Adam Rippon menerangkan mengapa keluar adalah proses yang tidak pernah berakhir

Skuad pemain Olimpik, Adam Rippon, atlet ATA yang pertama secara terbuka untuk pingat dalam pertandingan itu, menerangkan bagaimana, baginya, yang keluar adalah dan masih merupakan proses berterusan.

Saya keluar secara terbuka pada tahun 2015, bila SKATING majalah mendekati saya dan rakan baik saya Ashley Wagner untuk membuat cerita sampul. Ia terselip dalam cerita, dan ia bukan masalah besar pada mulanya. Rasanya seperti minggu berlalu sebelum orang lain mendapat bahagian itu dalam artikel itu! Tetapi, pada masa itu ia merasa sangat kuat dan saya merasa begitu terkawal.

Dalam komuniti luncur, orang mengucapkan terima kasih kepada saya. Di atas ais, kualiti kerja saya bertambah baik. Dalam skating, anda mempunyai beberapa minit untuk menunjukkan hakim apa yang anda buat, dan keluar, saya dapat sepenuhnya menjadi diri saya sendiri. Pada masa yang sama, ia tiba-tiba terasa lebih besar daripada saya, seperti saya mewakili orang lain. Dan apabila saya letih, apabila saya merasa selesai, melakukannya untuk mereka lebih mudah daripada melakukannya untuk diri saya sendiri.

[Tetapi kebenarannya,] keluar saya bukan satu saat. Ia satu proses yang tidak pernah berakhir. Berjuang adalah mengenai mencari tahu siapa anda dalam peringkat, melalui detik-detik penemuan diri.

Ironisnya, yang pertama saya adalah hasil daripada kejatuhan saya terhadap seorang gadis di kelas ketiga. Saya fikir dia cantik dan lucu, dan saya masih ingat berfikir, “Ya Tuhan saya, saya berharap saya boleh menciumnya!” Tetapi sebaik sahaja saya berkata kepada diri saya sendiri, saya suka, “Tunggu, saya don ‘t mahu menciumnya. “Sudah tentu, saya tidak tahu apa maksudnya, tetapi ia adalah perasaan paling aneh yang menakutkan dan keliru saya.

Yang menghancurkan pertama saya pada seorang lelaki berada di gred lima. Nah, sekarang saya tahu ia adalah menghancurkan. Pada masa itu, saya sama seperti, ‘Saya rasa dia sangat keren … dan kacak … dan lucu … dan pintar … dan, saya hanya tertanya-tanya bagaimana dia lakukan … sepanjang masa!’

BERKAITAN: Skor Olimpik Adam Rippon pada Kenapa Ia Mengambil Dia Jadi Berlaku panjang dan Bagaimana Segalanya Berubah Pernah Dia

Tetapi sejak sekian lama, saya sangat tidak selesa dengan idea gay. Saya dibesarkan di sebuah bandar kecil yang [konservatif] di Pennsylvania di mana saya tidak mempunyai hubungan dengan mana-mana orang [LGBT] yang saya tahu). Apabila saya mungkin 12, saya masih ingat dalam perbualan tentang orang gay. Seseorang terganggu dan berkata, “Ugh, itu menjijikkan!” Dan saya berpegang pada perkara itu untuk masa yang lama. Ia membuatkan saya tidak selesa dengan siapa saya dan memberi saya kebimbangan bahawa seseorang akan mengetahui. Jadi segera, saya meletakkan dinding besar ini.

Dalam usia 20-an, saya tidak dapat mengebumikan bahagian saya sendiri. Saya bertemu seorang lelaki yang gay dan kami mula menggoda, dan ia tidak seperti apa-apa yang pernah saya alami. Saya tahu pada ketika itu: Saya bukan biseksual. Saya juga tidak fikir kanak-kanak perempuan menjijikkan. Tetapi saya gay. Dan saya rasa seperti yang saya faham untuk kali pertama apa yang dimaksudkan dengan saya.

Hingga masa itu, saya rasa seperti, ‘Saya akan berurusan dengan perasaan ini ketika saya sedang meluncur. Sekarang, saya akan memberi tumpuan kepada itu. ‘Tetapi ada masa apabila kehidupan mengambil alih. Anda mendapat kemurungan ini, rasa seperti semua orang di sekitar anda jenis tahu tetapi anda terus menolak kebohongan ini. Saya akhirnya sampai ke titik di mana beratnya begitu banyak sehingga saya perlu keluar untuk kawan-kawan.

Okie dokie kemudian #pridemonth ��️��

Satu jawatan yang dikongsi oleh Adam Rippon (@adaripp) pada

Kali pertama saya mengatakannya dengan lantang kepada orang lain, saya berusia 22 tahun dan melawat salah seorang rakan skating saya di Arizona. Dan saya memberitahu anda, keluar adalah salah satu perbualan yang paling tidak organik yang boleh anda miliki. Ia adalah salah satu perkara paling menakutkan yang pernah saya lakukan. Saya masih ingat saya mengatakannya secara tidak langsung: “Saya mempunyai sesuatu untuk memberitahu anda. Saya gay. “Saya dirasai kata-kata itu meninggalkan mulut saya. Saya juga berasa seperti saya jatuh seperti 20 lbs. (Saya berharap setiap kali saya katakan saya gay sekarang saya akan turun 20 lbs!) Reaksi adalah kes terbaik. “Terima kasih banyak untuk berkongsi ini dengan saya. Saya sayang awak. Ia tidak mengubah apa-apa. “Dan kemudian perbualan bergerak. Dari sana, saya mempunyai saat-saat di mana saya akan memberitahu orang yang rapat dengan saya. Jika tidak, saya akan menanam benih dan hanya bertindak dan mengatakan apa sahaja yang saya mahu.

