Para Ilmuwan Mahu Ban Glitter, Sudah Dalam Masa untuk Musim Percutian

Glitter bukan sekadar menjengkelkan untuk mengendalikan: Ia juga mengerikan untuk alam sekitar, sekurang-kurangnya mengikut saintis ini. Penyelidik Trisia Farrelly, pensyarah kanan dalam persekitaran dan perancangan di Universiti Massey New Zealand, mahu bahan yang dilarang untuk kebaikan, menurut Fortune.

Glitter pada dasarnya terbuat dari kepingan kecil microplastics, yang merupakan bahaya alam sekitar untuk lautan. Sekiranya mereka masuk ke alam sekitar, mikroplastik boleh menyebabkan pencemaran, membawa bahan kimia ke dalam air, dan juga membahayakan kehidupan marin jika tertelan.

Serupa dengan perhiasannya adalah mikroba, yang biasa terjadi dalam beberapa cuci muka dan lulur badan. A.S. sudah mempunyai pengharaman separa pada microbeads, dan U.K. sedang melaksanakan dasar yang sama tahun depan.

VIDEO: Cara Hapus Varnish Glitter

Jadi, bolehkah pengharaman glitter (aka microplastics) seterusnya? Para saintis pasti berharap demikian, memetik kesan bahaya yang ada pada alam sekitar.

Walau bagaimanapun, untuk tidak bimbang, anda masih boleh membaik pulih dengan cara anda: Peruncit tertentu membuat glitter yang mesra alam yang boleh terbiodegradasi, yang boleh melarikan diri dari larangan potensial.

Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

+ 55 = 57

map