Beyoncé, Serena, dan Kepentingan Kelahiran Hitam Cerita

Minggu ini, kita melihat Beyoncé di sampul Vogue – pukulan pertama majalah oleh seorang jurugambar hitam – bercakap, juga untuk pertama kalinya, mengenai kehamilannya dengan kembar Rumi dan Sir, penghantaran C-seksyennya, dan pengalamannya dengan toxemia (atau preeklampsia, keadaan berkaitan dengan kehamilan yang tidak menjejaskan wanita hitam).

Penampilannya di laman majalah tidak sempurna, dia menuntut semula perkataan “FUPA” yang lucu dan tepat waktu, tetapi ini adalah topik paling penting dalam kepalanya: Kesediaannya untuk bercakap mengenai preeclampsia membawa penjagaan kesihatan ibu mengandung Amerika Syarikat krisis menjadi tumpuan. Dalam perjalanannya, Beyoncé mengeluarkan peringatan orang ramai bahawa wanita kulit hitam masih tiga kali lebih mungkin mati akibat komplikasi yang berkaitan dengan kehamilan daripada wanita putih, yang tidak hanya berkaitan dengan keadaan seperti preeklampsia, tetapi juga bias yang memberi kesan kepada orang-orang penjagaan perubatan menerima warna.

Kisahnya membuat saya merenungkan cara perkauman dan kecenderungan dalam penjagaan kesihatan merompak saya pengalaman kelahiran saya yang pertama. Dan sekarang, pada 21 minggu mengandung kedua saya, saya cemas tentang apa yang akan datang.

Pada tahun 2016, semasa menyampaikan anak saya, saya diberikan episiotomi yang menyakitkan – satu pembedahan untuk meluaskan pembukaan faraj – tanpa persetujuan saya. Ia adalah anak pertama saya, jadi saya tidak mempunyai asas untuk perbandingan, tetapi saya telah memaklumkan kepada doktor bahawa saya mengalami banyak kesakitan. Dalam masa beberapa hari, sakit menyebar ke perut saya dan disertai dengan masalah bernafas dan berjalan. Doktor saya merendahkan kebimbangan saya dengan cara yang sama dia mengalami kekecewaan post-episiotomi saya. Ini semua bahagian penyembuhan selepas bersalin, saya diberitahu.

Sekitar tiga minggu, saya merayakan Hari Valentine dengan suami saya dan anak lelaki baru saya ketika saya merasakan pas besar massa dari tubuh saya, dan banyak darah. Saya memberitahu suami saya, kami perlu menuju ke bilik kecemasan segera. Tetapi sekali di sana, saya diberitahu pembekuan saya dan kesakitan adalah bahagian pemulihan biasa; Saya telah ditetapkan Ibuprofen dan dihantar ke rumah.

Seminggu kemudian, saya dipanggil sekali lagi. Saya telah pingsan, dan berjuang untuk berjalan dari satu sisi ke bilik yang lain. Saya mendapat sambutan yang sama dari barisan jururawat, dan itu adalah jerami yang terakhir. Saya naik pesawat dan pergi ke bilik kecemasan di kampung halaman saya, 800 batu jauhnya, di mana saya didiagnosis dengan plasenta yang tertahan. Ini adalah apabila beberapa atau semua plasenta kekal di dalam rahim selepas bersalin; ia boleh menyebabkan jangkitan dan kehilangan darah, yang kedua-duanya boleh mengancam nyawa, menurut Persatuan Kehamilan Amerika.

BERKAITAN: Beyoncé Dibuka untuk Kali Pertama Mempunyai Twins Melalui Kecemasan C-Seksyen

Sejarah perubatan dikumpulkan dengan akaun wanita kulit hitam yang dehumanisasi semasa buruh, mempunyai kebimbangan mereka diabaikan, atau tidak dipercayai untuk mengetahui apa yang sedang berlaku dengan tubuh mereka sendiri. Awal tahun ini, Serena Williams berkongsi pengalaman kelahiran traumatiknya, di mana dia terpaksa meminta dia diperiksa untuk embolisme paru-paru selepas kebimbangannya dibuang kerja. Dia akhirnya mendapat bahagian kecemasan C selepas berjuang untuk mengiktiraf gejala menakutkannya, sama seperti saya.

“Sukar untuk kita, sebagai pengamal penjagaan kesihatan, penggubal dasar, pendidik, dan rakyat untuk menghadapi kesan negatif jangka panjang penindasan dan diskriminasi kaum di negara ini,” kata Cynthia Colen, PhD, MPH, profesor bersekutu di Ohio State Kolej Kesihatan Awam Universiti. Wanita hitam dihadapkan kepada perkauman dalam hampir semua aspek kehidupan kita; ini memberi kesan kepada kesihatan kita apabila ia datang dalam bentuk bias yang tersirat yang dipegang oleh profesional perubatan.

BERKAITAN: Kenapa Sesetengah Doktor Memuji Selebriti untuk Perkongsian Kisah Komplikasi Kehamilan mereka

“Status ras dan sosioekonomi, bersama dengan jantina (dan ciri-ciri sosial utama yang lain), membentuk realiti kehidupan wanita,” jelas Dr. Colen. “Sebagai contoh, jika anda menganggap bahawa ia adalah pendedahan kepada kemiskinan yang sebahagian besarnya menyumbang kepada peningkatan kematian ibu di kalangan wanita kulit hitam, anda akan kehilangan segmen penting penduduk yang masih berisiko dan akan mati pada kadar yang lebih tinggi: wanita hitam yang miskin. “Dalam bercakap mengenai kisah kelahirannya, Beyoncé mengingatkan kita bahawa dia mungkin berada dalam senarai ini – dan bolehkah saya.

