Saya Telah Disenaraihitamkan untuk Memperjuangkan Penyalahgunaan dalam Gimnastik

Pada usia 14 tahun, Dominique Moceanu adalah sebahagian daripada pasukan gimnastik wanita A.S. yang pertama untuk memenangi emas Olimpik pada tahun 1996, menjadi pemenang medali emas Olimpik termuda dalam sejarah U.S. Selepas bertahun-tahun penderaan, dia kini menganjurkan keselamatan atlet.

Saya suka gimnastik dengan sepenuh hati saya. Ia adalah sukan yang indah dan telah menjadi sebahagian daripada hidup saya sejauh yang saya ingat. Ini amat menghargai seni gimnastik dan para atlet yang melaksanakannya yang mendorong saya untuk melakukan apa yang dianggap sebagai dosa kardinal dalam sukan saya: Mengkritiknya di khalayak ramai.

Untuk memperjelas, ia bukan sukan senam sendiri yang saya mengkritik-itu adalah sistem dan orang-orang yang menjalankannya. Kira-kira satu dekad yang lalu, dengan pasukan wanita kebangsaan Amerika Syarikat di puncak permainannya, dan dengan gimnastik gim, Bela dan pemilik Marta Karolyi di ladang Texas di mana pasukan Olimpik terlatih dalam perjamuan awam, saya memilih untuk bercakap keluar dari apa yang salah. Saya tahu bahawa apa yang saya katakan akan menjadi tidak popular dengan ramai, termasuk bekas jurulatih dan peminat sukan kami. Tetapi saya juga tahu bahawa terdapat beratus-ratus gadis muda yang memimpikan emas Olimpik yang patut dilatih dalam persekitaran yang selamat.

Dominique Monceanu Gymnastics - Slide - 3
Dave Black

BERKAITAN: Gimnas Olimpik Aly Raisman Mendedahkan Penyalahgunaan Seksual Oleh Doktor Team

Melangkah melalui sistem dan secara peribadi dilatih dan dilatih oleh Karolyis, saya tahu langsung bagaimana tempat yang menakutkan dan tidak sihat yang terkenal Ranch Karolyi. Saya tahu seperti apa yang hendak disambar oleh leher saya dan diseret ke seluruh bilik oleh Marta. Saya tahu apa yang ia suka sangat takut untuk meminta menggunakan bilik mandi yang saya praktikkan dalam latihan saya.

Di dalam persekitaran yang tidak sihat ini, pada usia 14 tahun, semasa latihan untuk Sukan Olimpik 1996, saya diberitahu untuk terus berlatih melalui kesakitan kaki yang teruk. Sebagai hukuman untuk mengadu, saya telah dibuat untuk melakukan rutin saya bilangan pengulangan yang meningkat, melakukan itu berulang-ulang sehingga saya benar-benar runtuh di atas tikar. Hanya selepas itu saya diberi penampilan yang lebih dekat, yang membawa kepada penemuan bahawa saya telah berlatih di kaki patah.

Dominique Monceanu Gymnastics - Slide - 2
Dave Black

BERKAITAN: Aly Raisman Mempunyai Tanggapan Sempurna untuk Pengalaman Lapangan Terbang Berasaskan Badan

Dengan atlet kanak-kanak yang tinggal di ladang selama berminggu-minggu pada satu masa tanpa pengawasan ibu bapa atau orang dewasa selain pekerja Amerika Syarikat Gimnastik (USAG), atmosfera dicipta di mana penyalahgunaan lisan dan emosional menjadi biasa. Saya percaya ini, ditambah pula dengan ketakutan terhadap hukuman kerana mengatakan apa-apa yang negatif tentang Karolyis atau mereka, membuat penyalahgunaan mungkin. Ia kemudian menyatakan bahawa ladang itu adalah tapak di mana banyak gimnas muda diculik oleh doktor pasukan Larry Nassar.

Pada tahun 2006, selepas kerjaya yang menjadi sebahagian daripada pasukan Gimnastik Wanita A.S. pertama untuk membawa pulang emas dan menjadi jurulatih termuda untuk memenangi Kejohanan Kebangsaan A.S., saya meninggalkan dunia gimnastik yang kompetitif. Saya bergerak, membina kehidupan keluarga, bekerja sebagai jurulatih kepada gimnas muda. Tetapi saya tidak boleh perut pemikiran gadis-gadis ini perlu melalui apa yang saya alami. Dengan sokongan suami saya Mike dan sangat sedikit orang lain, saya membuat misi untuk memberi amaran kepada orang bahawa sistem gimnastik di bawah USAG dan Karolyis tidak selamat.

