Hyaluronic, Glycolic, Salicylic: Mana Asam Yang Betul untuk Jenis Kulit Anda?

Ia tidak lama dahulu bahawa idea memohon asid kepada kulit anda sendiri-khususnya wajah anda-mungkin terdengar seperti konsep yang benar-benar aneh yang tiada siapa yang sepatutnya cuba. Cepat ke hari ini dan ramuan-ramuan yang kuat ini menjadi bahagian penting dalam penjagaan kulit terutamanya ketika meluluskan tekstur kulit anda. Tetapi untuk mengelakkan seperti muka tomato, mengetahui dengan tepat apa beberapa asid yang paling biasa dijumpai dalam produk anda sebenarnya dan bagaimana ia akan menjejaskan kulit anda, adalah langkah pertama dan perlu untuk mengelakkan kerengsaan dan tindak balas yang tidak diingini. Dr. Jeanine B. Downie, pengarah Image Dermatology di Montclair, N.J., bercakap dengan InStyle untuk mengajar kita apa asid yang perlu kita masukkan dalam barisan penjagaan kulit kita berdasarkan jenis kulit dan isu.

Asid hyaluronik
Hyaluronic adalah asid semulajadi yang terdapat dalam kulit kita yang membantu menjaga tubuh kita terhidrasi. Ia hanya berlaku begitu juga untuk semua jenis kulit sebagai pelembap ringan harian. Seperti yang kita umur, jumlah asid ini dalam badan kita berkurangan dan menyebabkan kulit kita menjadi kering. Pelembap berasaskan asid hyaluronik seperti SkinMedica HA5 Rejuvenating Hydrator ($ 178; skinmedica.com), akan memberi kulit penghidratan dan membantu mengekalkan kulit kering dan penuaan.

“Kami kehilangan 50% asid hyaluronik dari kulit dan sendi kami pada pertengahan tahun 40-an,” jelas Dr. Downie. “Ini adalah formula yang sangat menggembirakan, tetapi bebas minyak dan boleh digunakan untuk muka, leher, dan tangan. Teknologi ini memanfaatkan antioksidan yang kuat, juga anti-radang, dan meningkatkan fungsi penghalang.” 

RELATED: 5 Tips untuk Mengatasi Jerawat Hormon

Glycolic Acid
Sekiranya anda memerangi tanda-tanda penuaan seperti garis halus dan kedut, produk dengan asid glikolik, asid alpha hidroksi semulajadi yang terdapat dalam makanan seperti tebu, cbantuan membantu memperlahankan dan meminimumkan penampilan mereka. Asid ini juga merupakan bahan yang berkesan yang zaps zits. Dr Downie mengesyorkan menggunakan pembersih pengelupasan-idealnya dengan 15% asid glikolik-untuk mencegah tanda-tanda penuaan yang lebih lama dan tidak diingini. Pengguna berhati-hati: asid mungkin terbaik bagi mereka yang berminyak dengan kulit gabungan kerana asid ini boleh menjengkelkan. Stumped yang mana untuk dipilih? Pakar dermatologi terutamanya suka DERMAdoctor Revink Wrinkle Revenge Antioxidant Enhanced Glycolic Acid Facial Cleanser ($ 32; sephora.com).

Untuk pengelupasan yang lebih mendalam yang menghilangkan sel-sel kulit mati dan membersihkan kulit, Dr. Downie mengesyorkan kulit wajah dengan dos yang lebih tinggi daripada asid glikolik. Di rumah, biarkan Caudalie Glycolic Peel ($ 39; sephora.com) selama 10 minit dan bilas dua kali seminggu untuk mengurangkan pengeluaran minyak dan memperbaiki tekstur kulit.

Asid salisilik
Kulit yang rawan jerawat perlu melihat kepada pembersih yang mengandungi asid salisilat seperti Neutrogena Oil Free Free Wash ($ 5; target.com) untuk mengurangkan kecacatan serta sebarang benjolan rambut. Asid beta hidroksi ini boleh dijumpai secara semula jadi dalam badan dan buah-buahan kita, atau boleh dibuat secara sintetik.

RELATED: Penjagaan Kulit Terbaik pada Mana-mana Umur

Walaupun asid ini cepat menghancurkan jerawat, Dr. Downie mengatakan ia paling sesuai untuk kulit berminyak atau kombinasi, dan harus digunakan dengan lentur pada kulit sensitif kerana ia boleh disebabkan oleh pengeringan atau menjengkelkan, dan dalam beberapa keadaan menyebabkan hiperpigmentasi.

Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

8 + 2 =

map