Kini Anda Tahu: Evolusi Donna Karan Tujuh Potongan Mudah

Pada tahun 1985, Donna Karan, untuk koleksi pertama beliau sendiri selepas 11 tahun merancang untuk Anne Klein, memperkenalkan Amerika kepada konsep Seven Pieces Easy. “Begitu banyak wanita yang mencari memasang pakaian yang betul hari ini,” kata Karan kepada wartawan pada masa itu. “Mereka telah menemui jalan pintas untuk meletakkan makanan di atas meja, tetapi mereka tidak tahu cara untuk mendapatkan pakaian mereka dengan mudah.”

Koleksi Karan didasarkan pada idea bahawa dengan asas-asas yang betul, seorang wanita boleh mencapai apa saja. Ia pastinya memukul nota dengan penontonnya seketika apabila wanita mengatasi stereotaip kerjaya dan bertujuan menghancurkan siling kaca korporat dan politik. Dan pendekatannya masih masuk akal hari ini, kerana Karan terus mengemaskini dan memperbaiki reka bentuknya dengan kepekaan akut untuk wanita dan hubungan mereka dengan badan mereka.

BERKAITAN: Dapatkan tahu Donna Karan dalam 10 saat

Pada kesempatan pengumuman Karan bahawa dia melangkah keluar dari labelnya minggu ini, saya ingin melihat kembali evolusi Seven Easy Pieces, yang telah tidak selalu tujuh keping sama. Yang tetap adalah bodysuit, asas koleksi pertama Karan (terperinci, atas). Pertunjukan beliau bermula dengan model berpakaian hanya dalam bodysuits hitam dan pakaian ketat; mereka kemudiannya mula berpakaian dan membuat pakaian dengan menggunakan barang-barang yang selebihnya: skirt serbaguna, sepasang seluar longgar, jaket yang disesuaikan, sweater kasmir, baju putih. Karan, ketika ditanya mengenai asal-usul koleksi, telah memberikan jawapan yang berbeza selama bertahun-tahun, kadang-kadang menyebutkan baju putih, gaun hitam, gaun malam, dan jaket kulit hitam. Selendang besar juga penting, terutamanya kerana ia boleh dipakai dalam banyak cara – sebagai skirt balut atau selendang, sebagai contoh.

Walau bagaimanapun, konsep itu berkembang dan berkembang sehingga Karan sendiri bergurau bahawa almari pakaiannya harus dipanggil “tujuh batang mudah,” tetapi titik, yang masih berlaku, adalah bahawa wanita tidak memerlukan fesyen untuk menjadi lebih rumit daripada hidupnya. Dengan tujuh keping yang tepat untuknya, dia boleh pergi ke mana-mana sahaja.

BERKAITAN: Donna Karan Melangkah Dari Label Fesyennya

Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

54 − = 45

map