Perdana Menteri Kanada Justin Trudeau Menjawab Tuduhan Bahawa Dia Meraba Wartawan

UPDATED: Justin Trudeau mengakui bahawa dia memohon maaf kepada wartawan yang menuduhnya mencuri 18 tahun yang lalu, menurut The Globe and Mail. “Saya bertanggungjawab untuk pihak interaksi saya, yang semestinya, seperti yang saya katakan, saya tidak merasakan apa-apa cara yang tidak diingini,” katanya pada sidang akhbar. “Tetapi pada masa yang sama, pelajaran ini bahawa kita belajar-dan saya akan tumpul mengenainya-selalunya seorang lelaki mengalami interaksi sebagai jinak atau tidak sesuai, dan seorang wanita, khususnya dalam konteks profesional, dapat mengalaminya secara berbeza. “

Walaupun Trudeau tidak memberikan butiran lanjut, beliau mengaitkan kejadian tersebut ke pergerakan #MeToo. “Tetapi sebahagian daripada kebangkitan ini yang kita miliki sebagai sebuah masyarakat-kesedaran yang lama ditunggu-tunggu adalah bahawa ia bukan hanya satu sisi cerita yang penting,” katanya. Trudeau dan pasukannya dilaporkan tidak menjangkau wartawan dan tidak fikir demikian.

Imej Justin Trudeau yang bersih-bersih di bawah pemerhatian bulan lalu selepas tuduhan bahawa dia meraba-raba seorang wartawan kembali pada tahun 2000 muncul semula.

Tuduhan pertama kali muncul dalam kertas British Colombia Lembah Creston Advance, dalam editorial diterbitkan 18 tahun yang lalu. Trudeau yang berusia 28 tahun itu dikenalpasti sebagai anak kepada Perdana Menteri Pierre Trudeau, menjadikannya tokoh masyarakat yang terkenal.

Menurut nota editorial, Trudeau meminta maaf kepada wartawan untuk pertemuan tersebut. “Saya minta maaf. Sekiranya saya tahu anda adalah wartawan untuk kertas kebangsaan, saya tidak akan begitu maju, “katanya dilaporkan pada masa itu. Tiada butiran lanjut mengenai insiden itu, yang hanya merujuk kepada ‘pengendalian,’ tidak disebutkan dalam editorial.

 

Menurut Penjaga, Trudeau bertindak balas terhadap tuduhan buat kali pertama pada hari Ahad, memberitahu pemberita, “Saya teringat hari itu di Creston dengan baik,” dan menambah, “Saya mempunyai hari yang baik pada hari itu. Saya tidak ingat sebarang interaksi negatif pada hari itu. “

Valerie Bourne dan Brian Bell, bekas penerbit dan editor Creston Valley Advance, juga bertindak balas terhadap berita itu. “Ingatan saya tentang perbualan adalah bahawa dia datang kepada saya kerana dia tidak merasa senang dengannya,” kata Bourne kepada Perbadanan Penyiaran Kanada.

Bell menambah bahawa wartawan yang tidak bernama itu jujur ​​dan memanggil tindakan yang dikatakan Trudeau “tidak dialu-alukan dan tidak wajar.”

“Saya pasti percaya bahawa ia berlaku; wartawan ini adalah watak yang tinggi pada pendapat saya dan profesional dalam cara dia mengendalikan dirinya, dan tidak ada persoalan dalam fikiran saya bahawa apa yang disebutkan, yang ditulis dalam editorial itu, berlaku, “kata Bell..

CBC melaporkan bahawa wartawan yang tidak bernama tidak lagi ingin dikaitkan dengan kejadian itu, dan meminta agar namanya dibiarkan daripada laporan lanjut.

Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

− 1 = 3

map