Bagaimana Krista Suh Menjadi ‘Pussyhat’ Ke Simbol Pemberdayaan Perempuan

Badass Woman menyoroti wanita yang bukan sahaja mempunyai suara tetapi menentang prasangka gender yang tidak relevan. (Belum lagi, mereka sangat sejuk.) Di sini, Pussyhat Pencipta projek Krista Suh mendedahkan bagaimana dia mendapat idea untuk topi kucing yang menjadi simbol politik satu tahun lalu pada bulan Mac pertama Wanita.

Mengapa dia badass: Krista Suh datang dengan idea awal untuk memakai “pussyhats” merah jambu untuk Wanita Marches yang berlaku di seluruh dunia pada 21 Januari, 2017, hari selepas perasmian Presiden Trump. Daripada mengewangkan rekaannya, penulis skrip berusia 30 tahun itu mempublikasikan corak mengait untuk orang lain menggunakan secara percuma, dan mereka melakukannya. Ketika Suh, seorang L.A. yang berasal dari Washington, D.C., untuk perarakan tahun lepas, dia disambut oleh lautan wanita (dan melihat gambar-gambar ribuan lagi di seluruh dunia) memakai topi rajutan,.

Pussyhat dengan cepat menjadi maskot tidak rasmi, dan anda boleh mengharapkan untuk melihatnya lagi pada Mac tahun kedua Mac ini hujung minggu yang akan datang. Baru-baru ini, pussyhat telah dikritik oleh sesetengah orang sebagai tidak termasuk wanita transgender, orang bukan berkulit jantina, dan wanita warna yang tidak mempunyai kemaluan merah jambu. Bagi ramai, mereka kekal sebagai simbol pemberdayaan wanita. Muzium di London ke Boston telah mula mengumpul topi untuk pameran pada Mac Wanita.

Krista Suh Holds Her New Book: A DIY Rules for a WTF World
Krista Suh Memegang Buku Baru Nya: Peraturan DIY untuk Dunia WTF.
Krista Suh Memegang Buku Baru Nya: Peraturan DIY untuk Dunia WTF.

BERKAITAN: Bertemu Laura Sisk, Jurutera Suara Grammy-Winning Di Bawah Hits Pop Kegemaran anda

Percikan pergerakan: Suh datang dengan pussyhat menjelang Mac Wanita pertama, sebagai penyelesaian praktikal untuk isu pakaian musim sejuk asli California: “Saya tidak dapat memikirkan apa-apa sehingga saya menyedari sebagai seorang gadis LA saya akan sangat sejuk di DC dan semua perkara yang saya bayangkan, seperti memakai tangki atas atau telanjang, tidak akan berfungsi pada bulan Januari. “Oleh itu, topi. Sebagai permulaan merajut, setelah mempelajari perdagangan dari neneknya, Suh ingin menjadikan hat itu menggunakan benang merah jambu kegemarannya. Dari sana, dia mendapat ilustrasi dari rakan dan artis Aurora Lady dan mencipta dan mengeluarkan corak dengan pengasas bersama Pussyhat Project Jayna Zweiman. “Aurora melakukan semua ilustrasi itu dalam masa empat hari, dan dalam enam hari, kami berjaya melakukannya. Itu pada dasarnya memberi para pengetuk dan wanita di mana-mana sekitar dua bulan untuk membuat 1.17 juta topi sebelum perarakan itu-matlamat kami. “

Benih pemberontakan: Keluarga Suh pada mulanya tidak menggalakkannya untuk mengejar Projek Pussyhat. “Projek itu dikeluarkan pada hari sebelum Kesyukuran, dan pada Hari Kesyukuran saya membawa manifesto dan corak mengait di rumah. Ayah saya berkata, ‘Krista, saya fikir ini adalah idea bodoh. Ia adalah nama bodoh. Ia akan mengubah orang. Ia pasti akan menghilangkan saya. “Tetapi sokongan segera dari wanita lain di sekitar projek itu, kata Suh, mengekalkan semangatnya tinggi.

Pencapaian terbaik: “Mendapatkan ramai orang memakai Pussyhats di Marches Wanita menunjukkan betapa bersedia untuk menganjurkan kami, “kata Suh.” Dan setiap topi mewakili kerja selama 6-20 jam. “Suh mengatakan bahawa melihat kartunis politik yang popular meletakkan putaran mereka sendiri pada ilustrasi topi adalah detik yang sombong. “Ia benar-benar kemas kerana mereka tidak betul-betul menarik Pussyhat untuk menyebarkan pengiklanan, ia adalah bahasa yang sebenarnya pada masa itu, dan dengan itu, topi itu adalah untuk wanita dan penyokong kanan wanita yang memakainya. . “

Krista Suh's New Book: <em>Peraturan DIY untuk Dunia WTF</em><br/>“></div><div class=

Buku Baru Krista Suh: Peraturan DIY untuk Dunia WTF

Buku Baru Krista Suh: Peraturan DIY untuk Dunia WTF
boleh didapati di Amazon
$ 18

BERBELANJALAH SEKARANG

BERKAITAN: Gadis-gadis yang Pengasas Kod Reshma Saujani Mahu Anda Takut dengan Tidak sempurna

Mengatasi halangan: Suh berkata dia telah mengalami gangguan dirinya dan ingin berdiri. Kehilangan demokratik pilihan raya 2016, semasa dia berkempen untuk Hillary Clinton, memberinya motivasi untuk. “Para ahli terapi sibuk pada minggu itu. Pakar terapi saya membatalkan saya kerana dia sangat kecewa, itulah betapa buruknya.”

Warisan Pussyhat: “Saya mahu dikenali dengan wanita yang berwibawa. Saya fikir masalah yang kita ada sekarang ialah wanita boleh bercakap sekali, dan kemudian jika mereka mengacaukan kita tidak akan pernah mendengar dari mereka lagi. Tidak! Kita perlu membuat kesilapan. Lelaki sudah pasti dibenarkan. “Suh menggambarkan seksisme yang dilembagakan sebagai” kekerapan “yang sukar untuk meresapi kehidupan kita. “Anda tidak boleh menyentuhnya dan anda tidak dapat melihatnya tetapi ia masih mengaburkan penglihatan anda.” Tetapi dia percaya bahawa kekuatan angka akan membantu wanita berjaya. Buku beliau, Aturan DIY untuk Dunia WTF: Cara Bercakap, Dapatkan Kreatif, dan Ubah Dunia, hits rak buku esok, tepat pada masanya untuk Mac Wanita. Dia mahu wanita dengan idea lain yang “gila, liar, indah, kreatif” untuk mengejar mereka. “Saya fikir wanita mempunyai idea hebat sepanjang masa, dan jika wanita di mana-mana boleh memupuk idea-idea gila, maka kita akan mempunyai revolusi skala yang lebih besar. Saya mahu mengajar orang bagaimana membuat projek Pussyhat mereka sendiri, apa sahaja yang ada di dalamnya. “

Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

32 − 27 =

map