“Mereka Berjuang”: Seorang Psikiatri Kanak-Kanak Writes dari A Shelter Texas

Victor *, 11, semua mata gelap dan senyuman kaku duduk di sebelah kakaknya di ruang permainan di Pusat Resit Humanitarian Amal Katolik Sister Norma di McAllen, Texas. Dengan kanak-kanak kecil di lantai menolak dinosaur plastik, semua dalam jangkauan lengan ibu bapa mereka, Victor seolah-olah tidak melihat apa-apa sahaja – hanya melirik kadang-kadang pada ibunya-dan saya merasakan bahawa dia sedang bergelut. Sebagai seorang psikiatri kanak-kanak dengan 30 tahun pengalaman dalam kesan akut dan jangka panjang trauma, saya dipercayai untuk berinteraksi dengan kanak-kanak di sini dan jadi saya duduk bersama dia, kakaknya yang berusia 15 tahun, dan ibu mereka yang telah dipasang dengan monitor buku lali.

Saya dapati bahawa Victor menghabiskan tujuh hari dalam pena dengan anak lelaki lain di stesen peronda sempadan yang luas dan sejuk, telah dipisahkan dari ibu dan kakaknya selepas mereka melintasi Rio Grande bersama-sama dan bertukar diri. Tidak dapat lihat ibunya, panik dan keputusasaan Victor menjadi sangat hangat kerana jam dan hari berlalu. Mimpi ngeri mengejutkannya dari tempoh singkat tidur yang tidak selesa di lantai konkrit. Dia tidak mampu untuk menjauhkan sebarang makanan, muntah apa jua yang ditugaskan oleh pengawal atau takut dia cuba.

Keluarganya bersama-sama sekarang, bersatu semula dengan agak sewenang-wenang atau sekurang-kurangnya proses yang tidak jelas yang gagal memberi manfaat kepada banyak orang lain, dan dia disiksa dengan bimbang bahawa ibunya akan diambil dari dia lagi. Dia mengatakan dia mengalami flashback, semacam mimpi buruk yang terbangun pada masa itu di pusat tahanan ketika dia hilang dari penglihatan. Buat masa ini, Victor mengalami tindak balas yang dapat diramalkan dengan pengalaman yang menakutkan, satu yang meninggalkannya dengan ketakutan yang tidak dapat dibayangkan sebelumnya bahawa ibunya hanya dapat hilang. Ketakutan ini akan kekal bersama dia untuk jangka masa yang panjang.

Bagi lebih daripada 2,000 kanak-kanak yang telah diambil dari ibu bapa mereka dan diangkut di bas atau kapal terbang untuk mengunci pusat kurungan di padang pasir atau bandar-bandar jauh, hasilnya lebih tidak menentu, dan kemusnahan mungkin kekal dan melumpuhkan. Walaupun perintah eksekutif Presiden Trump baru-baru ini telah memanggil sekurang-kurangnya berhenti sementara untuk dasar pemisahan kanak-kanak ini, tidak ada rancangan yang diumumkan untuk menyatukan semula mereka yang sudah berpisah daripada ibu bapa mereka yang datang ke sini mencari suaka. Saya percaya apa yang telah kita lakukan terhadap kanak-kanak ini adalah bersamaan dengan psikologi kanser.

Dalam seminggu yang lalu, saya telah menghabiskan masa berjumpa dengan keluarga seperti Victor yang telah berkongsi cerita tentang keganasan di rumah dan kesukaran perjalanan mereka di sini. Seorang ibu diturunkan blusnya untuk mendedahkan parut lapan inci di dadanya, di mana anggota geng, tidak dapat mencari suaminya yang mereka kemudiannya, sebaliknya memotongnya terbuka di depan anak-anak perempuannya. Walau bagaimanapun, seperti banyak ibu di tempat perlindungan, dia selalu menghadiri gadis-gadis itu: memegang mereka, memberi jaminan kepada mereka, mendesak mereka untuk makan. Orang dapat melihat bagaimana anak-anak ini ditenangkan oleh kedekatan ibu bapa mereka, bagaimana mereka berpegang pada kaki berdebu, mengangkat tangan mereka untuk dijemput dan digoyang. Walaupun keletihan dan trauma mereka sendiri, ibu bapa di sini sentiasa bersesuaian dengan keperluan anak-anak mereka. Ini penglihatan yang membuktikan kekejaman memisahkan keluarga di tempat pertama.

