Orang Afrika-Amerika Pertama Pernah Menang Anugerah Oscar

Peminat Anugerah Academy boleh melupakan masa bersejarah ketika Halle Berry membawa pulang pelakon terbaik Oscar, yang pertama kali diberikan kepada seorang wanita Afrika-Amerika, kerana gambarannya Leticia Musgrove dalam Bola kepunyaan raksasa. Ia berlaku pada tahun 2002 dan turun dalam sejarah demi kepentingannya.

Halle Berry
Frederick M. Brown / Getty Images

Semenjak itu, Berry telah menjadi antara kumpulan elit artis hitam pertama yang memenangi Oscar dalam kategori pelakon. Dia memegang perbezaan menjadi pemenang Oscar Afrika-Amerika pertama untuk pelakon terbaik. Bagi pemenang Oscar Afrika Amerika yang pertama untuk pelakon sokongan terbaik, pelakon sokongan terbaik, dan pelakon terbaik? Baca terus untuk mengetahui.

Hattie McDaniel
Yayasan John Kobal / Getty Images

Hattie McDaniel, Pelakon Terbaik Pelakon (1940)

McDaniel adalah pelari hitam pertama yang memenangi tempoh Anugerah Akademi. Beliau memperoleh anugerah itu melalui peranannya sebagai Mammy dalam Pergi dengan Angin (1939). Beliau meninggal dunia pada tahun 1952.

BERKAITAN: Bagaimana Menonton 2018 Oscar Online

Sidney Poitier
John D. Kisch / Pawagam Berasingan Ar / Getty Images

Sidney Poitier, Pelakon Terbaik (1964)

Untuk peranannya dalam Lilies Field (1963), Poitier memenangi Anugerah Akademi untuk pelakon terbaik, menjadi lelaki Afrika-Amerika pertama yang membawa pulang perbezaan.

Dapatkan pandangan yang paling dekat dengan fesyen merah karpet terbaik untuk KURANG. Langgan InStyle sekarang dan selamatkan besar semasa Jualan Musim Anugerah kami yang terhad!

Louis Gossett Jr.
Koleksi Gambar LIFE / Getty Images

Louis Gossett Jr., Pelakon Pembantu Terbaik (1982)

Selepas dibintangi sebagai ketua gerudi, Emil Foley Pegawai dan seorang lelaki (1982), Gossett Jr memenangi anugerah pelakon penyokong terbaik dan menjadi lelaki Afrika-Amerika pertama yang menang untuk kategori itu. Beliau adalah lelaki Afrika-Amerika yang kedua untuk memenangi Oscar untuk bertindak, dan yang ketiga untuk memenangi keseluruhan Oscar.

Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

+ 70 = 74

map