Berikut adalah Look Spring Sparkly Terbaik, Dimodelkan oleh Liya Kebede

Mencerminkan semua yang dilakukannya selama 20 tahun-pemodelan, bertindak, membesarkan dua kanak-kanak-itu berlaku kepada Liya Kebede bahawa anaknya yang berusia 17 tahun, Suhul, akan menjadi umur yang sama dengannya ketika dia mula.

“Ia sangat gila kerana ia tidak terasa begitu lama kepada saya,” kata Kebede, yang bertukar 40 bulan ini. “Saya melihatnya dan berfikir, ‘Itulah yang saya kelihatan seperti ketika saya pulang ke rumah? Begitulah sedikitnya saya? ‘”

VIDEO: Ashley Graham & Ibu Bintang dalam Swimsuits Baru Untuk Semua Kempen

Malah ke Kebede, nampaknya sukar untuk mempercayai sejauh mana dia datang. Dia kini dapat dilihat bersama dengan Jake Gyllenhaal yang berjenggot dan seorang anak kecil yang comel dalam potret keluarga khayalan untuk kempen minyak wangi Eternity terkini Calvin Klein, dan dia mempunyai dua projek filem dalam pasca produksi (Mogadishu, Minnesota, drama mengenai keluarga imigran Somalia yang tinggal di Minneapolis, dan 419, yang menangani masalah pemerdagangan orang di Nigeria).

Liya Kebede in Paco Rabanne top and skirt. Supreme/Hanes T-shirt. Maria Tash earring.
Pamela Hanson / Brydges Mackinney. Paco Rabanne atas dan skirt. T-shirt Supreme / Hanes. Anting-anting Maria Tash.

BERKAITAN: Ava DuVernay mengenai Bagaimana “Pivot Menuju Positif” dalam Mencoba Masa 

Dia juga menyelia jenama pakaian dan reka bentuk rumahnya yang sedar secara sosial, yang dipanggil Lemlem, yang memasuki dekad kedua dalam perniagaannya. Dan walaupun industri pemodelan yang sentiasa berubah, dia masih membuat pusingan fesyen minggu, termasuk penampilan baru-baru ini di Calvin Klein, Louis Vuitton, Céline, dan Dries Van Noten.

Kebede tidak pernah membayangkan apa-apa ini boleh berlaku semasa membesar di Addis Ababa, Ethiopia, bermain permainan video Street Fighter dan Mortal Kombat dengan empat adik-beradiknya atau menonton wayang karate dan siri detektif ’80-an Moonlighting di televisyen. “Pertunjukan itu adalah kehidupan,” katanya. “Saya mencatat perkara itu setiap hari Ahad dan memainkannya berulang-ulang kali.” Kebede adalah seorang tomboy yang diisytiharkan diri ketika itu hari ini, memakai pullover J.Crew yang memalukan, memulihkan seluar Re / Done, dan Feit lace-up sneakers.

Liyah Kebede in Isabel Marant bodysuit. Alberta Ferretti pants. Supreme cap. Maria Tash earring. Nike sneakers.
Pamela Hanson / Brydges Mackinney. Isabel Marant bodysuit. Seluar Alberta Ferretti. Topi tertinggi. Anting-anting Maria Tash. Kasut Nike.

Dia pertama kali mendapat citarasa pemodelan di tahun seniornya di Lycée Guébré-Mariam yang ditaja oleh Perancis di Addis Ababa. “Melontarkan persembahan fesyen untuk mengumpul wang untuk parti lepasan anda adalah perkara yang paling keren untuk dilakukan,” katanya. “Kepentingan saya benar-benar bermula dengan mahu dimasukkan dalam keseronokan.

“Beberapa gadis lain dan saya mula bekerja untuk pereka tempatan yang memodenkan pakaian tradisional Afrika,” katanya. “Segala-galanya mengenai pengalaman itu hebat: memakai pakaian cantik, melakukan rambut kita sendiri dan solek, membuat cukup banyak wang tambahan untuk membeli kawan-kawan kami dengan satu pusingan cola.”

Liya Kebede Dior jumpsuit and double-finger ring. Maria Tash earrings. Nike sneakers.
Pamela Hanson / Brydges Mackinney. Dior jumpsuit dan cincin dua jari. Anting-anting Maria Tash. Kasut Nike.

BERKAITAN: Liya Kebede Menumpahkan Rahsia Kulit Glowy-nya

Tetapi apabila Kebede mendapat pegangan beberapa video catwalk antarabangsa, yang pada hari-hari pra-YouTube itu bermakna memancarkan siaran fesyen minggu yang dirakam dari Itali, dia mula serius mempertimbangkan untuk menjadi pro. “Saya benar-benar sedih dengan segala-galanya,” katanya. “Jadi apabila semua kawan saya mula pergi ke kolej, saya pergi ke Paris.”

Apa yang dia ada di sana adalah pemeriksaan realiti keras. “Saya akan pergi ke casting, dan akan ada gadis cantik yang berbaris dua kali di sekeliling blok,” dia mengingatkan pengalaman “kasar dan sukar” menghampiri agensi pemodelan besar pada masa awalnya. “Ini adalah pendedahan pertama saya terhadap betapa kompetitifnya industri ini.”

