Bertemu Rabbi Hasidic yang Menyedari Dia Transgender Terima kasih kepada Carian Google

Beberapa tahun lalu, Abby Stein adalah seorang rabbi yang ditahbiskan di komuniti Yahudi ultra-Ortodoks di Williamsburg, Brooklyn. Stein terutamanya bercakap Yiddish, tidak pernah menggunakan Internet, dan dalam perkahwinan yang diatur dengan seorang wanita. Hari ini, dia seorang wanita dan aktivis transgender yang terbuka.

Stein tahu dari usia muda yang tidak sesuai dengan peranan yang dipisahkan gender yang digariskan oleh komuniti Hasidic, sebuah mazhab Yahudi yang memilih untuk hidup secara berasingan dari dunia sekular. Pada tahun 2012, Stein diam-diam menggunakan Internet buat kali pertama untuk meneliti apa yang dia rasa dan mendapati halaman Wikipedia yang menerangkan istilah “transgender.” Itu apabila semuanya bermula masuk akal. Tidak lama selepas itu, anaknya dilahirkan, saat yang menyenangkan tetapi juga yang membuatnya berfikir, “Bagaimana jika anak saya akan menjadi seperti saya?” Itulah pemangkin kepada apa yang dia panggil dua peralihannya: pertama, meninggalkan Hasidisme dan menjauhkan dirinya dari tafsirannya yang tegar tentang Yudaisme, dan kedua, menyampaikan sebagai wanita yang telah lama disyaki dia.

BERKAITAN: Catt Sadler pada Meninggalkan E! Selepas Kontroversi Bayanya: “Ia Sangat Menakutkan untuk Berjalan”

Keluar kepada keluarganya-yang merupakan keturunan langsung dari pengasas pergerakan Hasidic-adalah yang pertama dari banyak halangan yang menyakitkan. Orang tuanya meminggirkannya. “Saya datang kepada isteri saya tentang tidak menjadi agama, bukan tentang jantina saya. [Sekarang,] Saya tidak dibenarkan mempunyai hubungan dengannya, tidak ada hubungan sama sekali,” kata Stein, walaupun dia mengekalkan hubungan dengan anaknya “Saya hanya berkata, apabila dia berusia 18 tahun, dia boleh menjadi apa sahaja yang dia mahu-dia boleh menjadi model, dia boleh menjadi pelakon, dia boleh menjadi seorang rabbi.

Kemudian datang menyesuaikan diri dengan kehidupan sekular: Stein belajar Bahasa Inggeris, mula menonton TV, dan mendaftar di Columbia University untuk mengkaji dasar dan kajian jantina awam, semuanya ketika beralih ke fizikal. Beliau berkata penerimaan diri yang dia temui dan orang yang dia temui semasa proses ini telah membuat cabaran yang berbaloi. Setelah menolak agama selama beberapa waktu, dia juga ditarik balik ke dalam kepercayaannya, kali ini melalui denominasi Yahudi yang lebih terbuka yang memuji rasa ingin tahu. Stein kini mengembara negara berkongsi cerita dan membina rangkaian sokongan untuk orang LGBTQ ultra-Ortodoks. “Saya tidak ingat satu perkataan [speech] di mana orang tidak menceritakan kisah peribadi kepada saya selepas itu. Ini memberi anda tenaga. “

Abby Stein
Tawni Bannister

Bergerak keluar-dan maju: Stein terkejut meninggalkan rumah yang dia kenal. “Ia pelik, tetapi belajar bahawa saya tidak gila takut saya kerana saya tidak tahu bagaimana saya akan bertahan di luar komuniti ini. [Tetapi] saya tidak percaya pada ideologi itu, dan kemudian ada penderaan mental yang saya alami, hidup seperti anda berada di 18 tahunth abad. “Dia menyertai kumpulan sokongan Footsteps, bukan keuntungan berasaskan New York yang membantu orang yang meninggalkan komuniti ultra-Ortodoks. Tetapi ketika dia tahu dia ingin keluar dari Williamsburg, dia fikir keinginannya untuk hadir sebagai seorang wanita akan pudar. “Saya fikir saya akan meninggalkan komuniti saya, mendapatkan diploma sekolah tinggi, masuk ke sekolah yang baik, dan semuanya akan pergi.” “Tidak.” Saya terpaksa memikirkan semula semua bercakap, bagaimana untuk berpakaian, bagaimana untuk membentangkan diri saya. “Selepas bekerja melalui ketakutannya dengan ahli terapi, dia keluar secara terbuka dalam jawatan Facebook pada bulan November, 2015.” Saya datang kepada ibu bapa saya sebelum itu juga “Saya rasa mereka tidak akan bercakap dengan saya lagi, tetapi saya fikir ibu bapa saya akan datang dengan cara yang satu atau lain.”

