Ratu Elizabeth Hampir Ditembak dalam Percubaan Assassination pada tahun 80-an

Ratu Elizabeth II adalah raja yang paling lama memerintah dalam sejarah British. Sukar untuk membayangkan takhta tanpa duduk di atasnya yang berusia 91 tahun, tetapi ia boleh berlaku selepas percubaan pembunuhan di ’80-an.

Pada tahun 1981, seorang remaja New Zealand berusia 17 tahun bernama Christopher John Lewis cuba membunuh Ratu Elizabeth dengan menembak di motosikalnya, dokumen baru mendedahkan. Ratu itu berada di Dunedin, New Zealand, dalam lawatan diraja rasmi, namun peredaran peristiwa ini diturunkan ketika agensi pengintip negara, Security Intelligence Service (SIS), mengeluarkan laporan sebelumnya yang dikelaskan kepada berita berita New Zealand Barang.

TK
ROBERT MICHAEL / AFP / Getty

Lewis bersembunyi di ruang tandas yang menghadap perarakan diraja sebelum menembak senapang yang dicuri ketika Queen Elizabeth dan suaminya melangkah keluar dari kereta mereka tetapi terlepas pukulannya. Pihak polis menangkapnya dan menangkapnya dengan cepat tetapi, secara ajaib, tiada siapa yang menyedari percubaan itu kerana tembakan Lewis telah begitu jauh, dan ia tidak mempunyai liputan media pada masa itu sebagai hasilnya.

“(Christopher) Lewis pada mulanya berniat untuk membunuh Ratu, bagaimanapun, tidak mempunyai titik pandang yang sesuai dari mana untuk melepaskan tembakan, atau senapang berkuasa tinggi untuk jangkauan dari sasaran,” memo yang dibebaskan.

BERKAITAN: Ratu Elizabeth Mengawasi Coronasi Sendiri untuk Kali Pertama dan Inilah Apa Yang Berlaku

Selepas fakta, Lewis terus melakukan jenayah, termasuk rompakan bersenjata, sebelum didakwa dengan pembunuhan dan membunuh dirinya sendiri dalam sel penjara pada usia 33.

Lewis sebenarnya tidak pernah didakwa dengan cubaan membunuh kerana percubaannya terhadap kehidupan Ratu Elizabeth, hanya kesalahan kecil senjata api. Dokumen yang dikeluarkan menunjukkan bahawa pegawai-pegawai membuat percubaan yang tenang untuk mengelakkan menghalang kerabat lain dari melawat.

Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

− 5 = 1

map