Liya Kebede in Carolina Herrera gown. Maria Tash earrings.
Pamela Hanson / Brydges Mackinney. Gaun Carolina Herrera. Anting-anting Maria Tash.

Daripada melepaskan diri, dia membeli tiket pesawat ke Chicago, di mana saudara-saudaranya menghadiri kolej, dan mendapati seorang ejen sanggup mewakilinya untuk projek komersial tempatan. Beberapa bulan yang akan datang menjadi kabur pucuk katalog dan peralihan pelayan. Tetapi kehidupan profesionalnya menjadi tumpuan apabila dia mengambil peluang di New York Fashion Week yang memanggil panggilan, tempat pendaratan di Ralph Lauren dan BCBG Max Azria menunjukkan pada September 1999.

Pecah yang mengubah segala-galanya datang hanya satu musim kemudian, apabila Tom Ford, pada ketinggian pemerintahan Gucci, memilih sendiri untuk kempen kempen kejatuhan 2000 mereka. Apabila tawaran yang lebih besar mula mencurahkan, Kebede secara spontan menguji untuk thriller aksi 2005 Tuhan Perang. Walaupun peranan itu kecil, pengalaman itu membuktikan perubahan kehidupan. “Saya sangat menyukai bertindak, saya menyedari bahawa saya juga harus meneruskannya,” katanya. Dan sambil mengejar impian yang lebih besar daripada kehidupan, ia bermula dari awal, usaha yang lebih meluas. Pada tahun 2009, beliau mendapat pujian kritis untuk menggambarkan model Somali dan aktivis Somalia Waris Dirie dalam biopik Bunga Gurun.

Liya Kebede in Lemlem top. Isabel Marant jumpsuit (worn as pants). Maria Tash earring.
Pamela Hanson / Brydges Mackinney. Lemlem atas. Isabel Marant jumpsuit (dipakai sebagai seluar). Anting-anting Maria Tash.

BERKAITAN: Seragam Musim Sejuk Olimpik Musim Sejuk AS 2018 Sebelum Terjejas Terlalu

Dari semua usaha beliau, Kebede sangat bersemangat ketika membincangkan Lemlem, label fokus yang difokuskan pada dirinya pada tahun 2007. Dibuat dengan kerjasama para pengrajin di seluruh Afrika, garis itu menggunakan kraftangan yang diberi penghormatan masa-termasuk kain katun dan sulaman tangan-untuk membuat dunia secara global Reka bentuk yang menarik seperti pakaian petani yang berangin dan bantal bantal bergelung memohon untuk rumah pondok pantai.

“Ini semua tentang bekerja mundur,” jelas Kebede. “Kami mulakan dengan bertanya apa yang boleh dilakukan oleh tukang-tukang dan kemudian menambah sentuhan kita melalui warna-warna dan siluet baru.” Dia pasti ada sesuatu. Kejayaan Lemlem telah membantu merevitalisasi industri tekstil yang semakin merosot benua dan memperkuat masyarakat membangun. Kebede juga menyelaraskan syarikat itu dengan sebab yang dekat dengan hatinya: kesihatan ibu di Afrika, di mana komplikasi melahirkan bayi boleh membawa maut di kawasan dengan sumber perubatan terhad. (Lima peratus jualan pada Lemlem.com digunakan untuk memperbaiki keadaan di wad bersalin dan untuk melatih bidan di kawasan terdedah.)

Liya Kebede in Louis Vuitton vest and pants
Pamela Hanson / Brydges Mackinney. Lengan dan seluar Louis Vuitton. 

“Memiliki anak-anak saya di Amerika, saya melihat perbezaan penjagaan yang betul,” kata Kebede. “Ia mengambil perbualan dari ‘Saya mungkin mati dalam buruh’ kepada ‘Adakah saya akan mempunyai seorang gadis atau seorang lelaki?'”

Walaupun kehidupan profesional Kebede penuh dengan penerbangan mata merah dan permaidani merah, dia mengekalkan kadar yang lebih perlahan di rumah di Upper East Side of Manhattan, di mana dia tinggal bersama anaknya dan anak perempuannya yang berusia 12 tahun, Raee. Dia menghabiskan masa luangnya membaca (dia seorang peminat Dan Brown dan baru saja selesai Asal), mengambil kelas yoga, dan, dengan baik, hanya menjadi normal-salah satu perkara kegemarannya adalah untuk berkongsi sarapan buatan sendiri yang besar dengan anak-anaknya.

“Mereka sangat kagum apabila saya membuat roti bakar Perancis!” Kebede berkata, ketawa.

Bagi dua hidangan yang lain pada hari itu, mari kita katakan model supermodel ini bukanlah di atas kegembiraan pengambilan moden.

“Saya benar-benar ingin saya suka memasak, tetapi saya tidak,” katanya mengakui dengan mengangkat bahu. “Saya rasa anda tidak boleh melakukan semuanya!”

Untuk lebih banyak cerita seperti ini, ambil edisi Mac ini InStyle, boleh didapati di gerai surat khabar dan untuk muat turun digital 9 Feb.

Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

87 + = 89

map