5 Langkah untuk Penyembuhan (dan Mencegah!) Summer-Sandal Blisters

Ia hanya tidak dapat dielakkan bahawa sekurang-kurangnya beberapa pasang sandal musim panas kami akan meninggalkan kami dengan lepuh yang tidak begitu cantik. Anda boleh menyalahkan kelembapan dan geseran kulit ke kasut untuk keputusan yang menyakitkan. Mengatasi lepuh, bagaimanapun, adalah satu prestasi yang sangat mudah. Strategi yang kami cuba-benar tidak hanya akan menyembuhkan dan menghalang orang-orang kecil, mereka akan membawa anda kembali ke kasut tumit kegemaran anda dan tidak lama lagi.

1. Basuh Tangan Anda
Tangan membawa bakteria, jadi penting untuk mencuci dengan baik sebelum merawat lepuh anda. Sebaliknya dengan sabun tangan standard sekurang-kurangnya 20 saat, dan belanja 20 lagi pastikan anda mendapat kuku.

2. Pop the Blister

Jarum, Povidone Iodine
Kesopanan; Getty Images

Sekarang tangan anda sudah siap untuk pergi, sudah tiba masanya untuk memastikan lepuh itu sendiri bersih. Membersihkan dengan mengeluh dengan yodium ($ 12; drugstore.com) untuk membersihkan mana-mana kotoran dan mikrob. Sebaik sahaja lepuh disediakan, penyaliran semua plasma di dalam (kotor, kami tahu) adalah langkah seterusnya anda. Untuk berbuat demikian dengan berkesan, cabut dengan teliti luka dengan menggosok jarum yang disterilkan alkohol, masuk dari sisi dan bukannya atas untuk keselamatan. Kemudian menyerap cecair dengan tisu atau pad kapas, menolak dari bertentangan di mana anda membuat prick pin anda. Penting: Jangan keluarkan kulit mati. Ia akan menyembuhkan luka yang tidak disentuh lagi.

3. Rawat Luka

Rawatan rumah

Aloe Vera, Toothpaste, Apple Cider Vinegar, Tea Tree Oil
Kesopanan (3); Getty Images

Semua orang suka ubat rumah yang baik, dan penyembuhan lepuh boleh dilakukan dengan barang-barang di sekitar rumah. Untuk mengelakkan diri dari menjadi post-pop yang dijangkiti, cubalah menghirup cuka sari apel ($ 7; amazon.com), antibakteria semulajadi. Untuk mengurangkan bengkak dan kemerahan, putar daun tumbuhan lidah buas dan peras untuk menetes cecair ke luka. Untuk mengeringkan lepuh selepas lancing, cubalah minyak pokok teh ($ 13; gnc.com) atau ubat gigi ($ 4; walgreens.com).

Kedai-Beli Perkara

Vaseline, Burt's Bees Res-Q Ointment, Neosporin
Kesopanan (3)

Apabila ia datang kepada fasa pra-pembalut, mulakan dengan menenangkan luka. Neosporin Plus Pain Relief Antibiotik Krim Pertolongan Pertama ($ 7; drugstore.com) menggabungkan analgesik ke dalam salap kencingnya. Untuk penghidratan yang menenangkan, berpegang dengan Vaseline Petroleum Jelly ($ 2; drugstore.com) atau salep Burt’s Bees Re-Q ($ 6; burtsbees.com).

BERKAITAN: Rambut Ingrown? Inilah Apa yang Harus Dilakukan Sekarang

4. Pembalut Ia

Dr Scholl's Blister Treatment, Band-Aid Advanced Healing Blister, SoreSpot Blister & Skin Protection Bandages
Kesopanan (3)

Menaip air, kotoran dan kuman sambil menambah pelindung kecil menggunakan Penyembuh Lanjutan Band-Aid, Kusyen ($ 5; drugstore.com) atau Rawatan Jerawat Dr. Scholl, Bantal Steril ($ 5; drugstore.com). Untuk melindungi dan melegakan kesakitan, pilih PediFix SoreSpot Lister dan Perlindungan Perlindungan Kulit ($ 11; amazon.com). Pastikan untuk menukar pembalut setiap hari, atau apabila menjadi kotor, longgar, atau basah untuk mencegah jangkitan.

5. Mencegah Lebih Lepuh

Kaki Anti Blister Balm, Dr Scholl's Blister Defense Anti-Friction Stick, Band-Aid Friction Block Stick
Kesopanan (3)

Oleh kerana anda telah mengalami lepuh pertama musim panas ini, anda menyedari akan rasa sakit dan masalah yang timbul dengannya. Balut Chafing seperti Dr Scholl’s Blister Anti-Friction Stick ($ 7; drugstore.com), Blok Gesekan Active-Alert Band-Aid ($ 6; drugstore.com), dan Badan Glide Anti-Blister Foot Balm ($ 8; ) melindungi kulit daripada menggosok yang menyebabkan lepuh terbentuk.

PHOTOS: Kuku Nail Polish yang paling cantik dan Sandal untuk Pakai Semua Summer Long

Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

− 1 = 2

map