Langkah besar seterusnya memberitahu ibu saya pada tahun itu. Dia berada di California untuk menonton saya skate, dan saya tahu ia adalah kali terakhir saya akan berjumpa dengannya selama berbulan-bulan. Saya [texted] dia, “Hei ibu, bolehkah anda bertemu saya di tempat letak kereta di lapangan?” Saya sangat gugup, saya terus menunda-nunda dengan ceramah kecil. “Adakah anda suka persembahan? Adakah ia baik? “Dalam fikiran saya, ‘Beritahu dia anda gay! Beritahu dia kau gay! “Dia akan pergi, dan saya berkata,” Ibu ada satu lagi perkara yang perlu saya ceritakan … Saya gay. “Dia memandang saya, menarik nafas, dan berkata,” Saya tahu “Sebahagian kecil dari saya terkejut, kerana saya fikir saya akan menutupnya dengan baik-yang, tentu saja, saya tidak. Maksud saya, saya memakai topi tangki dengan kristal di atasnya. Tetapi dia pergi, “Anda berada di dalam saya selama sembilan bulan. Saya tahu.”Saya suka,” Pertama sekali, itu menjijikkan. Dan yang kedua, apa kelegaan yang besar. “

BERKAITAN: Adam Rippon melemparkan telefonnya di seberang bilik selepas membaca Tribute Cher kepada-Nya

Apabila saya memberitahu keluarga saya di rumah beberapa bulan kemudian, saya tidak mahu melakukan sesuatu yang dramatik seperti berhenti makan malam untuk membuat pengumuman. Kecuali saya salah satu dari enam, jadi memberitahu semua orang secara individu berakhir menjadi lebih dramatik. Salah seorang saudara saya mempunyai reaksi kegemaran saya. Kami bermain permainan video bersama apabila saya beritahu dia. Dia memandang saya dan berkata, “Baiklah. Bolehkah kita terus memainkan permainan ini? “

[Keputusan untuk keluar secara terbuka adalah lebih lambat.] Ia adalah sesuatu yang saya mahu lakukan sejak sebelum Olimpiade Sochi 2014, ketika Ashley bercakap tentang undang-undang “propaganda anti-gay” Rusia dan merupakan satu-satunya atlet untuk melakukannya. Saya telah berpindah. [Tetapi saya juga takut bahawa jika] saya membuat pasukan Olimpik, saya boleh meletakkan orang dalam bahaya. Dan apabila saya tidak membuat pasukan, masa itu terasa.

Adam Rippon, Pingat Olimpik bunyi v comel ����♂️ Tidak dapat melakukan ini tanpa rakan sepasukan saya yang hebat ❤️

Satu jawatan yang dikongsi oleh Adam Rippon (@adaripp) pada

Walaupun selepas [bercakap secara terbuka tentang seksualiti saya, walaupun,] mengambil masa beberapa tahun sebelum saya menetap di mana saya benar-benar berada. Saya masih ingat saya mula berpakaian, seperti “yang paling lurus” yang pernah saya pakai: Kasut skateboard, butang hodoh yang jelek, baju tee ironis dengan kata-kata yang mengerikan! Saya sedar dan berusaha keras untuk tidak menjadi stereotaip. Jelas sekali terdapat banyak perkara di kepala saya. Kemudian, mungkin setahun atau dua lalu, saya suka, anda tahu apa? Fuck it. Saya cuba perkara baru. Saya mempunyai rambut ungu. Saya mempunyai rambut biru. Tetapi dalam satu cara, itu juga sangat melampau. Saya fikir banyak kali selepas anda keluar, anda adalah versi diperkuat diri anda kerana anda menghabiskan banyak masa bukan diri sendiri yang anda ingin mencuba semua perkara yang anda tidak pernah mendapat peluang untuk mencuba.

Saya mengambil masa seminit untuk mengetahui bahawa mungkin saya menyelaraskan beberapa stereotaip tetapi tidak semua, bahawa semua orang adalah jenis lelaki yang berlainan seperti orang lain yang lurus. Sekarang, apabila saya membuat pilihan gaya, mereka berasa lebih seperti sesuatu yang saya lakukan untuk saya daripada kenyataan.

VIDEO YANG DIHUBUNGI: Adam Rippon Beritahu InStyle Apa Sebab Bercakap Kepada Dia

BERKAITAN: Skater Rajah Skater Fesyen Pertama Adam Rippon Berlari 12 Tahun

Kepada saya, Bulan Kebanggaan adalah tentang mengucapkan terima kasih kepada semua orang yang membuatnya mungkin mempunyai bulan Pride. Saya mempunyai perbualan yang luar biasa dengan legenda tenis Billie Jean King mengenai pengalaman kami yang akan datang, dan mereka tidak mungkin lebih berbeza. Saya tahu saya telah dibincangkan, tetapi dia adalah kerjaya. Dia berjuang dan membuatnya baik-baik saja untuk seseorang seperti saya untuk menjadi siapa saya dan akan memeluknya.

Sebagai terdedah seperti yang dirasakan keluar, saya harap ia tidak terhad kepada orang LGBT saja. Kami bernasib baik kerana kami mendapat pengalaman itu kerana, semasa ia sungguh menakutkan, ia juga saat ketika anda memberitahu dunia, “Ini siapa saya.” Pada saat-saat itu, anda memiliki kewujudan anda dan memperoleh banyak kekuatan. Saya harap semua orang dapat melalui pengalaman seperti itu, di mana, di hadapan dunia, mereka mengenali dan menghargai siapa mereka dan apa yang mereka tentang.

Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

− 2 = 1

map