Inilah Tepat Seberapa Kerap Anda Perlu Mengelupas Wajah Anda

Kami tidak tahu tentang anda tetapi senarai semak penjagaan kulit kami panjang. Pembersihan, pelembab dan tentu saja SPF adalah suatu kemestian seharian-tetapi bagaimana dengan pengelupasan? Kami bercakap dengan pakar dermatologi Jessica Weiser, M.D untuk mengetahui betapa dan berapa kali kita perlu menggosok.

Menurut Weiser, pengelupas berfungsi banyak fungsi utama. “Pengelupasan adalah berguna untuk membuka liang-liang dan menghalang pembentukan bintik hitam, sambil menggalakkan penyingkiran sel-sel kulit mati yang sudah siap dipotong,” katanya. InStyle. “Ia juga meningkatkan perolehan kulit, yang memberi manfaat kepada pembaharuan kulit, yang seterusnya menjadikan kulit berseri dan segar.” Apabila berhadapan dengan pengelupasan muka, Weiser menyarankan penggunaan formula penggosok pilihan anda tidak melebihi dua atau tiga kali seminggu. “Berlebihan mengeluarkan sel-sel yang tidak bersedia untuk ditumpahkan, yang boleh mencetuskan kerengsaan dan keradangan, dan malah memburukkan jerawat,” katanya..

BERKAITAN: 5 Langkah untuk Membasuh Wajah Anda dengan Betul

Adalah penting untuk memastikan anda mengelupas dengan perlahan-selalu memilih untuk mencuci yang mengandungi asid glikolisis, laktik, asid salisilik atau exfoliants semula jadi. Kami mencintai Dr Brandt Skincare PoreDermabrasion Pore Perfecting Exfoliator ($ 58; sephora.com) dan Fresh Soya Exfoliant Face ($ 42; sephora.com). Untuk kulit sensitif, cuba kulit seperti belif First Aid Transforming Peel Off Mask ($ 34; sephora.com), yang merawat tanpa secara fizikal kasar ke kulit. Menurut Weiser, scrub kasar tidak dinasihatkan kerana mereka terlalu boleh merengsakan permukaan kulit dan mencetuskan lagi keradangan. 

Video Berkaitan: Kahlana Barfield Telah Takut Dengan Rose Face Mask Fresh 

BERKAITAN: Cara Mencuci Wajah Anda Tanpa Menggunakan Air

Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

57 + = 58

map