Memahami Trauma

Terdapat banyak daripada kita yang telah terjejas oleh peristiwa traumatik dan yang kadang-kadang dengan bantuan terapi, pulih, kadang-kadang sepenuhnya. Keupayaan kami untuk mengendalikan pengalaman ini bergantung kepada sifat trauma (apa-apa dari rasa takut yang tidak menjadi kenyataan kepada pengalaman yang mengancam nyawa) dan kelemahan saudara kita apabila ia berlaku.

Sebagai contoh: dewasa yang sihat secara mental dengan sistem sokongan yang baik boleh menahan trauma sederhana dengan sedikit kesan selepasnya; seorang anak muda yang telah mengalami perjalanan yang menegangkan, yang badan dan otaknya masih berkembang, jauh lebih kecil kemungkinannya. Kanak-kanak yang telah diambil ke dalam jagaan Pejabat Penempatan Pengungsi (ORR) terus mengalami apa yang profesional akan mempertimbangkan trauma yang teruk, dan pada masa yang sama mempunyai sumber yang paling sedikit untuk mengatasi. Inilah sebabnya mengapa kesan otak dan mayat mereka mungkin teruk dan berterusan, malah kekal.

Inilah sebabnya: Manusia diprogramkan untuk bergantung pada penglihatan, bau, dan sentuhan ibu bapa mereka sebagai pengalaman pertama keselamatan dan keselamatan dan, kemudian, sebagai pengurangan utama, kehadiran menenangkan pada saat-saat bahaya atau kekacauan. Walaupun untuk kanak-kanak yang tidak selamat dan dilindungi, kehilangan ibu bapa dialami sebagai trauma. Mengalami kehilangan dalam situasi ketidakpercayaan dan tekanan cukup untuk membuang mana-mana kanak-kanak menjadi keadaan panik. Anna Freud (psychoanalyst kanak-kanak, dan anak perempuan kepada Sigmund) mendapati bahawa kanak-kanak yang diangkut dari kem-kem tahanan dalam Perang Dunia II pulih dengan lebih mudah daripada trauma perang daripada yang mereka lakukan daripada kehilangan ibu bapanya.

BERKAITAN: Bertemu Wanita Mempertahankan Kanak-Kanak Migran di Sempadan Kami

Tetapi kanak-kanak di sempadan Amerika tidak hanya kehilangan ibu bapa mereka. Mereka telah dikeluarkan dari mereka tanpa amaran, penjelasan, atau kemampuan untuk mengucapkan selamat tinggal. Mereka sering ditipu untuk pergi dengan orang yang tidak dikenali. Mereka berpindah dari satu tempat yang tidak dikenali ke tempat lain di kalangan anak-anak lain yang bermasalah, berteriak dan menangis. Sebaik sahaja di destinasi mereka, kebanyakannya terkunci dan dibenarkan masuk ke luar hanya untuk tempoh masa yang singkat, kadang kala tidak lebih dari sekali sehari; sesetengahnya dilaporkan telah dibuang dadah terhadap kehendak mereka (dan, dengan jelas, tanpa persetujuan orang tua). Bekas pekerja di salah satu tempat perlindungan tersebut memberitahu L.A. Times bahawa kakitangan diberitahu untuk melarang anak-anak daripada memeluk satu sama lain, walaupun adik-beradik. Ini tidak berperikemanusiaan, dan untuk menjejaskan kanak-kanak yang sangat jelas.

Tiada jalan untuk menangani

Cara yang biasa untuk memproses trauma adalah bercerita, atau menyusun peristiwa ke dalam cerita-cerita kotor. Orang-orang bergantung pada ini sebagai mekanisme pertahanan dalam semua jenis situasi yang tertekan, tetapi itu kemahiran yang berkembang seiring dengan umur anda. Tanpa keupayaan ini untuk memahami dunia di sekeliling mereka, seorang kanak-kanak kecil mengalami trauma sebagai kesakitan yang tulen dan terputus tanpa konteks: sewenang-wenang dan tidak dijawab, tidak bermakna. Ini memperdalam panik yang benar-benar boleh mengatasi keupayaan mereka untuk mengatasi. Memeriksa ini, kanak-kanak melihat masa yang berbeza daripada orang dewasa juga. Satu jam merasakan seperti satu hari, seminggu seperti sebulan, dan peristiwa-peristiwa yang tidak dapat dilupakan dapat merasa tidak terhingga.

