5 Resipi Kimchi Homemade Mudah

Kimchi, ruji Korea yang dikategorikan sebagai “banchan” (yang bermaksud hidangan sampingan), telah wujud selama berabad-abad, tetapi kini mengalami kebangkitan di dunia makanan. Malah, makanan Korea secara umum mengalami uptick, seperti yang ditunjukkan oleh restoran-restoran berasaskan N.Y.C. Oiji yang baru dibuka dan sangat popular, adalah Han. Akibatnya, kami sangat teruja tentang debutnya KoreatownA Buku masak ($ 18; amazon.com) yang ditulis oleh chef Deuki Hong dan penulis Matt Rodbard, yang meneroka semua variasi masakan Timur Laut Asia, dari hidangan tradisional hingga lebih banyak hidangan Americanized.  

Pertama dalam senarai resipi kami untuk menakluk? Kimchi, tentu saja. “Napa kubis kimchi adalah salah satu daripada jenis yang paling popular,” tulis Hong dan Rodbard, “Tetapi sebenarnya, kimchi hanyalah jeruk teknik, bukan satu perkara. Resipi yang kami tawarkan di sini adalah tempat yang baik untuk bermula; ia adalah asas kimchi yang boleh dimakan yang boleh digunakan untuk merangkul pelbagai jenis buah-buahan dan sayur-sayuran, walaupun lima khususnya pop ke dalam kepala kita. “Dapatkan resipi cepat dan lazat di bawah.

Kimchi - Embed
Sam Horine

BERKAITAN: Adakah Tiger Nuts Trend Makanan Sihat yang Akan Datang?

Membuat Kimchi Marinade

Hasilkan perapian yang cukup untuk 1 lb sayuran

Bahan-bahan

½ cawan dikupas, dibuang dan dicincang pir Asia
½ cawan tanah kasar gochugaru ($ 5; seasonwithspice.com)
¼ saus ikan ($ 8; jet.com)
2 ulas bawang putih, cincang
2 sudu gula
2 sudu teh cincang halia

Arah

Tambah pir, gochugaru, sos ikan, bawang putih, gula, dan halia kepada pemproses makanan dan berjalan sehingga lancar.

Membuat Penyembuhan Cure

Mixutre ini mengeluarkan cecair tambahan dan menambah perasa; Membuat 6 sudu besar

Bahan-bahan

3 sudu gula
3 sudu kecil garam halal

Arah

Dalam mangkuk kecil, kacau bersama gula dan garam.

Resipi 1: Cucumber Parsi

Bahan-bahan

1 lb Kepiting persia, tebal ¼ inci tebal

Arah

Dalam balang jeruk yang besar atau bekas lidded, gabungkan timun dan 1 sudu besar Campuran Penyembuhan; biarkan duduk selama 15 minit. Tuang cecair yang berlebihan, kemudian tambahkan 1 cawan Kimchi Marinade, kacau sehingga kot. Dinginkan selama sekurang-kurangnya 2 jam. Kimchi ini akan bertahan sehingga 1 minggu, disejukkan.

Resipi 2: Daikon Radish

Bahan-bahan

4 lbs lobak daikon, dipotong, dikupas, dan dipotong menjadi kiub 1 inci

Arah

Dalam balang penjerukan yang besar atau bekas lidded, menggabungkan daikon dan 4 sudu besar campuran Penyembuhan; biarkan duduk selama 15 minit. Tuang cecair yang berlebihan, kemudian tambahkan 1 cawan Kimchi Marinade, kacau sehingga kot. Dinginkan selama sekurang-kurangnya 2 jam. Kimchi ini akan bertahan sehingga 2 minggu, disejukkan, tetapi berada di dalam crispiestnya dalam masa beberapa hari.

BERKAITAN: Apa itu CoffeeFlour dan Kenapa Kini Di Mana-mana Sekarang?

Resipi 3: Bawang Putih Chive atau Bawang Spring

Bahan-bahan

1 lb bawang putih atau bawang spring, dipotong menjadi tongkat 2 inci

Arah

Di dalam balang penjerukan besar atau bekas lidded, menggabungkan chives dan 1 cawan dari Kimchi Marinade. Dinginkan selama 1 hari. Kimchi ini akan bertahan sehingga 2 minggu, didinginkan.

Resipi 4: Bok Choy

Bahan-bahan

1 lb bayi bok choy, dibasuh dengan teliti, dipotong dan dipotong separuh

Arah

Dalam balang jeruk yang besar atau bekas lidded, menggabungkan bayi bok choy dan 2 sudu besar Mix Cure; biarkan duduk selama 15 minit. Tuang cecair yang berlebihan, kemudian tambahkan 1 cawan Kimchi Marinade, kacau sehingga kot. Dinginkan selama 2 hari. Kimchi ini akan disimpan selama 1 minggu, didinginkan.

Resipi 5: Nanas

Bahan-bahan

1 nanas besar, dipotong, dikupas, dan dipotong menjadi kiub 1 inci

Arah

Dalam balang jeruk yang besar atau bekas lidded, gabungkan nanas dan 1 cawan Kimchi Marinade, kacau sehingga kot. Dinginkan selama sekurang-kurangnya 2 jam. Kimchi ini akan menyimpan sehingga 1 minggu, disejukkan-tetapi jujur, ia tidak akan bertahan lama.

Dicetak semula dari Koreatown: A Buku masak. Hak cipta © 2016 oleh Deuki Hong dan Matt Rodbard. Gambar hak cipta © 2016 oleh Sam Horine. Diterbitkan oleh Clarkson Potter, jejak Penguin Random House, LLC.

Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

43 + = 47

map