Bagaimana Memulakan Perbualan dengan Sesiapa, Menurut Katie Couric

Katie Couric telah menemubual semua orang dari Beyonce dan Putera Harry kepada Hillary Clinton dan Sarah Palin. Sebagai salah satu suara yang paling menonjol dalam bidang kewartawanan, dia terus bercakap perdebatan yang sivil, mendapat ketat untuk membuka, dan bercakap dengan Meryl Streep tanpa peminat penggemar (sekurang-kurangnya tidak di luar).

Couric tahu cara untuk mendapatkan orang bercakap-dan kaedahnya yang tidak jelas berfungsi sama ada anda berada di kamera atau merasa canggung pada sesuatu pesta. Untuk menguasai perbincangan kecil dengan sesiapa saja? “Satu komponen menjadi pendengar yang baik,” katanya. “Berfokus pada apa yang mereka katakan, maka anda boleh menggunakannya untuk meneruskan perbualan.” Ini memerlukan pemerintahan Emas yang berurutan: “Tiada fasiliti yang dibenarkan,” tidak ada yang menggambarkan seseorang dengan memberi perhatian lebih kepada telefon daripada mereka. “Saya telah melakukannya sendiri jadi saya tidak super pengadilan di sini. Tetapi saya benci apabila anda bercakap dengan seseorang dan kemudian mereka mula melihat telefon mereka. “

Sebaik sahaja anda membuat pendekatan anda, perbualan yang baik hanya satu persoalan. “Orang suka bercakap tentang diri mereka sendiri,” kata Couric dengan ketawa. “Perkara penting untuk menjadi ahli perbualan yang baik adalah bertanya soalan.Itulah bagaimana wartawan memperoleh kepercayaan terhadap subjek yang muncul dalam dokumentari barunya, America Inside Out dengan Katie Couric, yang meneroka pembuatan gerakan #MeToo, landasan pacu landasan, teknologi yang benar-benar mengubah cara otak kita berfungsi, dan banyak lagi. Ia juga bagaimana dia memastikan untuk bertemu orang yang paling menarik di dalam bilik di mana-mana fungsi sosial.

BERKAITAN: Kenapa Model Halima Aden Wears Hijab di Runway

Tinjau ke bawah untuk panduan bidang Couric untuk membuat perbualan dengan sesiapa sahaja, dan tangkap perdana Amerika Inside Out pada National Geographic malam ini pada pukul 10 malam.

Bagaimana cara mendekati sesiapa … Sekiranya anda bertanya soalan tentang seseorang-apa projek mereka, apa yang mereka lakukan, bagaimana perasaan mereka tentang sesuatu-A, mereka akan merasa sayang lagi bahawa anda berminat, dan B, ia akan mendapat perbualan. Saya memberitahu semua kawan saya jika mereka berasa janggal atau malu pada pihak, selalu bertanya. Anda berharap bahawa orang yang anda bercakap akan akhirnya dapat mengajukan pertanyaan kepada anda kerana itu benar-benar menakutkan juga menjengkelkan.

Pemecah ais terbaik … “Apa tanda kamu?” Saya bercanda! “Apa yang membawa anda ke sini?” Atau “Bagaimana anda tahu tuan rumah?” Kadang-kadang saya akan berkata, “Saya tidak tahu siapa-siapa di sini-bolehkah saya bercakap dengan anda?”

Bagaimana untuk memutuskan siapa yang hendak bercakap dengan … Saya sentiasa mencari orang yang berdiri sendirian, dengan canggung, di pesta kerana saya mempunyai, saya rasa, fantasi menyelamat. Ia mestilah naluri ibu saya atau sesuatu, tetapi saya selalu memperkenalkan diri kepada mereka atau memasukkan mereka dalam perbualan dan perlahan-lahan membawa mereka ke kalangan orang. Dan saya selalu memperkenalkan orang-orang yang sudah mengenali antara satu sama lain untuk, seperti, 30 tahun, tetapi saya fikir itu lebih baik daripada tidak memperkenalkan semua orang!

Tanya soalan ini untuk mendapatkan seseorang untuk membuka … Saya suka bertanya di mana mereka mendapat berita mereka-bukan akhbar dan majalah apa yang mereka baca (itu soalan saya yang paling terkenal tentang Sarah Palin) -pada saya berminat di mana orang mendapat berita dan maklumat mereka. Saya bertanya jika mereka telah membaca mana-mana buku yang sangat baik sejak kebelakangan ini. Saya bertanya tentang bagaimana perasaan mereka tentang keadaan dunia, sebab dan isu yang mereka ambil perhatian. Dan banyak kali saya fikir soalan yang paling penting ialah kenapa? Anda ingin memahami dengan lebih baik tentang mengapa mereka merasakan cara tertentu, jadi saya akan bertanya, “Mengapa anda berfikir demikian? Apakah asas untuk pendapat itu?” Itu adalah sebagai menerangi sebagai jawapan awal.