Setelah itu, sedikit pertahanan dalaman untuk melindungi terhadap pengalaman ini secara rawak, sakit yang melampau dan berlarut-larut, sistem anak kecil itu pecah, baik secara psikologi dan fizikal. Emosi adalah mentah dan tidak diubah suai. Kanak-kanak itu adalah sejenis kejatuhan bebas-malam dengan dua kemungkinan yang mungkin: untuk menyatakan kesakitan mereka menerusi menjerit-jerit, melemparkan kerusi dan meja, memukul diri atau orang lain, kerana banyak di pusat tahanan ini dilaporkan mempunyai atau menghentikan perasaan semua bersama: menutup dan menarik diri dari semua pengalaman, baik negatif dan positif, menjadi terpisah.

Gejala fisiologi akut trauma, kebanyakannya boleh bertahan selama berbulan atau tahun, menyebabkan kanak-kanak ini lebih terdedah. Seperti yang saya lihat dalam amalan saya sendiri dan di sini di sempadan, kanak-kanak dan ibu bapa melaporkan kepada saya ketidakupayaan untuk tidur, mimpi buruk yang sering berlaku ketika mereka melakukan, mengelakkan tidur yang timbul daripada rasa takut mimpi buruk atau gelap tidak diketahui. Dilaporkan, juga, adalah gejala gastrointestinal kronik, produk peningkatan tahap bahan kimia tubuh secara semulajadi yang timbul daripada tekanan. Kanak-kanak ini sering tanpa selera makan dan tidak dapat menahan makanan. Mereka sering mengalami cirit-birit. Ramai kanak-kanak yang lebih tua merosot dan mula membasahi katil, menjilat atau membuang air besar di dalam seluar mereka. Gejala fizikal ini hanya memperdalam pengalaman kanak-kanak trauma; kesakitan dan penghinaan yang membebaskan ketakutan.

Banyak gejala trauma yang lebih berkekalan akan datang dari kerosakan langsung kepada laluan neurologi: akibat kesan pemusnahan neuron terhadap tindak balas kimia badan muda terhadap panik yang berpanjangan. Kanak-kanak ini akan mempunyai masa yang lebih sukar untuk belajar dan berjaya di sekolah. Persahabatan dan hubungan keluarga akan menderita kerana emosi mereka tetap tidak terkawal, sukar dengan hubungan sosial, kebimbangan obsesi dan masalah dengan tumpuan. Kajian telah menunjukkan bahawa pendedahan kepada jenis trauma ini dapat menangguhkan perkembangan kognitif dan sosial kanak-kanak secara kekal, menghalang peluang mereka di kemudian hari. 

Kami telah melakukan perkara yang dahsyat kepada kanak-kanak kecil dan tidak bersalah dalam mendedahkan mereka kepada bahaya fizikal dan psikologi trauma teruk. Walaupun kesengsaraan mereka yang diramalkan sepatutnya mencukupi untuk mengelakkan dasar sedemikian, kerosakan jangka panjang yang boleh diramalkan dalam minda dan badan mereka menjadikan ini kekejaman yang benar. Ini adalah beribu-ribu individu yang menjalani kehidupannya, yang tidak pernah dapat memenuhi harapan dan impian ibu bapa mereka datang ke Amerika. Dan untuk apa? Lebih penting lagi-sekarang apa? Kita harus melakukan semua yang kita boleh untuk segera menyatukan semula anak-anak ini dengan ibu bapa mereka dan menawarkan sokongan jangka panjang dan perkhidmatan mereka untuk kerosakan negara kita telah menyebabkan. Kita harus belajar dari ini juga dan melakukan apa sahaja yang kita boleh untuk berhenti mengulangi sejarah yang dahsyat.

VIDEO: Hampir 2,000 Kanak-kanak Telah Terpisah Daripada Keluarga Mereka Semasa Crack Sempadan Trump

* Nama telah diubah.

 

Amy Cohen, M.D., adalah anak psikiatri anak dan keluarga terlatih Harvard yang bekerja dengan populasi kanak-kanak yang sangat lemah dan trauma di bandar dalaman, Appalachia, Juvenile Hall dan South Sudan. Beliau berkhidmat di Lembaga Penasihat Perubatan Pusat Kebangsaan Undang-undang Belia dan hidup dan bekerja di Los Angeles.

 

Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

− 1 = 2

map