Cara Mencegah Selaran Matahari pada Kulit Kepala Anda (Tanpa Melancarkan Rambut Anda)

Di sini pada InStyle, Kami berbaring di bawah pelindung matahari seperti perniagaan tiada siapa. Tetapi kami akan mengakui: Pada masa lalu, kami telah bersalah mengabaikan skalps kami. Mari kita katakan nyeri menyakitkan, kemerahan, dan penyembunyian yang diikuti tidak menyenangkan atau cantik.

Bersumpah untuk mengelakkan kesilapan yang sama pada musim panas ini, kami bercakap dengan seorang pakar dan datang dengan beberapa cara untuk memastikan skalps kami sihat dan bebas-terbakar-tepat pada masanya untuk hujung minggu yang panjang. (Lebih baik lagi, kami berjanji bahawa pembaikan ini tidak akan meninggalkan rambut anda bermasalah berminyak.)

Selain melindungi kulit kepala anda dengan topi atau payung bergaya, pakar penjagaan rambut selebriti dan pakar pemulihan Dr Robert Dorin dari True & Dorin Medical Group mengesyorkan kaedah DIY yang melindungi helai juga. “Campurkan satu sudu SPF 50 losyen atau cecair menjadi setengah cawan air untuk dibubarkan,” katanya. Mistilah dengan botol semburan atau gosokkan pada kulit kepala dan rambut anda sebelum melangkah ke bawah matahari.

BERKAITAN: Kenapa Kulit Kepala Anda Adalah “Wajah”

Sekiranya rambut anda berada di bahagian yang berminyak, cubalah mengetikkan tabir suria berkuasa di kawasan terdedah, kata Dorin. Kami suka Instant Mineral Peter Thomas Roth SPF 45 ($ 30; sephora.com). Ia datang dengan aplikator berus yang mudah dan tidak akan tumpah seluruh beg pantai anda. Plus, ia akan berganda sebagai serbuk penamat apabila solek anda menjadi berkilat.

Tetapi jika anda ingin melawan keriting, produk seperti Perlindungan Sun Guardian untuk Rambut dan Kulit Kepala oleh Tela Beauty Organics ($ 32; nordstrom.com) mungkin BFF baru anda. Formula pencegahan UV menghidrat rambut kering dan menghalangnya daripada kelembapan.

Sudah tentu, jika anda membakar kulit kepala anda, Dorin mempunyai beberapa cadangan untuk itu juga. Pastikan anda mencuci dengan air hangat atau sejuk dengan syampu pelembap (kami seperti Syampu Lembapan Berat Berat Marula, $ 28; sephora.com, yang lembut membersihkan dan menyuburkan), katanya. Kemudian, campurkan akar anda dengan lidah buaya untuk menenangkan dan melegakan.

PHOTOS: Pembelian Kecantikan Terbaik 2015: Beli Pelindung Matahari Terbaik dan Penyukat Sendiri

Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

+ 17 = 25

map