Apa yang tidak boleh … Saya cuba untuk tidak bertanya kepada orang apa yang mereka lakukan kerana saya fikir terlalu kerap kita menentukan orang dengan pekerjaan mereka dan bukannya hidup mereka.

 

Bagaimana untuk bercakap dengan orang yang anda kuat tidak bersetuju dengan … Dengarlah mereka. Saya benar-benar cuba untuk membongkar di mana seseorang datang dan bagaimana mereka membuat pendapat walaupun saya tidak setuju dengan perspektif mereka. Kadang-kadang anda boleh mendapatkan rankled oleh jawapan seseorang, terutamanya apabila mereka dokrinaire dan tegar dalam sudut pandangan mereka. Ketika saya menemani seorang supremacist putih di perhimpunan [Unite the Right] di Charlottesville, saya bergumul dengan semua orang yang dikatakan ini, tetapi saya juga berpendapat penting untuk didengar kerana anda perlu memahami orang untuk mengetahui bagaimana untuk bertanding dengan kebencian dan sikap tidak bertoleransi . Itulah sebabnya walaupun pandangan yang saya dapati menjijikkan adalah penting untuk didengari-jadi kita tahu bahawa mereka berada di luar sana. Anda tidak boleh meletakkan kepala anda di dalam pasir.

 

VIDEO: Kepentingan Menanyakan Soalan dengan Katie Couric

Tiga topik yang mengejutkan suka bercakap tentang … Orang selalu suka bercakap tentang apa yang mereka lakukan untuk kekal sihat dan mengenai teknologi dan bagaimana mereka ketagih kepada telefon mereka. Saya fikir wanita sangat berminat, pada hari ini, dalam bercakap mengenai budaya tempat kerja dan bagaimana kita dapat mengubah persekitaran untuk menjadikannya lebih mesra dan mesra kepada wanita. Dan meninggikan suara wanita-lapisan perak untuk beberapa negativiti di negara ini adalah bahawa orang-orang telah merangsang pada peringkat akar umbi. Mereka merasakan bahawa mereka mempunyai kuasa mengubah perkara.

Yang paling penting… Dengar. Mendengar sangat penting, dan itu bermakna memberi perhatian yang tidak berbelah bahagi kepada anda. Tiada yang lebih buruk daripada penemuduga yang sebenarnya tidak mempunyai perbualan, yang tidak mendengar dan menjawab berdasarkan jawapan kepada soalan yang anda berikan. Saya mendapati bahawa sangat luar biasa apabila saya sedang ditemuramah.

Tamatkan convo jika anda bosan… Anda perlu benar-benar berminat dengan orang yang anda bercakap dan subjek yang anda bercakap tentang kerana orang boleh mencium bau yang salah satu batu jauhnya. Orang ramai ingin dengar dan diakui dan dihargai kerana apa yang mereka katakan, jadi saya fikir itu adalah perkara nombor satu. Sekiranya anda tidak berminat maka anda tidak sepatutnya mempunyai perbualan!

Bagaimana untuk menghidu berita esok … Saya ingin tahu mengenai dunia dan bukan hanya berita harian yang kita makan. Pada bulan Ogos, saya menelefon Meryl Streep-saya tahu bahawa itu adalah kejatuhan nama besar, bukan? – tetapi, saya memanggilnya dan saya berkata “Hai, saya ingin memahami mengapa wanita begitu terperangkap di Hollywood. Saya terus membaca tentang peratusan kecil pengarah wanita, bagaimana wanita dibayar kurang. Kenapa anda fikir ia berlaku? “Kami bercakap mengenainya dan dia berkata,” Saya tidak fikir lelaki benar-benar mahu melihat jenis filem wanita mahu lakukan dan melihat. “Sudah jelas bahawa terdapat banyak cerita ini , tetapi ia belum terealisasi lagi. Dan kemudian, lihatlah, Me Too, Time’s Up, semua cerita-cerita tentang pelecehan mula muncul. Jadi saya fikir, “Wow, saya ke sesuatu.” Saya berminat dengan apa khabar berita tentang arah negara. Saya benar-benar cuba untuk mundur, melihat gambar besar, dan menyambung titik-titik.

Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

− 6 = 2

map