Salon Etiquette: The Dos and Don’ts of Texting Hairstylist Anda

Pemesejan teks secara rasmi menjadi norma dalam setiap bidang kehidupan kita. Pada masa kini, ia boleh diterima dengan baik untuk berhubung dengan penata rambut anda (dan profesional salon lain) melalui peranti mudah alih. Tetapi sementara mereka mungkin merasa seperti BFF ketika berada di kerusi salun, terdapat protokol tertentu untuk hubungan teks seperti ini. Untuk mengelakkan sebarang kekalahan (atau saat yang tidak menyenangkan pada pelantikan seterusnya anda), kami mencadangkan memberus gigi pada etika teks anda. Sebelum anda memukul “hantar,” simpan peraturan ini:

Do Keep It Professional

Jika dan ketika stylist menawarkan nombor telefon mereka, ia benar-benar OK untuk memulakan hubungan teks, kata Devin Toth, seorang penata rambut di Salon SCK di New York dan jurucakap Rowenta Beauty. Cubalah untuk terus perbualan sebagai profesional mungkin, terutama jika anda seorang pelanggan baru. “Saya memberikan nombor telefon bimbit saya kepada pelanggan saya, kebanyakan pelanggan yang telah bersama saya bertahun-tahun yang saya telah membangunkan hubungan, dan juga beberapa pelanggan baru yang saya sedang membangun hubungan,” tambah Ray Symons, Stylist Master di Mizu di New York. Walaupun ia sangat baik untuk menghantar hasrat percutian dan memohon maaf kerana terlambat, anda mungkin tidak perlu mengemaskini mereka pada drama teman lelaki anda sehingga lawatan anda akan datang.  

BERKAITAN: Kaedah Menggunakan Telefon bimbit anda di Salon

Jangan Tanya Pelantikan

Menjadwalkan perkhidmatan seterusnya anda melalui mesej teks seolah-olah mudah, tetapi untuk memastikan anda mendapat tarikh yang anda harapkan, anda akan mahu menghubungi salon itu. “Sama ada tarikh dan masa penjadualan atau permintaan kutipan harga untuk perkhidmatan tertentu, selalu terbaik untuk mengadakan perbualan dengan resepsionis di meja depan salon kerana mereka pakar dengan nombor, tarikh dan waktu cara pendandan rambut anda adalah pakar dengan rambut anda, “jelas Toth.

“Saya tidak keberatan jika pelanggan saya menghantar saya bertanya jika saya akan berada di salon pada hari yang mereka mahu masuk dan kemudian menghubungi salon secara langsung untuk pelantikan,” kata Symons. “Juga, ia sentiasa baik untuk menjadual semula atau membatalkan melalui salon dan bukan melalui teks.”

Melangkah Keluar untuk Kecemasan

Walaupun anda tidak boleh mengharapkan stylist anda untuk menggugurkan segala-galanya pada bila-bila masa tertentu, jika anda mendapati diri anda berada dalam keadaan terikat, ia tidak akan menyakitkan untuk menjangkau. “Saya fikir ia adalah baik untuk teks pendandan rambut anda untuk pelantikan minit terakhir (iaitu anda bercuti esok pagi dan rambut anda menjadi kacau) kerana hairstylist anda mungkin dapat memerah anda ke jurang yang kecil pada hari mereka untuk keadaan yang istimewa, “kata Toth. Dengan itu, tidak semua situasi kecemasan dapat ditampung. “Saya pernah mempunyai seorang pelanggan yang memalsukan saya pada jam 10.30 malam, meminta saya untuk datang dan memberikan rambutnya satu letupan baru kerana airnya baru pecah,” katanya. Tidak perlu dikatakan, ini adalah satu permintaan yang tidak dapat dilupakan yang ditolak dengan sopan.

Jangan Harapkan Tindak Balas Segera

Sebelum anda mula membanjiri peti masuk mereka, fahami bahawa stylist anda mempunyai kehidupan dan mungkin tidak dapat kembali kepada anda segera. “Saya fikir ia sentiasa OK untuk pelanggan menghubungi penata rambutnya, tidak kira apa masa hari itu. Itu dikatakan, ini tidak bermakna pendandan rambut akan bertindak balas sama sekali, terutama jika mereka menerima teks ini selepas waktu kerja atau pada pertengahan malam. Secara keseluruhannya, adalah idea yang baik untuk menjadi pemikir tentang kehidupan rumah penata rambut anda. “Symons, sebaliknya, lebih suka apabila pelanggan berpegang pada waktu siang hari (atau sekurang-kurangnya tidak pada pukul 2 pagi ketika mereka tersandung keluar dari bar).

Adakah Rujuk Rakan

Jika anda tahu seseorang yang berada di pasaran untuk pendandan rambut, menembak stylist anda dengan teks dan beritahu mereka bahawa anda akan menghantar kawan ke salon. Mereka akan menghargai perniagaan dan hakikat bahawa anda mempercayai bakat mereka cukup untuk menyebarkan perkataan.

Jangan teragak-agak untuk berterima kasih kepada mereka untuk kerja mereka

Takut dengan rupa baru anda? Sederhana “terima kasih” sudah mencukupi untuk mencerahkan setiap hari pencipta rambut. “Saya suka menerima mesej teks positif daripada pelanggan yang menyatakan mereka gembira dengan gaya rambut mereka yang baru, terutamanya apabila selfie hebat yang saya boleh berkongsi di media sosial dimasukkan,” kata Toth. “Pemikiran sentiasa dihargai!”

BERKAITAN: Cara Berpecah Dengan Stylist atau Colorist anda

Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

47 − 41 =

map