Di dalam Sejarah Keluarga Rumit Aretha Franklin

Kerjaya muzik Aretha Franklin tidak akan dinafikan untuk selama berabad-abad yang akan datang, tetapi ada satu lagi warisan yang dia bangun ketika dia: keluarga besarnya.

Dilahirkan sebagai anak pendakwah kepada bapa Clarence dan ibu mama Barbara yang meninggal ketika Aretha hanya malu 10, Queen of Soul membesar dengan saudara perempuan Erma dan Carolyn (keduanya juga penyanyi profesional), dan saudara-saudara Cecil dan Vaughn.

Aretha telah berkahwin buat kali pertama pada usia 19 tahun, tetapi tidak sebelum menyampaikan dua daripada empat anaknya. Aretha dilaporkan melahirkan anak pertamanya ketika berusia 12 tahun, menyambut seorang anak lelaki bernama setelah ayahnya, Clarence. (Bapa itu dilaporkan seorang budak lelaki yang dia kenal dari sekolah bernama Donald Burk.) Hanya dua tahun kemudian, Aretha merangkul anaknya yang kedua, Edward, dinamakan sempena ayahnya, Edward Jordan. Kedua-dua anak itu diberi nama gadis Franklin.

Suami pertama Franklin (yang juga pernah berkhidmat sebagai pengurusnya) Ted White, mewarisi anak ketiga penyanyi, Ted Jr. (seorang ahli muzik yang dikenali secara profesional di Teddy Richards) pada tahun 1964. Perkahwinan Aretha dan Ted berakhir pada tahun 1969 berikutan laporan penyalahgunaan domestik. Berikutan perceraian, saudara Franklin Cecil melangkah masuk sebagai pengurusnya, jawatan yang dikekalkannya sehingga kematiannya 20 tahun kemudian.

Aretha And Ted
Arkib / Getty Images Michael Ochs

Tidak lama selepas dia berpecah dari White, Aretha menyerahkan anak keempatnya, Kecantikan, pengurus jalannya, Ken Cunningham.

Sepuluh tahun kemudian, Franklin mempersembahkan suaminya yang kedua, pelakon Glynn Turman.

Aretha Franklin And Family
Arkib / Getty Images Michael Ochs

Tidak lama selepas perkahwinan kedua, ayah Aretha ditembak di rumah Detroit oleh penyerang. Pendeta Franklin menghabiskan masa lima tahun ke depan (dan terakhir) dalam koma.

Aretha dan Glynn bercerai pada tahun yang sama kematian bapanya, pada tahun 1984.

BERKAITAN: Kerjaya 6-Dekad Aretha Franklin Adalah Salah satu yang Paling Baik sepanjang Masa, Dan Dia Ada Nombor untuk Menunjukkan Itu

Walaupun Franklin tidak pernah berkahwin buat kali ketiga, dia berkait rapat dengan “kawan selama-lamanya” dan ahli perniagaan Willie Wilkerson sejak lewat 80-an. Pasangan itu mengumumkan pertunangan mereka pada awal tahun 2012, tetapi meminggirkan minggu perkahwinan kemudian selepas memutuskan perkara “bergerak terlalu pantas.”

Aretha Franklin's Birthday Celebration
Michael Stewart / Getty Images

Tidak jelas sama ada Aretha dan Willie tetap terlibat secara romantis selepas menegur pertunangan mereka, tetapi mereka telah melangkah bersama beberapa kali pada tahun-tahun yang lalu.

Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

+ 67 = 77

map