Migrain Extreme yang Hanya Wanita Dapatkan

Sekiranya anda sudah cukup beruntung untuk mengalami migrain sebelum ini, kemungkinannya adalah anda seorang wanita. Migrain adalah tiga kali lebih besar yang menjejaskan wanita berbanding lelaki selepas akil baligh. Dan di kalangan mereka yang mengidap migrain, mereka lebih banyak mempengaruhi wanita teruk juga, terutamanya migrain yang secara hormon dipicu oleh paras estrogen dan progesteron yang meningkat dan jatuh, yang paling lazim berlaku semasa akil baligh, haid, dan menopos.

Ya, migrain haid adalah satu perkara, dan jika anda mempunyai pelbagai gejala pramenstrin yang menyakitkan, anda mungkin mengalami satu dan mengandaikannya untuk PMS teratur.

BERKAITAN: Acara Kehidupan Ini Dibuat Philipps Berhenti Mengejar Kurus dan Bermula Sihat

Mari kita mulakan dengan asas-asas yang menarik: migrain bukan hanya sakit kepala. Mereka merangkumi gejala-gejala penyakit sebelum dan selepas sakit kepala yang melemahkan, yang boleh merangkumi rasa mual dan kepekaan cahaya atau-apabila ia datang kepada migrain aura-kehilangan penglihatan sesetengah dan ucapan yang melengkung. Mereka boleh membuat anda mudah marah, menyebabkan keinginan makanan yang aneh, membuat sisi tubuh anda sedih, dan membuat ruangan yang gelap dan tenang hanya tempat kudus anda.

Apa yang membezakan migrain haid daripada jenis lain? Pertama sekali, masa. Kerana migrain haid dipicu oleh perubahan hormon, masa untuk melihat mereka adalah pada hari-hari yang membawa kepada tempoh anda, kata ahli migraine Dr. Susan Hutchinson, penasihat kepada migrain pendengaran migrain jenama MigraineX. Seterusnya, Hutchinson melihat gejala-gejala tertentu dan bagaimana melegakan mereka untuk membezakan antara PMS dan migrain haid penuh. Dia akan meminta pesakit sama ada sakit kepala mereka berdenyut-denyut, jika mereka telah menghindari aktiviti biasa seperti latihan akibat sakit, dan jika ada tahap mual atau kepekaan terhadap cahaya. Apabila jawapan kepada ketiga-tiga mereka adalah ya, gejala-gejala PMS mungkin tanda-tanda hormonal migrain.

VIDEO: Emily Ratajkowski Dapat Nyata Mengenai Tempohnya

Tidak ada ubat untuk mengembalikan migrain, dan apa yang membedakannya berbeza-beza dari orang ke orang, jadi doktor bekerja dengan pesakit untuk merawat gejala dengan kombinasi ubat sakit dan langkah pencegahan. Kunci untuk mengimbangi tindakan adalah memikirkan apa yang mencetuskan anda kerana migrain haid, yang dicetuskan oleh perubahan hormon, akan bertindak balas berbeza daripada migrain yang dicetuskan oleh perubahan tekanan barometrik, tekanan, atau alergen.

“Satu-satunya cara seseorang tahu [pemicu mereka] adalah dengan menjadi detektif mereka sendiri,” kata Hutchinson. “Lihatlah semula apabila anda mendapat migrain, mungkin 24 hingga 48 jam yang mengarah kepadanya, dan berfikir: Adakah perubahan cuaca? Adakah anda mempunyai makanan Cina [selalunya mengandungi migrain MSG]? Dan sebagai seorang wanita, adakah ia sebelum zaman saya? Ia adalah usaha kolaboratif dengan pesakit saya untuk mengetahui pencetus ini, tetapi mereka yang menyimpan buku harian semua perkara ini. “

Mengenalpasti apa yang menimbulkan migrain untuk anda adalah langkah pertama dalam mencari rawatan terbaik. Pemicu biasa termasuk tekanan dan penurunan pesat dalam tekanan barometrik, a.k.a cuaca. “Penghidap migrain telah mewarisi sistem saraf yang sangat sensitif, jadi perubahan secara luaran dalam alam sekitar atau secara dalaman di dalam badan mereka sendiri sering mencetuskan lendir migrain,” jelas Hutchinson. Penurunan tekanan memberi kesan kepada telinga dan sinus dalaman anda, oleh itu, sesetengah penghidap migrain mengatakan bahawa mereka boleh memberitahu apabila badai akan datang walaupun sebelum cuaca boleh. Sebaik sahaja anda menentukan pencetus yang paling mungkin, yang disahkan oleh penyedia penjagaan kesihatan anda, anda boleh menyesuaikan pendekatan pengurusan kesakitan anda. Sebagai contoh, penyumbat telinga MigraineX mengurangkan keamatan dan tempoh migrain berkaitan cuaca dengan melambatkan pergeseran tekanan tekanan atmosfera.

BERKAITAN: Kenapa Melahirkan Kelahiran sebagai Wanita Tunggal Adakah Jadi Lebih Keras

Apabila ia datang kepada migrain haid, satu sumber yang boleh membantu adalah kawalan kelahiran. Migrain yang dipicu oleh hormon pada dasarnya menendang wanita ketika mereka turun, memukul paling sukar apabila tahap estrogen dan progesteron berfluktuasi. Kawalan kelahiran hormonal mengubah tahap hormon anda, yang bergantung pada jenis-sama ada boleh memburukkan atau menghalang migrain. Jika pesakit migrain haid Hutchinson mahukan kontraseptif, dia cenderung untuk menetapkan mereka kawalan kelahiran yang rendah (bermakna dia memberitahu pesakit untuk melangkau minggu plasebo, jika mengambil pil) untuk mencuba dan mengekalkan paras estrogen dan progesteron stabil. Bagi pesakit yang tidak memerlukan kontrasepsi, dia menyarankan menggunakan patch estrogen semasa haid.

Tetapi, dia berkata, “Anda perlu berhati-hati kerana, dalam peratusan kecil wanita, hormon mungkin memburukkan lagi sakit kepala mereka dan bukannya membantu kerana hormon dalam pil kawalan kelahiran adalah sintetik, mereka tidak sama dengan bio. Estradiol (tompok estrogen) adalah hebat untuk wanita kerana mereka adalah bioidentical, bermakna ia mempunyai solek yang sama seperti ovari wanita. “

BERKAITAN: Banyak Moms Kecewa dengan Seks Bayi mereka, Bukan Hanya Khloé Kardashian

Bagi wanita yang mengalami migrain migrain-migrain yang melibatkan gangguan penglihatan, juga dikenali sebagai migrain aura-walaupun, mengambil pil itu boleh berbahaya. “Jika wanita itu mempunyai migrain dengan aura dan kami membawanya ke pil kawalan kelahiran, mungkin terdapat sedikit peningkatan risiko stroke,” Hutchinson memberi amaran, mendesak wanita yang mengalami migrain migrain untuk berkongsi maklumat yang mereka melahirkan kawalan doktor mereka. “Saya mahu menonton mereka dengan teliti.”

Dia juga mencadangkan triptans seperti preskripsi Imatrex atau acetaminophens over-the-counter seperti Excedrin Migraine. Suplemen seperti Magnesium (400-500 miligram sehari) boleh membantu juga, katanya, kerana ramai orang yang menderita migrain mempunyai tahap Magnesium yang lebih rendah di dalam badan mereka. Mengambil dos suplemen yang mantap boleh membantu mengurangkan frekuensi migrain atau menghalang migrain haid secara keseluruhan.

Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

50 + = 55

map