Mengalihkan rasa takut kepada tindakan: Stein memulakan blog tentang pengalamannya, dan apabila dia melihat berapa ramai orang membaca jawatannya (jawatannya keluar 20,000 orang), dia tahu dia mempunyai sesuatu untuk ditawarkan dalam tulisannya. Dia memulakan kumpulan sokongan rahsia di Facebook untuk orang trans dan menulis mengenai rujukan transgender dalam teks Yahudi purba untuk Sefaria.org, perpustakaan Yahudi dalam talian percuma terbesar, di mana dia mula menegak feminisme.

BERKAITAN: Secara Inklusif Ada Barisan Depan di NYFW, Kata Trans Makeup Star Gigi Gorgeous

Mengilhami lelaki dan wanita transgender yang lain untuk keluar dan mengajar orang tentang identiti jantina melalui ucapan ceramahnya adalah pencapaian Stein. Mengenai penyalahguna? “Sekurang-kurangnya mereka bercakap mengenainya,” katanya. “Saya pernah bergurau bahawa hari masyarakat Hasidic membenci saya, atau orang trans, akan menjadi hari apabila saya telah mencapai langkah pertama saya kerana itu bermakna mereka pengiktirafan kita wujud. “

Menentukan semula iman: Hari ini, Stein telah mendapati kerohanian yang diperbaharui dalam mengamalkan Judaisme berdasarkan istilahnya sendiri. “Secara budaya, saya sangat Yahudi, saya suka makanan Yahudi, saya suka muzik, saya suka cuti, saya suka konsep membuat Shabbat [Sabat Yahudi atau hari rehat] pada malam Jumaat,” katanya. Adakah itu bermakna bahawa saya tidak boleh menggunakan telefon saya? F-k itu. Ada banyak perkara yang saya benar-benar berkaitan dengan-saya hanya mengambil masa beberapa tahun untuk tidak melakukan apa-apa [agama] terlebih dahulu.

Mencari gayanya: “Saya fikir kebanyakan norma jantina benar-benar dibuat, tetapi saya suka solek,” kata Stein. “Pink dan merah adalah warna kegemaran saya. Adakah saya berfikir bahawa membuat seorang wanita? Tidak. Tetapi ia adalah bahagian yang sangat kuat dari kewanitaan saya yang saya nikmati. “

BERKAITAN: Penyelidik Badass ini Menggunakan Pemetaan Otak untuk Meningkatkan Rasa Kecemasan dan Depresi untuk Remaja

Adakah sebanyak 8 jam bercakap hari ini @yale tanpa henti. 4 sesi dan 3 wawancara media. Dan itu pengalaman yang luar biasa! Berikut ialah bahagian 1 gambar: #lunchandlearn @ slifka.center dan #femininitea dengan pusat @ yalewomen. Bahagian 2 dan seterusnya esok!

Satu jawatan yang dikongsi oleh Abby Stein (@abbychavastein) pada

Nasihat terbaik: Mencari kumpulan sokongan sangat penting untuk peralihannya, kata Stein. “Dapatkan sokongan. Kamu tidak keseorangan. Sekiranya saya dapat mengatakan satu kenyataan, anda tidak bersendirian. “

Apa yang akan datang: Stein menulis “memoir kreatif” mengenai pengalamannya yang dia berharap dapat menerbitkan pada tahun hadapan. Dalam pada itu, dia terus bekerjasama dengan orang ramai dalam komuniti LGBTQ yang berjuang untuk keluar. Beliau juga berharap dapat menggunakan lensanya yang unik, sebagai wanita yang baru muncul, untuk melibatkan diri dalam aktivisme yang menyokong semua jenis wanita yang menghadapi masalah seperti gangguan. “Fakta bahawa saya ketakutan sekarang berjalan di jalan-jalan selepas pukul 10 malam, ketika menyampaikan sebagai seorang lelaki, saya tidak pernah berfikir dua kali mengenai hal itu-saya tidak mempunyai perkataan untuk itu,” katanya. . “Tidak ada yang boleh mempersiapkan saya untuk apa yang menjadi seorang wanita di New York City.”

Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

64 − 63 =

map