Janet Jackson Takut Apology-Bukan Hanya Daripada Justin Timberlake

Seperti Justin Timberlake menyanyikan “Rock Your Body” pada hari Ahad, yang memimpin pertunjukan separuh akhir Super Bowl tahun ini, adalah mustahil untuk tidak mengingatkan kembali pada kali terakhir dia melakukan kejutan awal di stadium bola sepak, berkongsi stadium Super Bowl dengan Janet Jackson 14 tahun lalu. Pertunjukan itu turun dalam sejarah untuk kejadian yang dikenali sebagai # nipplegate-ketika Timberlake merobek baju Jackson, mendedahkan payudara kanannya kepada 140 juta penonton.

Tetapi kontroversi sebenar adalah apa yang diikuti: Aksi yang tidak sengaja merosakkan kerjaya Jackson ketika melepaskan bahu Timberlake. Jadi pada hujung minggu ini, orang ramai tidak berbuat baik kepada kilas balik Timberlake untuk nombor itu. Pengguna Twitter melabelkan aksi penyanyi itu sebagai “menjijikkan” dan “tanpa kelas,” menuntut agar dia mengeluarkan permintaan maaf secara terbuka kepada Jackson, manakala The Washington Post mempersoalkan sama ada ia “pintar untuk menertawakan, seketika, pada situasi”, dan TIME dikritik pertunjukan “dengan keghairahan menggunakan sorotan untuk memanggil suatu peristiwa yang telah merosakkan kehidupan seseorang selain dirinya.”

Walaupun ia menegaskan untuk melihat kejatuhan Jackson mengakui bukan hanya sebagai tidak adil tetapi juga sebagai sebahagian daripada kesalahan Timberlake, perhitungan ini menyapu sesuatu yang besar di bawah karpet: Peranan setiap kita bermain dalam boikot awamnya. Ya, Jackson berhak meminta maaf-bukan hanya dari Timberlake tetapi dari semua kita.

Janet Jackson, Britney Spears, Justin Timberlake
C Flanigan / FilmMagic; Jeff Kravitz / FilmMagic; Alexander Tamargo / Getty Images

BERKAITAN: Justin Timberlake Menjelaskan Mengapa Dia Pergi Ke Hadapan dengan Pangeran Tribute Controversialnya

Jangan lupa bahawa saluran media yang sama yang mengkritik Timberlake hari ini meminimumkan penglibatannya pada 2004, sambil melukis Jackson sebagai Jezebel moden yang memperuntukkan keadaan untuk perhatian orang ramai. Timberlake telah dibenarkan untuk menghadiri Grammys berikutan percakapan pasca # yang tidak disenangi, sementara Jackson tidak diundang dari kedua-dua tuan rumah dan menghadiri majlis tersebut. Pengerusi Suruhanjaya Komunikasi Persekutuan secara terang-terangan mendakwa Jackson “mungkin mendapat apa yang dia cari.” Sementara itu, orang awam mengangguk bersama, membeli tabloid yang perempuan itu memalukan dan mendengar rangkaian yang menyenaraihitamkan lagu beliau semasa menyiarkan lagu Timberlake. mengikuti Super Bowl 2004, Jackson mengeluarkan album kelapannya, Damita Jo. Sambutannya adalah suam-suam kuku yang paling baik, kebanyakan perhatian menumpukan pada pendedahan yang tidak senonohnya daripada muziknya.

VIDEO YANG TERKAIT: Keluarga Janet Jackson Tidak Mengampunkan Justin Timberlake untuk Pencapaian Super Bowl

Jackson bukanlah satu-satunya permaisuri pop yang menangkap skak untuk skandal yang meninggalkan Timberlake tanpa cedera. Pemisahannya yang sangat dipublikasikan dengan Britney Spears dianggap telah membantu membongkar reputasinya. Bagi yang tidak dikenali, Spears dan Timberlake adalah pasangan kekasih Amerika sehingga mereka berpecah pada tahun 2002, selepas Spears dituduh menipu. Walaupun liputan media baru-baru ini seolah-olah menyalahkan sebahagian besar pada pembunuhan watak Timberlake untuk pembunuhan Spears, kebangkitan semangat ini tidak mencukupi untuk tahun-tahun pemerhatian awam yang beracun Spears dialami pada tahun 2000an.

