Adakah rambut anda perlu berehat? Inilah Berapa Lama Anda Perlu Tunggu Selepas Perubahan Warna

Bergantung kepada berapa kerap anda beralih teduh anda, ia mungkin masanya untuk memberikan rambut anda bercuti musim panas dari salon. Pigmen yang digunakan dalam nada tertentu sebenarnya boleh mengotorkan folikel rambut, menjadikan perjalanan itu dari si rambut coklat menjadi berambut perang dan kembali lagi menjadi lebih sukar-tidak menyebutnya, merosakkan pada helai anda. 

“Sebaik sahaja anda mengambil rambut anda gelap, cahaya balik akan menyebabkan kerosakan, jadi anda perlu menunggu enam bulan sebelum melakukan itu,” kata pewarna rambut Beth Minardi, yang bekerja dengan bintang seperti Cameron Diaz, dan merupakan pengasas bersama New York City Salon Studio B terkenal. “Mewarnai rambut ringan dengan warna yang lebih gelap adalah mudah, tetapi untuk kembali menjadi lebih sukar. Pastikan untuk menyejukkan rambut sepanjang masa di rumah, dan melakukan pemotongan biasa supaya ia sihat.”

Dalam kes perang rambut merah yang ingin pergi platinum-a la Gillian Anderson-anda perlu mempertimbangkan variasi warna dalam birit anda sebelum membuat terjun. “Rambut boleh mengambil warna merah jambu atau oren bergantung kepada pewarna yang digunakan,” kata Minardi. “Untuk kembali kepada berambut perang, rambut anda perlu dipancarkan, dikekalkan, dan diperkaya.” Maksudnya, semakin banyak downtime antara kedua, semakin baik.

BERKAITAN: Keajaiban rambut Satu Hit untuk Meningkatkan Arsenal Produk Anda

Walaupun mengambil warna flaxen pada si rambut coklat dalam adalah proses yang lebih mudah, Minardi mengesyorkan secara beransur-ansur menghulurkan helai anda dengan lampu sorotan selama tempoh yang panjang. “Walaupun anda mengambil warna semula jadi, ia boleh mengejutkan mata dan kelihatan seperti hitam,” jelasnya. “Perkara terbaik yang perlu dilakukan adalah untuk menyerlahkannya dengan kepingan-kepingan gelap di seluruh rambut, dengan cara itu mata menyesuaikan dengan lebih perlahan. Saya dapat melakukannya dalam masa satu hari atau beberapa hari bergantung, dan kadang-kadang, hanya rendah sekali sahaja sehingga menjadi banyak.”

Dan jika anda telah mencelup dalam sorotan ombre, mereka biasanya halus dan tertumpu di hujung, jadi anda tidak perlu mengambil lebih dari tiga hingga empat bulan istirahat antara sentuhan-up. Terlepas dari warna akhir anda, anda perlu melabur dalam kondisioner kaya protein seperti Minardi Nourishing After Wash ($ 27; loxabeauty.com), serta perapi warna untuk mengelakkan pudar. “Gunakannya setiap kali keempat anda mencuci rambut anda,” kata Minardi. “Anda benar-benar akan menyemai rambut anda di rumah.”

PHOTOS: Dapatkan Rambut Terbaik Kehidupan Anda: Rawatan Rumah Di Rumah kami untuk Mencuba Sekarang

Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

71 − = 66

map