Dorothy’s Blue Dress dari The Wizard of Oz Menjual lebih dari $ 1.5 juta

Tidak ada tempat seperti rumah dan nampaknya tidak ada pakaian Dorothy The Wizard of Oz. Di lelongan di Bonhams di New York pada hari Isnin, pakaian gingham berwarna biru dan berpakaian baju muda Judy Garland memakai filem 1939 ikonik yang dijual dengan harga $ 1.56 juta kepada pemenang yang tidak dikenali, menurut CNN. Kami tidak lagi di Kansas!

Gaun yang termasuk pinafore, kancing yang dipasang, blaus kapas dan skirt penuh dengan Judy Garland yang tertulis di bahagian dalam skirt dan baju, hanya dijangka menjual antara $ 800,000 dan $ 1.2 juta. “Seperti yang kita saksikan pada hari ini dalam pertunjukan bonhams, pakaian itu dianggap sebagai ikon klasik Hollywood yang benar dan abadi,” kata Catherine Williamson, pengarah memorabilia hiburan Bonhams.

A Judy Garland-worn
TIMOTHY A. CLARY / AFP / Getty Images

BERKAITAN: Meraikan Apa yang Harus Dilakukan Ulang tahun ke-93 Judy Garland

Ketertarikan dengan filem yang dikasihi masih kuat pada hari ini kerana banyak kostum dan alat peraga dari filem itu telah mengambil harga tinggi apabila lelongan. Pada tahun 2012, salah satu pakaian Garland yang lain dari filem itu dijual seharga $ 480,000 dan Bonhams menjual kostum Bert Lahr’s Cowardly Lion untuk $ 3 juta pada tahun 2014. 

BERKAITAN: Ibu Tahu Terbaik: Sejarah Singkat Gaya Ibu-Daun Selebriti

Pakaian Dorothy telah dijual sebagai sebahagian daripada koleksi 400 kepingan filem klasik termasuk skrip dari Casablanca. 

Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

16 + = 18

map