Aretha Franklin Terlindungi Banyak Shit – Dan Dia Mengajar Saya Bahawa Saya Boleh, Terlalu

Salah satu lagu terbesar dalam karier tahun Aretha Franklin adalah “Respect.” Suara yang didorong oleh tanduk itu pada mulanya dilakukan oleh R & B berat pemarah Otis Redding pada tahun 1965, tetapi ia adalah interpretasi Aretha 1967 yang membuatnya menjadi hit. Dia berusia 24 pada masa itu dan berkahwin dengan Ted White, watak yang kasar yang dia hadapi terhadap keinginan ayahnya pada usia 19 tahun. Mereka mempunyai satu anak bersama, seorang anak bernama Theodore.

Jika kehidupan rumahnya adalah seperti neraka Masa diterangkan dalam kisah sampul tahun 1968 – White nampaknya “mengetuk dia di khalayak ramai di Regency Hyatt House Hotel Atlanta” pada akhir 60-an, misalnya – kesediaannya untuk merakamkan lagu seperti “Menghormati” membuat banyak akal. Lagipun, dia tinggal di dunia di mana dia terpaksa menuntutnya.

Versi “Hormat” Aretha dibebaskan di tengah-tengah pergerakan pembebasan wanita pada tahun 60-an yang bermula pada musim panas tahun 1967 selepas manifesto wanita telah dikongsi di persidangan kebangsaan. Lagu ini berani mengumumkan bahawa wanita sebenarnya layak mendapat hadiah yang tidak ketara.

Apa yang saya mahu awak lakukan untuk saya

Berikan kepada saya apabila anda pulang ke rumah

Yeah bayi

Whip kepada saya (hormat, hanya sedikit)

Apabila anda pulang, sekarang (hanya sedikit)

R-E-S-P-E-C-T

Ketahui apa yang dimaksudkan dengan saya

Ia adalah lagu yang sempurna buat masa itu. Franklin menjual lebih daripada satu juta rekod, “Hormat” menghabiskan masa 12 minggu di Billboard Hot 100 (2 minggu sebagai nombor 1), dan dia pergi ke Eropah. Ia adalah sensasi.

Kali pertama saya mendengar “Menghormati,” saya bersama keluarga saya. Mak Cik besar saya mempunyai koleksi muzik yang besar dan dia suka menunjukkannya. Suara Aretha melambung dari penceramah di ruang tamu sementara sepupu saya dan saya melakukan tarian yang liar, kanak-kanak (tidak di mana-mana berhampiran cina halus Aunt Mae). Saya hampir tidak pernah berada di sekolah rendah dan tidak faham bagaimana lagu ini terulung (ia terus memenangi dua Grammys dan juga lagu kebangsaan untuk Pergerakan Hak Sivil) – yang saya tahu adalah saya suka dengan cara itu. Sedikitnya saya tahu bahawa ia adalah indoctrinating saya dengan mesej: Berdiri tinggi dan menuntut apa yang anda layak.

Mesej itu telah menetap dengan saya sepanjang hayat dewasa saya, terutamanya ketika datang ke karier saya. Pelajar pertama saya adalah dengan eksekutif industri muzik terkenal di New York City, sejenis perkara yang mungkin diharapkan oleh orang saya untuk merasa bertuah. Ia adalah malapetaka: Saya tidak dibayar selama berbulan-bulan, saya terpandang rendah, dan saya dijangka mengorbankan setiap jam saya untuk sebuah syarikat yang tidak peduli dengan kesejahteraan saya. Saya merasakan dan kelihatan hebat sepanjang masa, habis dari tempat kerja semua malam.

Pada satu ketika, saya sudah cukup.

Ketika saya membuat pilihan yang menakutkan untuk berhenti, saya memainkan lirik “Hormat” dalam fikiran saya. Apa yang pernah menjadi lagu yang menarik telah menjadi sebahagian daripada ideologi dewasa saya. Ia adalah cara saya mahu menjalani hidup saya dan menuntut agar orang merawat saya. Saya tahu ramai wanita Black boleh dikaitkan.

Terdapat lagu-lagu Aretha lain yang bercakap dengan saya pada tahap yang lebih khusus, peribadi. Sepintas lalu, lirik lagu “Spirit In The Dark” pada tahun 1970 kelihatan agak ringan – pada terasnya, lagu ini tentang menari dan bergerak.

