Salon Etiquette: Sekiranya Anda Memberi Hairstylist Anda Hadiah Holiday?

Semasa kami membuat senarai hadiah percutian kami dan memeriksa mereka dua kali, kami sering tertanya-tanya jika ahli hairstyle kami sepatutnya menjadi antara penerima. Lagipun, kita cenderung untuk menumpahkan hati dan jiwa kita kepada mereka, mengaburkan garis antara penekan, ahli terapi, dan sahabat terbaik. “Kami melihat para pelanggan kami setiap enam minggu, dan kami mengalami banyak kesilapan,” kata Kenna, pengasas dan pemilik Kennaland Hair Studios di Brooklyn dan London. “Kami melihat mereka pergi ke majlis perkahwinan, pengebumian, dan mempunyai pengalaman hidup yang lain semasa kami membantu mereka dengan rambut mereka sepanjang ini.” Namun, sama dengan peraturan perbualan, mereka yang memohon kepada pembekuan bergantung pada sejauh mana keduanya berada. Sudah tentu, anda tidak sepatutnya merasa perlu untuk memberikan hadiah rambut kepada anda, tetapi jika anda mempunyai hubungan yang sangat mesra dan tahu banyak mengenai mereka, sesuatu yang tidak terlalu mahal adalah selalu isyarat yang baik.

BERKAITAN: Etiquette Salon: Bagaimana Mengaku Anda Ditipu pada Hairstylist Anda

“Saya peminum wiski, jadi saya dapati bahawa banyak pelanggan saya akan membawa saya sebotol wiski pada Krismas, yang selalu dihargai, dan saya mempunyai seorang penyihir memberi saya topi sebelum sejak saya selalu memakai topi ,” dia cakap. “Saya tahu kad hadiah sangat popular, dan kami mempunyai beberapa pelanggan dalam industri kecantikan dan fesyen yang mungkin bekerja di Jerawat atau di mana-mana, dan mereka akan membawa sesuatu dari kedai.” Tetapi dengan segala cara, jangan menekankan hadiah itu. Sekiranya anda dan penata rambut anda sampai ke tahap itu, tetapi belum ada lagi, walaupun kad percutian dengan tip tambahan sedikit di atas standard 20 hingga 25 peratus adalah benar-benar halus. “Secara jujur, orang mempunyai tekanan yang begitu banyak di sekeliling cuti, memikirkan apa yang perlu diberikan pendandan rambut anda tidak perlu menambah atau membuat perkara sukar,” tambah Kenna sambil ketawa. “Kami tidak mengharapkan apa-apa. Apa yang sebenarnya kami mahu ialah untuk membuat pelanggan kami gembira, melihat mereka sebelum Krismas, dan minum bersama kami untuk menjadi semangat, benar-benar.” Kami akan menaikkan segelas galeri untuk itu.

Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

1 + = 8

map