Menurut Pusat Kawalan Penyakit, 31.9% daripada semua kelahiran di Amerika Syarikat adalah Cesarean. Tetapi kajian menunjukkan wanita hitam lebih cenderung menjalani C-section. Natalie Graham, Ph.D., seorang profesor pengajian Afrika-Amerika di California State Fullerton, tetapi pengetahuannya yang luas mengenai berat sebelah wanita hitam tidak cukup untuk menyelamatkan pengalaman kelahirannya.

Graham didiagnosis dengan kes preeclampsia yang mendesak tetapi tidak muncul pada 38 minggu hamil, keadaan yang sama dialami oleh Beyoncé, setelah pergi ke hospital untuk memeriksa muncung yang tidak akan berhenti. Dia diberitahu bahawa dia akan didorong dengan serta-merta, dan mengingatkan bahawa dia tidak diberi peluang untuk mendapatkan rawatan, dan tidak ditanya bagaimana perasaannya.

“Ia terasa sangat tidak jujur. Hampir seperti saya dimanipulasi untuk membuat keputusan, “kata Graham. “Bagaimana anda boleh membuat pilihan tanpa semua pilihan?”

Mungkin aspek paling traumatik kelahirannya, katanya, datang ketika monitor jantung janin dalaman digunakan sebagai pengganti kaedah pemantauan luaran yang biasa di dalam bilik penyampaian. Graham mengatakan ingatan yang dihalang dan doktor meletakkan objek asing di dalamnya sukar digoncang.

“Ia secara fizikal [dan emosi] menyakitkan. Saya diperlakukan seperti badan saya terlepas dari kemanusiaan saya. Saya sungguh meragui wanita putih berambut 120 pon di bilik sebelah itu mempunyai pengalaman yang sama, “katanya.

Aundraea Brown, adalah salah satu daripada banyak wanita kulit hitam yang pengalaman kelahirannya mengekalkannya pada waktu malam. Brown telah bekerja selama 16 jam dan hampir sepenuhnya dilarutkan, pada 9 sentimeter, apabila dia diberitahu oleh doktornya, dia sudah terlalu lama bekerja, itu adalah yang terbaik kerana dia mempunyai bahagian C.  

“Saya menyatakan dari awal bahawa saya mahu membiarkan kemajuan sesuatu secara semulajadi,” kata Brown. “Doktor saya terasa gelisah dan berulang-ulang mencadangkan saya mempertimbangkan untuk mengambil sesuatu untuk mempercepatkan kontraksi.” Dia mengatakan bahawa dia diberikan Pitocin, dadah yang mendorong atau mempercepatkan tenaga kerja, dan kadar denyut jantungnya menurun. “Saya berasa seperti dia mempunyai pilihan, dan bersetuju dengan C-section.” Saya merasa kalah dan tidak menghiraukan walaupun saya harus memperjuangkan diri saya dan anak saya. Saya merasakan bahawa suaraku tidak penting, dan semuanya bergerak begitu cepat. Saya terpaksa membuat keputusan perubahan dalam masa beberapa minit, “katanya.

Kami tidak dapat menyelesaikan krisis kematian ibu sehingga kami melihat wajah wanita yang menerima rawatan perubatan yang jernih dan jujur, dan struktur sosial yang memberi kesan kepadanya, Dr. Colen menyimpulkan. “Kita perlu berusaha keras untuk menangani masalah sosial yang menimbulkan kesenjangan perkauman dalam pelbagai hasil kesihatan – bukan sahaja kematian ibu,” katanya. Selain itu, kita perlu mula berfikir tentang kesihatan sebagai produk pendedahan individu dan sosial, bukannya sesuatu yang semata-mata berlaku kerana orang membuat ‘pilihan yang baik,’ “katanya, merujuk kepada penghakiman mengenai wanita kulit hitam yang mempunyai diet dan tabiat senaman yang telah dipersalahkan untuk kesihatan pada masa lalu.

BERKAITAN: Serena Williams Dapat Nyata Mengenai “Emosi Postpartum”

Kepentingan Beyoncé dan Serena Williams bercakap secara terbuka mengenai cara-cara Cara wanita yang berwawasan hitam dapat berinteraksi dengan hasil kesihatan tidak dapat diabaikan. Terdapat begitu banyak wanita kulit hitam yang tidak menyedari akibat-akibat itu – saya adalah salah seorang daripada wanita itu tiga tahun lalu.

Ketika saya menunggu peluang saya untuk melahirkan anak lagi, sukar untuk tidak mengira bagaimana keadaannya akan berubah. Saya percaya, bagaimanapun, bahawa pengetahuan saya tentang apa yang boleh berlaku dan kemungkinan suara saya yang tersekat akan mendorong saya untuk mencari tanda-tanda masalah dengan tekun – dan bercakap dengan lebih kuat kali ini. 

Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

18 − = 11

map