menjadi ibu yang baru sangat memakan. Sama seperti jatuh cinta, ia kuat dan sengit dan meninggalkan sedikit ruang dalam jiwa anda untuk banyak lagi. Tidak seperti cinta dewasa, objek cinta anda bergantung sepenuhnya kepada anda. Pada mulanya, ramai wanita mendapati bahawa cinta dengan suami mereka terasa seperti gangguan dari peranan mereka sebagai seorang ibu.

Sesetengah ibu baru juga sukar untuk mengintegrasikan identiti ibu baru mereka dengan identiti mereka sebagai makhluk seksual. Seorang teman wanita yang berada di dalam kumpulan mama dan saya mengaku kepada kami, “Saya rasa seperti seorang gadis sekolah rendah. Ia boleh mencabar untuk merasa kompeten sebagai seorang ibu dan berasa seperti wanita yang panas dan seksi. Akibatnya, kadang-kadang kita merosakkan emosi sedikit ketika kita cuba untuk memikirkan semuanya. Selain fakta bahawa menukar lampin dan Bayi Bjorns tidak menjerit seks, beberapa wanita mempunyai model peranan yang membincangkan peralihan ini dengan mereka. Mujurlah, terdapat lebih banyak lagi model “ibu seksi” dalam media, tetapi setiap wanita mesti menggabungkan kedua-dua bahagian ini dengan cara mereka sendiri.

BERKAITAN: Apa Yang Anda Tidak Sekiranya Beritahu Rakan Anda Mengenai Kehidupan Seks Anda

Perkara lain: Ada sebab mereka menggunakan kekurangan tidur untuk menyeksa tahanan. Bulan-bulan pertama yang tidak dapat dilupakan boleh menyakitkan. Sebagai seseorang yang mendapat sedikit tidur pada tidur yang sangat sedikit, saya terkejut dengan sebab kekurangan tidur bayi yang gemuk itu adalah. Saya akan melakukan apa sahaja untuk mendapatkan empat jam pepejal berturut-turut selepas kembar saya dilahirkan. Sebagai tambahan kepada kesengsaraan yang menyebabkan masalah kekurangan tidur, ia juga menurunkan tahap testosteron, yang memberi impak keinginan seksual untuk lelaki dan wanita. Untuk mengatasinya, kajian menunjukkan bahawa testosteron pada lelaki mengambil menyelam selepas mereka menjadi bapa, semakin banyak mereka terlibat dalam menjaga anak-anak mereka, menurunkan penurunan testosteron mereka.

Satu lagi penyumbang utama kehilangan keinginan adalah bahawa wanita sering merasa tidak selesa dalam tubuh mereka sendiri sehingga mereka dapat menanggalkan berat kehamilan mereka. Wanita yang mengalami masalah imej badan atau gangguan makan sebelum hamil amat terdedah kepada masalah ini. Walaupun lebih mudah dikatakan daripada dilakukan, saya menggalakkan anda untuk tidak membiarkan “berasa gemuk” berdiri di jalan untuk mendapatkan intim dengan pasangan anda. Selain itu, wanita jauh lebih kritikal terhadap tubuh mereka sendiri berbanding lelaki; kemungkinannya adalah perubahan estetik kepada badan anda akan menjadi perkara terakhir dalam fikirannya semasa bercinta dengan anda.

Jika anda adalah salah satu daripada 10-20 peratus wanita yang mengalami kemurungan postpartum, yang sering dikesan 3-6 bulan selepas melahirkan, kemungkinan besar akan mengecil libido anda. Postpartum disebabkan oleh gabungan keadaan dan ketidakseimbangan kimia. Jika anda fikir anda mungkin mengalami kemurungan postpartum, adalah penting untuk mendapatkan bantuan sebelum isu itu bertambah buruk. Gabungan psikoterapi dan ubat-ubatan telah terbukti menjadi rawatan yang sangat berkesan.

BERKAITAN: Kes untuk Internet Mengesan Tarikh Anda

MAN ANDA AND ROOM DELIVERY

Sebagai tambahan kepada testosteron yang diturunkan, ramai lelaki yang mengalami trauma oleh bilik penghantaran. Ia tidak betul dari segi politik untuk membicarakannya, dan tidak ada seorang pun yang menyakitkan perasaan pasangannya, tetapi memerhatikan bayi yang keluar dari vagina atau melihat isteri anda dipotong terbuka untuk cesarean boleh melakukan nombor pada visi seksual lelaki terhadap pasangannya . Terlalu banyak doktor yang baik bermaksud menaikkan lelaki ke gawang pada bayi yang paling tinggi. Anda tidak perlu menonton pertunjukan berdarah untuk menyokong isteri anda semasa dia melahirkan. Kecuali rakan kongsi mempunyai keinginan untuk melihat bayi yang keluar, saya cadangkan mereka tetap berada di atas untuk membantu dan menyokong rakan buruh. Apa yang paling penting ialah sokongan, ikatan dan sambungan yang berlaku di dalam bilik penghantaran, bukan berapa banyak darah dan menimbulkan kesaksian anda.

Ia mengambil tubuh anda sembilan bulan untuk membuat, membesar dan melahirkan bayi. Beri diri anda sedikit masa untuk pulih (dalam pengalaman klinikal saya kira-kira satu tahun) sebelum anda mengharapkan untuk kembali kepada diri mereka sendiri seksual. 

Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

37 + = 42

map