Bertemu Laura Sisk, Jurutera Bunyi yang Memenangi Grammy Di Sebalik Hits Pop Kegemaran anda

Badass Woman menyoroti wanita yang bukan sahaja mempunyai suara tetapi menentang prasangka gender yang tidak relevan. (Belum lagi, mereka sangat sejuk.) Di sini, jurutera bunyi Laura Sisk bercakap tentang apa yang diperlukan untuk membuat album terlaris terdengar begitu baik.

Mengapa dia badass: Sisk memiliki bidangnya sebagai jurutera bunyi untuk artis pop. Selepas dia bekerjasama dengan artis dan penerbit Jack Antonoff pada album Bleachers pada tahun 2014, dia menghubungkannya dengan Taylor Swift untuk bekerja di Swift’s 1989, yang mana memperoleh Sisk, kemudian hanya 26, Grammy pertamanya. Sejak itu dia bekerja pada Pink Trauma yang indah, Swift’s Reputasi, dan Lorde’s Melodrama (yang mana Sisk menerima pencalonan Grammy kedua, pada tahun 2017).

Mendapatkan permulaannya: Pemain bola sepak di sekolah menengah, Sisk belajar bagaimana untuk merakam pita uji kaji sekolah untuk rakan-rakan, yang mencetuskan minatnya dalam mengejar kejuruteraan yang baik. Setelah mengikuti bidang kejuruteraan audio dan pengeluaran suara di Indiana University, dia memutuskan untuk memberi tumpuan kepada rakaman studio, yang diilhamkan oleh album Flaming Lips ‘2002 yang kuat, Yoshimi Berebut Robot Pink.

InStyle February - Laura Sisk
Sisk dan Jack Antonoff mengerjakan lagu. 

BERKAITAN: Lihat Semua Pencalonan Grammy 2018 Di Sini

Apa sebenarnya yang dilakukannya: Sisk mengendalikan peralatan audio dan menggunakan perisian seperti Pro Tools dalam sesi rakaman untuk menyesuaikan padang, bunyi, dan pastikan trek mempunyai bunyi berkualiti tinggi. Untuk pengeluaran vokal, Sisk membebani keputusan nada, seperti mencadangkan bunyi retak pada perkataan tertentu, untuk memastikan lirik penyanyi memadankan emosi keseluruhan lagu mereka. Dan kerana beberapa perkataan wujud untuk membezakan antara jenis bunyi, dia mengembangkan bahasa yang unik dengan setiap artis.

Mengatasi halangan: Selalunya, Sisk adalah satu-satunya wanita di belakang konsol rakaman semasa sesi. “Orang telah menganggap bahawa saya seorang teman wanita [di studio], walaupun saya jelas bekerja di komputer,” katanya. Tetapi baru-baru ini, dia mula menegaskan peranannya sebagai jurutera dan berharap wanita lain menyertai dia di lapangan. “Artis wanita bertanya kepada saya banyak soalan tentang apa yang saya lakukan secara teknikal, dan saya akan membantu mereka mendapatkan sistem mereka sendiri. Saya suka memberi inspirasi kepada lebih ramai wanita untuk meneruskan bahagian teknikal industri muzik. “Sisk bahkan membina studio rakaman swasta untuk pelanggannya di masa lapangnya.

InStyle February - Laura Sisk
Kesopanan

BERKAITAN: Album-album baru terbaik untuk hangat dengan musim sejuk ini

Mantra beliau: Sisk berkata dia sentiasa mendorong dirinya untuk terus belajar sehingga dia merasakan seolah-olah projek terbarunya “adalah perkara terbaik yang telah saya lakukan setakat ini.”

Untuk lebih banyak cerita seperti ini, pilih edisi Februari InStyle, boleh didapati di gerai surat khabar dan muat turun digital pada 5 Jan.

Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

28 − 22 =

map