Apakah Nama Akhir Prince William? Ia rumit

Sama seperti selebriti terkenal Madonna, Prince, atau Beyoncé, jarang sekali anda melihat seorang anggota keluarga diraja melekat pada nama yang terakhir. Tetapi yakinlah, mereka mempunyai mereka-dan terdapat sejarah yang rumit.

Sebelum tahun 1917, kaum bangsawan tidak mempunyai nama keluarga; mereka hanya pergi dengan nama rumah atau dinasti mereka (House of Tudor, House of York, dll.), yang diwarisi dari ayah kerajaan.

Putera William Last Name Lead
Mark Cuthbert / UK Press melalui Getty Images

Walau bagaimanapun, pada tahun 1917, King George V telah membuat penggambaran utama dalam dasar moniker kerajaan ketika dia memutuskan untuk menukar nama rumah dari Saxe-Coburg-Gotha ke Windsor (seperti dalam istana Windsor Castle). Seiring dengan perubahan nama, George V memberi isyarat bahawa Windsor juga akan berdiri sebagai nama keluarga semua keturunan lelaki.

Ini dilakukan sehingga Ratu Elizabeth II mengambil tahta. Beberapa tahun ke dalam pemerintahannya, dia dan suaminya, Putera Philip (yang nama terakhirnya Mountbatten) memutuskan bahawa cawangan keturunan masing-masing akan menanggung nama keluarga yang diubah suai yang mencerminkan kedua-dua nenek moyang mereka: Mountbatten-Windsor.

Walau bagaimanapun, jika nama pertama diraja didahului dengan Dia atau Yang Mulia, mereka tidak perlu menggunakan nama keluarga. Mountbatten-Windsor boleh digunakan pada dokumen undang-undang, tetapi tidak perlu.

BERKAITAN: Ratu Elizabeth Might Skip ini Bahagian Perkahwinan Putera Harry dan Meghan Markle

Dan ada lagi. Sesetengah raja memilih untuk menggunakan nama wilayah mereka sebagai nama terakhir mereka. Apabila Putera William dan Putera Harry berkhidmat dalam tentera, mereka mengambil nama Wales selepas ayah mereka, Putera Wales. Jadi secara teknis, Putera George dan Princess Charlotte boleh pergi dengan George dan Charlotte Cambridge-classy, ​​tidak?

Perkara itu, tidak ada mutlak ketika datang ke nama keluarga. Sesetengah keturunan diraja hanya memilih menggunakan nama terakhir ayahnya (anak-anak Puteri Anne mengambil nama keluarga Phillips), sementara yang lain menggunakan Moutbatten-Windsor, atau hanya Windsor.

Tiada perkataan lagi mengenai nama bayi kerajaan yang terakhir tiada. 3 lebih suka.

Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

45 − = 35

map