Jurutera Ex-Google yang Mengetuai Gaji Mengajukan Penyertaan Lebih Banyak di Dunia Tech

Badass Woman menyoroti wanita yang bukan sahaja mempunyai suara tetapi menentang prasangka gender yang tidak relevan. (Belum lagi, mereka sangat sejuk.) Di sini, advokasi untuk kepelbagaian dan kemasukan dalam industri teknologi Erica Joy Baker bercakap tentang pengalamannya.

Mengapa dia badass: Jurutera berteknologi tinggi ini menjadi tajuk utama pada tahun 2015 untuk menerbitkan spreadsheet gaji di Google, bekas majikannya. Sesetengah rakan kerja Baker menggunakan data dalam helaian untuk meminta dan menerima bayaran yang lebih saksama. Walau bagaimanapun, Baker ditegur atas tindakannya. Tidak dinafikan, dia menggunakan pengalaman itu sebagai pemangkin untuk pengabdiannya untuk memperjuangkan kesaksamaan di tempat kerja.

“Ia adalah kali pertama sesiapa yang pernah bercakap tentang bagaimana ia berfungsi dalam industri teknologi sebagai orang warna,” kata Baker. “Sungguh menyakitkan hati untuk mengetahui bahawa ramai orang telah melalui semua isu yang sama, tetapi pada masa yang sama ia menjadi motivator untuk saya. Kita perlu terus bercakap tentang ini kerana jelas ia masalah, dan kita tidak dapat menyelesaikan masalah itu kecuali kita jujur ​​tentang mereka. “

Baker kini menghabiskan waktunya untuk memastikan syarikat-syarikat berteknologi menghormati teras pekerja mereka yang pelbagai. Dia juga ahli lembaga untuk Girls Develop It dan pengasas bersama Projek Termasuk, bukan keuntungan yang menyediakan syarikat-syarikat dengan garis panduan untuk mempercepatkan kepelbagaian dan kemasukan.

BERKAITAN: Wanita Badass: Kapten Tentera Darat A.S. Transgender Jennifer Peace Membela Tentang Negara dan Haknya

Bagaimana dia terlibat dalam teknologi: Sebagai seorang anak, ibu Baker menggunakan komputer sebagai pengasuh maya. Apabila minat Baker dipenuhi, dia menghadiri kem komputer dua hari yang menimbulkan semangatnya untuk teknologi. Menjelang usia 12, dia memutuskan bahawa dia mahu bekerja dengan komputer dalam kerjayanya.

“Apabila komputer mula menjadi sangat popular, saya adalah satu-satunya kanak-kanak di kelas saya yang tahu bagaimana untuk berbuat apa-apa dengan mereka,” kata Baker. “Saya tidak takut kepada mereka.”

Apa yang dia bangga dengannya: Baker dan beberapa wanita terkenal lain dalam teknologi seperti Ellen Pao (Ketua Kepelbagaian dan Pegawai Penyertaan di Pusat Kapor) telah melancarkan Projek Termasuk pada tahun 2016. Sejak itu, kumpulan itu telah dapat menyediakan penyelesaian sebenar bagi syarikat permulaan yang ingin memberi tumpuan menambah kepada kepelbagaian tempat kerja mereka.

“Orang sering bercakap tentang ‘kepelbagaian’ perkataan tanpa perkataan ‘inclusion’ dan saya fikir kemasukan adalah bahagian yang paling sukar,” kata Baker. “Dengan Projek Termasuk, kami mengiktiraf orang-orang yang sudah berada dalam industri teknologi untuk menjadikan pekerjaan mereka lebih baik dan menjadikannya lebih banyak disertakan. Saya berasa bangga dengan apa yang telah kami hasilkan. “

Mengatasi halangan: Baker menulis dan bercakap tentang pengalamannya sendiri sebagai seorang wanita Afrika-Amerika dalam industri teknologi dan halangan yang dihadapinya. Dia bukan orang asing untuk dihina untuk bangsa dan jantinanya.

Pada satu perbincangan TED @ BCG yang baru-baru ini di Milan, dia bercakap tentang “merapatkan jurang kebimbangan,” yang merujuk kepada keperluan kumpulan minoriti untuk mengatasi serangan pengganasan mikro dan makro sebelum mereka dapat memberi tumpuan kepada pekerjaan mereka sama sekali.

“Bagaimanakah kita boleh mencapai dan maju dan maju apabila kita tidak mendapat peluang untuk datang bekerja setiap hari dan memusatkan perhatian kita untuk melakukan kerja?” Baker bertanya.

BERKAITAN: Badass Woman: Laura Dern Wawancara Batas-Breaking MIT Scientist Neri Oxman

Apa yang seterusnya: Baker didedikasikan untuk meletakkan penekanan pada kemasukan di tempat kerja. Dia mahu melihat lebih ramai syarikat menambah budaya mereka berbanding dengan menyewa “kebolehan budaya.”

“Berupaya untuk bekerja dan menjadi diri saya sendiri dan menjadi orang yang bukan orang yang sesuai dengan kebudayaan itu adalah satu masalah besar,” kata Baker sebelum menambah bahawa dia percaya dia telah menemui persekitaran syarikat yang lebih positif dalam sejarahnya kedudukan sebagai Pengurus Kejuruteraan Kanan untuk Patreon.

Baker menyelia pasukan kejuruteraan infrastruktur platform patronase yang fokus pada seni. Kini, pengurus baru berasa sangat berterima kasih untuk berada dalam persekitaran yang membolehkannya memberi tumpuan kepada semangatnya untuk teknologi.

“Kepelbagaian dan kemasukan sangat penting, tetapi saya juga seorang jurutera,” kata Baker. “Jadi terasa sangat baik bahawa saya dapat menghabiskan banyak masa saya sekarang dalam bidang kejuruteraan.”

Nasihat karier terbaiknya: “Jujur pada diri sendiri,” Baker berkata tanpa teragak-agak sebelum menyatakan ia akan datang dengan kos. “Tetapi jika anda mahu melakukan ini, jika anda mahu maju dan menjadi kekuatan, anda perlu menjadi kenyataan kepada diri sendiri dan tidak sesat dari itu.”

Lawati ericabaker.com untuk maklumat lanjut mengenai projek terbaru Baker. 

Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

56 − 50 =

map