Asia Selatan Juga Banjir-Berikut 5 Cara Yang Boleh Anda Bantu

Hurricane Harvey telah merosakkan kawasan Houston, Texas sejak hari Jumaat, mendorong ramai untuk meningkatkan dan menawarkan bantuan selepas badai itu. Walaupun bencana itu menyertai senarai taufan yang paling dahsyat untuk memukul A.S. pernah, ia sedih bukan satu-satunya ribut merosakkan yang melanda malapetaka di dunia sekarang. 

Banjir besar dan tanah runtuh di Asia Selatan mempunyai kawasan-kawasan yang terbanjil di Bangladesh, Nepal, dan India di salah satu banjir yang paling teruk dalam tahun-tahun. Menurut Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, lebih dari 40 juta orang telah terjejas olehnya, dengan 1,200 korban tewas dan lebih banyak lagi yang diharapkan oleh pejabat. Puluhan ribu sekolah, hospital, dan rumah telah musnah, dan organisasi bantuan memerlukan bantuan anda. 

Selatan Asia Flooding - Embed 1
Vijayanand Gupta / Hindustan Times

Survivor banjir memerlukan perlindungan dan makanan, dan terdapat keperluan gigih untuk rawatan perubatan dari organisasi yang mahir dalam memberikannya. Walaupun anda tidak tinggal di kawasan itu, terdapat banyak yang anda boleh lakukan untuk membantu. Inilah yang anda boleh:

1. Menyokong mangsa dan mangsa kanak-kanak melalui UNICEF

UNICEF mempunyai Tabung Kecemasan Kanak-Kanak yang khusus menolong mangsa bencana alam yang muda. Anda boleh menyumbangkan satu-satu masa atau membuat sumbangan dedahan cukai yang biasa, yang semuanya akan membawa anak-anak ke keselamatan dalam situasi seperti banjir Asia Selatan.

2. Dermakan keperluan yang mengurangkan risiko penyakit bawaan air

Apabila anda mendermakan dana kecemasan Save the Children, anda akan membantu mengurangkan risiko penyakit dengan menghantar pembersih dan produk kebersihan sanitari kepada mangsa yang memerlukan. 

Selatan Asia Flooding - Embed 2
DIPTENDU DUTTA / AFP / Getty

3. Menjadi seorang sukarelawan sendiri

Sekiranya anda mampu, anda boleh membantu menjalankan aktiviti sukarela Palang Merah di kawasan bencana tertentu. Baca ini untuk mengetahui lebih lanjut mengenai cara untuk terlibat. 

BERKAITAN: Miranda Lambert Telah Menyelamatkan 70+ Anjing dari Badai Harvey

4. Berikan wang kepada NGO tempatan yang membantu keluarga luar bandar

Goonj berhasrat untuk mencapai 75,000 keluarga di seluruh India di luar bandar, tetapi mereka memerlukan bantuan. Dengan sumbangan anda, mereka dapat memberi keluarga asas asas untuk makanan dan tempat tinggal, dan, jangka panjang, mereka merancang untuk menghidupkan semula struktur masyarakat seperti jalan raya dan sekolah. 

5. Dapatkan air minuman bersih kepada orang yang memerlukannya

Oxfam membantu mereka yang terjejas oleh banjir untuk mendapatkan bekalan air bersih, peralatan kebersihan, perlindungan, dan bekalan makanan sambil bekerja bersama rakan kongsi tempatan untuk mengelakkan krisis di masa hadapan daripada muncul. Dengan banjir besar skala ini, akses kepada keperluan ini lebih penting, dan dengan bantuan dan derma anda, orang dapat mendapatkan bekalan yang mereka perlukan. 

Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

78 + = 80

map