Kanser Kulit atau Hanya Tempat? Apa yang Harus Dilakukan Apabila Anda Melihat Sesuatu “Aneh” Pada Kulit Anda

Ketika datang ke kulit kita, melihat sesuatu yang tidak biasa mungkin dilema yang menakutkan. Jadi, bagaimanakah kita membezakan dengan tepat apa tempat yang pelik dan apa tindakan khusus yang kita ambil apabila melihatnya (tanpa benar-benar freaking out)? Kami bercakap dengan ahli dermatologi Melanie D. Palm, MD, MBA, untuk mengetahui lebih lanjut.

Mula-mula, jelajah internet untuk mengelakkan sebarang ketidaktepatan atau maklumat samar-samar. “Lihat pakar dermatologi yang disahkan lembaga profesional,” Palm menyarankan. “Dermatologi adalah pakar kulit, dan kita boleh membezakan antara benigna (tidak perlu dibimbangkan) dan berpotensi malignan (kanser kulit) bintik-bintik kulit.” Untuk membezakan sama ada tempat harus dikelaskan sebagai “pelik,” Palm mengesyorkan mengikuti ketiga-tiga peraturan kritikal ini :

Kenal pasti “Itik Ugly”

“Sekiranya tempat di kulit anda tidak kelihatan seperti bintik-bintik atau tahi lalat lain di kulit anda, ia mungkin menjadi tempat luar dan kulit yang berbahaya,” kata Palm. InStyle. “Sekiranya tempat itu tidak diselaraskan dengan yang lain, sila semak dengan segera.”

Tempat “Sensitif”

Faktor utama yang dapat diingati adalah jika tempat atau tahi lalat menjadi gejala -yang bermakna gatal, terbakar, menyakitkan atau jika minda atau tangan anda secara automatik ditarik kepadanya. “Sering kali, menukar tahi lalat atau melanoma boleh menjadi sensitif kerana badan kita cuba untuk melawannya atau kerana sistem imun kita mengenali sesuatu yang tidak normal,” tambahnya. Sekiranya ia mula berlaku, Palm mengesyorkan melihat ahli dermatologi untuk penilaian segera.

BERKAITAN: Katakanlah selamat tinggal kepada Tempat Matahari yang Berdarah dengan Tips Pro ini

Fikiran Alphabet Anda

Apabila melihat tempat suspek, Palm berkata selalu bertanya kepada diri sendiri soalan penting berikut sebelum mengambil tindakan selanjutnya:

A= Adakah terdapat ASYMMETRY? (Bermakna satu setengah daripada tempat itu tidak kelihatan seperti yang lain).

B= Adakah BORDER tidak teratur? (Tepi adalah kabur dan tidak jelas dan simetrik).

C= Adakah WARNA luar biasa? (Lebih daripada dua warna di satu tempat atau kehadiran hitam, biru atau putih boleh luar biasa).

D= Adakah DIAMETER besar? (Bermakna tempatnya lebih besar daripada enam milimeter, iaitu saiz penghapus pensil).

E= Adakah tempat EVOLVING atau berubah? (Bermakna tempat berkembang, pendarahan, gatal, berkulit atau sebaliknya berubah dengan cara yang berbeza).

Jika anda mematuhi semua perkara di atas, sangat penting untuk bertindak cepat-bukan sahaja penting, ia adalah penjimatan hidup (terutamanya kerana melanoma sering memberi kesan kepada individu yang muda dan sihat). Untuk mengurangkan risiko anda, Palm menyarankan mendapatkan kebiasaan untuk memberi diri anda ujian kulit kepala-ke-kaki pada awal setiap bulan. “Malah lihat di kulit kepala, mulut, telapak tangan, sol, dan di antara jari kaki,” tambahnya. “Kanser kulit, termasuk melanoma, bahkan boleh menyerang di kawasan-kawasan yang tidak terdedah kepada sinar matahari atau sinar ultraviolet.” Selain itu, pastikan untuk mendapatkan ujian kulit tahunan oleh ahli dermatologi yang disahkan oleh lembaga.

BERKAITAN: Terdapat Minyak Wajah untuk Menyelesaikan Masalah Penjagaan Kulit Anda

Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

35 − = 32

map