BERKAITAN: Britney Spears Adakah Mengambil Las Vegas Show pada Tour

Post-breakup, Timberlake dicat sebagai mangsa dalam wawancara media sambil mendedahkan butiran intim mengenai kehidupan seksnya dengan Spears. Tetapi itu sama dengan wartawan yang menimbulkan kekacauan mereka: Spears tidak banyak bertanya mengenai sisi cerita itu. Perbezaannya yang paling baik mungkin ditunjukkan oleh dua liputan Mingguan AS yang dikeluarkan satu minggu, satu label Spears sebagai pengkhianat dan lukisan lain Timberlake sebagai artis yang kuat, solo, “seksi”, naik dari abu. Kemudian datang lagu terkenal Britney yang terkenal “Cry Me a River” yang membawanya album ke pusat perhatian.

Sementara Timberlake mungkin telah mencederakan reputasi Spears semasa perpisahan mereka, ia adalah orang awam dan media yang menyeretnya melalui lumpur. Berikutan perceraian Spears dari back-up penari Kevin Federline, dia mengalami satu siri penderitaan awam yang didokumentasikan dengan baik. Selepas dicemooh untuk mencukur kepalanya dan kehilangan hak anak-anaknya kepada Federline, Forbes berlari cerita memanggilnya “ibu bapa masalah kepala botak.” Sementara itu, Bintang membesar berat badan Spears di atas penutupnya, mendakwa bintang itu telah melanda “bahagian bawah batu.” Apabila dia menerima pertolongan dalam batasan pusat rawatan, Mingguan AS berlari penutup yang memaparkan penyanyi itu dengan satu tajuk utama: “SICK!” Dalam satu kes, Spears ditemui menangis di kaki lima di tengah malam selepas bertarung dengan teman lelakinya ketika itu. The Associated Press dilaporkan telah menganggap keadaan itu begitu buruk sehingga mereka mula bekerja pada obituarinya.

BERKAITAN: Gadis Spice Dikabarkan Melayari Lagi Tidak lama kemudian

Sikap terhadap wanita yang memerangi kesihatan mental secara historis sangat tidak menguntungkan. Lindsay Lohan dan Amy Winehouse sama-sama dijangkiti sambil bergelut dengan penyakit mental. Hari ini, kita membuat langkah kecil untuk membalikkannya. Itulah sebahagian besarnya untuk kesediaan tokoh-tokoh awam untuk membincangkan isu-isu stigmatized-Demi Lovato menyediakan kaunseling kesihatan mental untuk peminatnya dalam lawatan-dan sebahagiannya kepada peningkatan sokongan awam terhadap ketulusan mereka. Wanita yang badannya telah dipamerkan, sama ada secara sengaja atau tidak, telah ditangani dengan huruf cetak yang sama. Itu juga mula berubah walaupun gerakan seperti #MeToo dan Time’s Up. 

Tidak syak lagi bahawa suara-suara yang menuntut permintaan maaf dari Timberlake adalah lambang kemajuan. Tetapi saatnya kita menyedari bahawa Timberlake tidak bersendirian dalam memusnahkan reputasi Spears atau Jackson, atau reputasi wanita yang lain. Beliau adalah manifestasi budaya yang menyebarkan wanita untuk kemanusiaan mereka sambil memuji lelaki untuk mereka. 

Jadi ya, Janet dan Britney layak mendapat permintaan maaf-dan ia perlu datang dari kita semua.

Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

68 − = 67

map