Kenapa Anda Rahsia Menyukai Bau Aneh

Saya hanya akan keluar dan berkata: Saya suka bau yang pelik. Apabila saya masih muda saya suka aroma menggosok alkohol, jadi saya kadang-kadang mencurahkan sedikit pada sarung bantal saya (Ketagihan saya gaya) dan jatuh tidur dengan cepat. Walaupun saya telah berkembang daripada fasa yang tidak sihat itu (sanitizer tangan masih mendapat saya setiap sekarang dan kemudian, walaupun), terdapat beberapa bau yang tidak biasa lain yang saya diam-diam mendambakan.

Selepas membahas topik ini kepada rakan, keluarga, dan rakan-rakan InStyle kakitangan, saya sedar saya jauh dari sendirian. Ramai yang mengaku menikmati bau segala-galanya dari Play-Doh untuk daging mentah dan petrol-mungkin lebih daripada yang seharusnya. Ini meninggalkan saya bertanya-tanya: Bagaimana dan, lebih penting lagi, kenapa adakah seseorang mengembangkan kesukaan untuk aroma pelik? Saya bercakap dengan pakar aroma beberapa untuk mengetahui beberapa jawapan.

RELATED: 4 Scents That Will Transport You to a Sunny Place

Sebagai permulaan, tidak ada bau yang baik atau buruk, kata Rachel S. Herz, PhD, pengarang The Scent of Desire dan peminat bangga bau busuk yang ditolak secara meluas. “Kami datang untuk membuat pendapat mengenai bau sebagai fungsi pengalaman kami dengan mereka dan banyak kali budaya kami akan menentukan bahawa bau tertentu sepatutnya menjadi bau yang baik,” jelasnya. Emosi juga memainkan peranan yang besar. “Bau tidak mempunyai arti sebelum kita membentuk persatuan, khususnya persatuan emosi,” tambah Herz. “Apabila kita membuat persatuan emosi, itulah yang menonjol dan itulah yang menentukan sama ada kita suka bau atau tidak.” Jika anda suka kolam renang sebagai kanak-kanak, misalnya, bau klorin mungkin salah satu keseronokan bersalah anda. Dan tidak ada apa-apa untuk menjadi malu-bodoh dapat segera membangkitkan perasaan bahagia, positif yang dapat dengan mudah meninggalkan anda untuk lebih mengharapkan lebih banyak.

BERKAITAN: Inilah Cara Menghindari Alergi Fragrance-atau Memerangi Reaksi Tak Menyenangkan

Apabila saya menyebut sesuatu yang tidak secara semulajadi menimbulkan kenangan zaman kanak-kanak, seperti, katakan, kecanduan saya untuk menghidu kasut baru (jika saya boleh memakainya sebagai minyak wangi, saya akan), Herz menawarkan penjelasan yang berbeza. “Beberapa bau tidak mempunyai sambungan. Kasut baru, kulit secara khusus, selalunya bau positif yang berkaitan dengan kemewahan-dan membeli kasut baru selalu hebat, jadi anda sudah berada dalam keadaan yang positif-dan perasaan yang anda alami semasa anda sedang mengalami aroma yang mempengaruhi persepsi anda tentang bau, “katanya. Baik untuk mengetahui.

Tetapi jika saya memerlukan bukti lanjut, saya tidak akan gila, apa yang saya perlu lakukan adalah mengintip ke Perpustakaan Fragrance Demeter. Di dalamnya semua jenis aroma aneh dan indah yang saya masih tidak percaya sebenarnya botol, termasuk wangian nostalgia seperti Grass, Graham Cracker dan Sunshine-dan pilihan lain yang lebih menarik seperti Dirt (ia berbau lebih baik daripada yang anda pikirkan) dan Pengebumian Rumah. “Satu perkara yang kami pelajari sejak beberapa tahun ini ialah tidak ada batas kepada aroma orang yang ingin kami buat,” kata Mark Crames, CEO Demeter. “Perkara seperti bensin, darah dan serbuk jet adalah aroma yang selalu diminta, walaupun mereka biasanya tidak menyukai pemikiran seperti yang diinginkan dalam aroma yang boleh dipakai.”

Jadi, apa yang berbau aneh anda rahsia cinta?

VIDEO YANG DIHUBUNGI: Kenapa Editor Kami Taksub Dengan Perlawanan Cendawan Trudon

PHOTOS: 12 Wangian Baru Musim Panas ke Spritz Sekarang

Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

54 − = 45

map