Alasan Kasar Anda Tidak Dapat Mencukur Kaki Anda Sebelum Pedicure

Mencukur kaki anda sebelum pedikur-dan dengan itu membiarkan orang asing yang tidak bersalah daripada menyentuh anak lembu anda-seolah-olah tidak ada. Tetapi apa yang kelihatan seperti tindakan kebersihan yang sederhana (dan kesopanan) sebenarnya boleh menjejaskan anda untuk jangkitan yang tidak baik, menurut ahli kulit dermatologi yang berpangkalan di Georgia dan Ahli Akademi Dermatologi Amerika Dr. Lauren Ploch.

“Mencukur kaki mungkin menyebabkan mikrofis (seperti bintik kecil) di kulit, meningkatkan risiko jangkitan selepas pedikur,” jelas Ploch.

VIDEO: Amy Sedaris Perkenalkan Tips Kecantikannya yang Hina

Jika bakteria, kulat, atau virus tersembunyi di dalam tab pedicure yang tidak dibersihkan, Ploch berkata, mereka boleh “mengambil kesempatan daripada rehat dalam penghalang kulit kita” dan mengakibatkan jangkitan.

Senario paling teruk, katanya, adalah bahawa anda mengalami jangkitan bakteria, seperti yang disebabkan oleh staphylococcus aureus-yang, jika tidak dirawat dengan antibiotik, menembusi jauh ke dalam kulit dan mendapati jalan ke dalam aliran darah.

Kebanyakan jangkitan berkaitan dengan spa, bagaimanapun, akan agak kecil jika dirawat lebih awal, katanya.

BERKAITAN: 6 Vitamin dan Serum Terbaik untuk Pertumbuhan Rambut, Kening, dan Kuku

Namun, “bahagian yang menakutkan,” kata Ploch, adalah bahawa anda tidak boleh selalu memberitahu jika salon anda membersihkan peralatannya dengan baik. “Sebuah lembangan mungkin kelihatan bersih, tetapi ia mungkin menyimpan bakteria, kulat, dan virus,” katanya.

Untuk memainkannya dengan selamat, kedua-dua Ploch dan American Academy of Dermatology mengesyorkan hanya menunggu untuk mencukur kaki anda sehingga selepas pedicure anda. Anda juga harus menjauhkan diri dari spa jika anda mempunyai lepuh atau kulit patah lain pada kaki atau kaki yang lebih rendah, kata Ploch.

RELATED: Razor ini Membolehkan Anda Mencukur Ke belakang dan Ia Meniup Pikiran Kita 

“Saya cadangkan menunggu sehingga kulit sembuh sepenuhnya (1-2 minggu) atau melakukan pedikur di rumah,” tambah Ploch.

Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

− 1 = 1

map