Bagaimana Saya Menakutkan Ketakutan Saya Peel Kimia-dan Memperoleh Kulit Lebih Baik sebagai Keputusan

Jika anda, seperti saya, menyerupai imej menakutkan apabila anda mendengar perkataan “kimia kimia” (dan memikirkan Samantha masuk Seks & Kota dengan wajah seperti carpaccio daging lembu), beri saya satu minit untuk menerangkan: Saya baru-baru ini mencuba Skrotikultur Advanced Corrective Peel (skinceuticals.com) yang, setelah memohon beberapa lapisan asid pengelupasan, menghancurkan kulit mati dengan downtime yang minimum. Walaupun banyak kulit di pejabat boleh mempunyai beberapa hari mengelupas besar, yang ini dijanjikan hanya beberapa hari sedikit mengelupas. Saya agak gugup mengenai jangkaan kulit yang berkerut; sebagai editor kecantikan, saya menghadiri pelbagai acara dalam sehari, dan mengupas, kulit serpihan tidak betul-betul berseri gambar kesihatan. (Tetapi, adakah sesiapa pun mempunyai masa untuk “downtime” lagi?)

Hari Daripada
Saya mendaftar masuk dengan N.Y.C. pakar dermatologi Dr. Sejal Shah untuk fikirannya mengenai kulit kimia sebelum masuk. Dia memberi jaminan kepada saya, “kulit ringan setiap beberapa bulan menggalakkan pertumbuhan dan pembaharuan sel baru, dan akan membuatkan anda berdua segar.” Dengan itu, saraf saya telah merosot. Saya mempunyai dua lapisan asid gred klinikal (campuran asid salisilat, asid laktik dan phenylethyl resorcinol) disepuh. Selepas lapisan pertama, wajah saya merasakan sensasi panas, berduri; ia tidak selesa, tetapi tidak menyakitkan. Selepas beberapa minit, lapisan kedua diterapkan, dan ia menggiatkan perasaan panas dan berduri. Saya dengan serta-merta melihat beberapa kemerahan dan blotchiness. Saya diarahkan untuk tidak mencuci muka saya selama beberapa jam (yang boleh reaktif asid), dan saya pulang ke rumah untuk petang. (Dr. Shah mengesyorkan menghindari gim kencing selepas panas dan peluh boleh merosakkan kulit.) Kulit saya terus menyengat beberapa jam kemudian, tetapi dengan waktu tidur, saya berasa sihat.

BERKAITAN: Kami Menemuinya! An All-Natural, Peel At-Home Itu Tidak Akan Meninggalkan Sensitif Kulit Anda

Pada keesokan harinya
Apabila saya bangun, kulit saya terasa agak ketat, tetapi tidak ada perubahan ketara yang lain. Saya membasuh wajah saya dengan pembersih krim asas (Saya menggunakan Skinceuticals Gentle Cleanser, $ 34; skinceuticals.com) diikuti oleh serum botani yang membantu kerengsaan tenang (Skincetuicals Phyto Corrective Gel, $ 62; skinceuticals.com) dan krim muka lembut Avene Post Prosedur Cicalfate, $ 30; dermstore.com). “Kulit berada dalam keadaan yang lebih rapuh, kerana anda telah mengeluarkan beberapa lapisan permukaan, jadi ia sudah agak menjengkelkan,” kata Shah. Dia memberitahu saya untuk mengelakkan asid, retinol dan scrub selama seminggu supaya tidak terlalu terkelupas Selepas pelembab, saya perasan saya masih mempunyai kemerahan sedikit, yang saya benamkan dengan asas serbuk mineral. Akhir sekali, saya menggunakan pelindung matahari untuk menjaga kulit saya “rapuh” dilindungi.

Hari 2 Melalui 3
Menjelang akhir dua hari, saya dapati bahawa bintik-bintik gelap saya kelihatan lebih gelap. Asid dari kulit telah membantu membawa pigmentasi ke permukaan. Saya terpaksa mengingatkan diri saya bahawa ia akan menjadi lebih buruk sebelum ia menjadi lebih baik. Kulit saya terus mengambil tekstur yang sangat kering sepanjang hari, tetapi saya belum mula mengupas. Namun, kekeringan itu menjadikannya lebih sukar untuk ditularkan dengan solek. Saya menggunakan buku asas untuk membantu mencipta penampilan yang lebih lancar.

BERKAITAN: Pelembap Terbaik yang Boleh Anda Beli

Hari 4 Melalui 6
Pengelupas itu bermula-tetapi tidak seperti kulit kimia yang saya alami pada masa lalu, yang tidak membuat kulit saya kusut dalam kepingan besar. Sebaliknya, saya mengalami apa yang saya diingatkan akan menjadi “kelemumur muka”: kepingan kecil muncul di wajah saya, tetapi saya tidak mengalami sebarang ketidakselesaan. Bahagian paling sukar adalah untuk mengelakkan pemilihan, tetapi saya telah diberi amaran untuk mengelakkannya dengan Dr. Shah: “Memilih dapat meningkatkan risiko parut dan perubahan warna.” Dia menasihati saya untuk menggunakan salap seperti Aquaphor untuk membantu mengelak kulit saya. pelembab membantu, namun, saya tidak merasakan seolah-olah saya tidak dapat meneruskan aktiviti normal atau terpaksa hibernate dalam keselesaan rumah saya seperti saya pada masa lalu dengan kulit yang lebih agresif.

Hari 7
Pada akhir minggu, saya dapat melihat kulit segar dan segar sepenuhnya. Kesan saya bersinar, solek saya meluncur dengan mudah, dan wajah saya berasa lebih lantang dari masa yang lama. Adakah beberapa hari serpihan bernilai rasa berseri pada akhirnya? Sebenarnya.

PHOTOS: InStyleMembeli Kecantikan Terbaik 2015

Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

24 − = 21

map