(Pindah)
Dengan semangat
(Dengan semangat)
Pergi bergerak
(Pindah)
Bergerak dengan semangat
(Dengan semangat)

Tetapi pada masa pelepasan lagu itu, Aretha masih terasa terancam akibat pembunuhan sahabatnya, Martin Luther King Jr. (dia menyanyikan di pengebumiannya pada tahun 1968). Dia baru sahaja meninggalkan White, dan mengandung anak keempatnya. Aretha masih muda, tetapi sudah mengalami trauma seumur hidup.

Di dalam Masa Cerita, dia berkata, “Saya mungkin hanya 26, tetapi saya seorang wanita tua yang menyamar – 26 goin ‘pada 65. Cuba untuk membesar menyakiti, anda tahu. Anda membuat kesilapan. Anda cuba belajar dari mereka, dan apabila anda tidak menyakitkan lagi. Dan saya terluka – sakit buruk. “

Saya boleh empati.

Saya mengakhiri hubungan yang menyakitkan tahun ini, dan sembilan bulan mengandung dengan anak pertama saya. Hampir sebulan ke kehamilan saya, bekas rakan saya menipu dan kemudian memberitahu saya bahawa dia “perlu bersendirian.” Dalam masa yang singkat, dia berada dalam hubungan lain. Kekurangan sokongan dari seseorang yang saya fikir saya percaya itu amat dahsyat. Dia tidak pernah datang ke temujanji doktor, tidak pernah memberikan bantuan emosi, dan minggu lepas dia memberitahu saya dia tidak mendapat satu perkara untuk anak kami kerana dia “belum membuat apa-apa wang.”

Ia adalah yang paling teruk dalam kehidupan saya. Saya terpaksa menafikan bahawa hubungan saya telah hancur. Saya mempersoalkan kewujudan saya dan keupayaan saya untuk terus hidup.

Sesuatu tentang “Roh Dalam Gelap” membantu saya menyedari bahawa saya boleh.

Lagu itu membuatkan saya berasa seperti saya tidak perlu menjadi stoic. Saya boleh mengakui kesakitan saya dan bercakap secara terbuka tentang bagaimana keintiman dengan seseorang yang tidak mencintaiku hampir merosakkan saya. Saya boleh terus bergerak dan percaya bahawa semangat akan terus membimbing saya. Seperti Aretha berkata:

Mawar masih mawar

Gadis bayi, anda masih bunga

Dia boleh meninggalkan anda dan kemudian membawa anda

Jadikan anda dan kemudian memecahkan anda

Darlin ‘, anda memegang kuasa (apa yang saya adalah saya)

Menjelang tahun 90an, nampaknya Aretha mempunyai semuanya. Dia telah dimasukkan ke dalam Rock and Roll Hall of Fame (wanita pertama yang akan dimasukkan), bebas dari perkahwinan terakhirnya, dan telah menerima Anugerah Pencapaian Sepanjang Hayat Grammy. Pada pandangan saya, dia telah melampaui rasa sakit pada masa mudanya. Pada tahun 1998, beliau berkolaborasi dengan bintang muda R & B, Lauryn Hill, untuk mengetepikan sejenis semangat yang penuh inspirasi: “A Rose Is Still a Rose.”

Lagu itu adalah tentang wanita yang telah melalui masa-masa sukar, tetapi memahami bahawa dia berada dalam kawalan sepenuhnya. Ia adalah peringatan bahawa kebahagiaan selalu dalam jangkauan, anda hanya perlu melepaskan apa sahaja yang menahan anda. Formula lagu biasa Franklin adalah analisis hubungan dinamik romantis, tetapi seperti “Menghormati,” perkara pokok boleh digunakan untuk apa-apa yang menindas.

“A Rose Is Still A Rose” adalah yang paling mencerminkan di mana saya sekarang – gembira dan bersedia untuk menyampaikan pengalaman saya kepada orang lain yang boleh mendapat manfaat daripada mendengar. Saya memang masih bunga yang memegang kuasa. Saya masih menjadi suar cahaya muda yang menari di ruang tamu ibu saudaranya, sebelum kehidupan telah menunjukkan banyak aspek saya. Inilah yang saya mahu sampaikan kepada anak perempuan saya. Saya mahu dia merasakan keajaiban dan tanpa daya cinta diri sendiri. Sudah tentu, saya mahu dia mendapat penghormatan yang dia layak, tapi yang paling penting, saya ingin dia tahu apa hubungan yang sihat dengan diri anda, dan yang lain kelihatannya. Aretha Franklin memberikan perspektif itu kepada ibu saudari saya, ibu saya memberikannya kepada saya, dan dalam beberapa hari, tidak lama selepas kita kehilangan Ratu Jiwa, saya akan memberikannya kepada anak perempuan saya.  

Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

78 − 74 =

map