Adakah Wanita Pernah Menang Grammy untuk Prestasi Rap Terbaik?

The Grammys 2018 sedang membentuk tahun pertama untuk wanita-atau sekurang-kurangnya setahun pertama untuk dewi rap Gloriously over-the-top Dewi Cardi B.

Rapper pelarian mega-hit “Bodak Yellow” disiapkan untuk dua penghargaan di Anugerah Grammy ke-60: Rap Song Terbaik dan Prestasi Rap Terbaik. Tiada anugerah yang pernah diberikan kepada seorang wanita (tiada Nicki, tiada Missy). Diberikan, rap tidak selalu menjadi genre yang diberikan Grammy – kategori Rap Song Terbaik yang bermula pada Anugerah Grammy 2004, sementara Prestasi Terbaik Rap bermula pada tahun 1989, tetapi bercabang menjadi dua kategori yang menghormati persembahan solo dan kumpulan pada tahun 1991 sebelum kembali ke borang asalnya pada tahun 2012.

Tidak kira berapa lama kategori-kategori ini telah wujud, titik itu tidak menunjukkan bahawa artis rap wanita pernah memenangi sebarang hadiah. Tetapi jika sesiapa akan memecahkan rekod musim Grammys ini, Cardi B, yang mendakwa tempat nombor 1 di Billboard panas 100 September lalu, melepaskan carta puncak Taylor Swift.

Dalam kategori Prestasi Terbaik Rap, Cardi menentang Big Sean, Jay-Z, Kendrick Lamar, dan Migos (tri rap yang melibatkan tunangnya, Offset). Bagi Rap Song Terbaik, pemain berusia 25 tahun itu bersaing dengan Danger Mouse (menampilkan Run the Jewels dan Big Boi), Kendrick Lamar, Rapsody, dan Jay-Z.

C’mon Cardi, sudah tiba masanya untuk membuat Grammy bergerak!

Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

36 + = 38

map