Dominique Monceanu Gymnastics - Slide - 4
Kesopanan

BERKAITAN: Gymnast Olimpik McKayla Maroney Memperlakukan Penyalahgunaan Seksual oleh Doktor Pasukan A.S.

Jadi saya bercakap-pertama ke HBO. Buat pertama kalinya, dalam temu bual pada tahun 2008, saya tidak memakai apa-apa. Saya berkongsi pengalaman saya dan jujur. Ia membebaskan dan mencabar pada masa yang sama. Saya bercakap kebenaran saya, yang sangat memberi ganjaran, tetapi saya juga dijauhi, disenarai hitam, dan dikritik oleh komuniti yang saya telah menjadi sebahagian daripada sekian lama. Surat kebencian datang-dari bekas peminat yang tidak mahu mendengar apa yang saya katakan dan dari jurulatih bertaraf tinggi dalam sistem yang menuduh saya menikam gimnastik di belakang.

Kepada USAG, saya menjadi orang bukan orang. Saya berhenti menerima peluang kewangan dan rujukan, saya tidak lagi dijemput untuk bercakap dan menghadiri banyak acara, dan sangat sedikit atlet datang ke pertahanan saya atau memilih untuk menyokong apa yang saya katakan, walaupun mereka telah melihat apa yang saya lihat. Ia menyakiti, tetapi saya telah membuat keputusan dan saya tersekat pada senjata saya. Saya melakukan lebih banyak wawancara. Kemudian, pada 2012, saya melepaskan memoir saya, Off Balance, di mana saya lebih terperinci mengenai pengalaman saya. Pembenci terus membenci, tapi saya tidak boleh, saya tidak, biarkan mereka menghentikan saya. Keselamatan gimnas muda terlalu penting. Rawatan yang tidak diingini dan tidak berperikemanaan yang sering mereka terima telah berlalu terlalu lama, dan saya berjanji bahawa saya tidak akan berhenti berkongsi kisah saya dengan sesiapa sahaja yang akan mendengar.

Dominique Monceanu Gymnastics - Slide - 1
Dave Black

BERKAITAN: Essay Peribadi Meghan Markle tentang Menjadi “Cukup” Apakah Yang Anda Perlukan Hari Ini

Saya bernasib baik kerana saya tidak pernah diserang secara seksual oleh Dr Nassar, tetapi apabila wanita yang berani pertama datang ke hadapan untuk memberitahu saya tentang telah disalahgunakan olehnya, ia menyakitkan hati dan perut-walaupun tidak mengejutkan. Kekurangan total untuk keselamatan dan kesejahteraan atlet, budaya ketakutan, dan mentaliti yang tidak pernah dipersoalkan-the-Karolyis-atau-pekerja mereka mencipta ribut sempurna di mana monster seperti Nassar dapat berkembang maju.

Lagipun, dia adalah salah satu daripada orang dewasa yang sangat sedikit yang sebenarnya “baik” kepada kami. (Sejak itu kita sedar bahawa ini adalah tingkah laku yang khas, untuk memberikan rasa aman yang salah apabila orang dewasa yang lain sama-sama mengabaikan atau menyalahgunakannya: Jadilah suara mesra dan bersimpati untuk membina kepercayaan tetapi tidak menawarkan bantuan atau bantuan sebenar. ) Bahawa Nassar boleh melibatkan diri dalam tingkah laku yang menjijikkan selama bertahun-tahun, menyerang beratus-ratus gadis muda secara seksual, mungkin terdengar mustahil untuk kebanyakan, tetapi tidak kepada saya. Anda tidak bercakap, anda tidak pernah mengadu, dan tiada siapa yang memandang anda. Betapa tragisnya mudah.

Mengesahkan kebudayaan yang melengkung ini sebelum Jawatankuasa Kehakiman Senat tahun lepas adalah salah satu momen paling membanggakan dalam hidup saya. Saya merasakan bahawa selepas menjerit dalam masa yang lama, saya akhirnya didengar dan perubahan sebenar dibuat. Dan dengan berlalunya undang-undang yang dikeluarkan pada tahun ini, kini kita yakin dapat mengatakan bahawa generasi kanak-kanak yang akan datang dalam sukan akan lebih selamat. Ia adalah satu pembenaran, tetapi masih banyak kerja yang perlu dilakukan. Walaupun piawaian dan undang-undang baru ditetapkan, adalah lebih penting daripada yang pernah kita lakukan untuk melindungi atlet dan menyediakan persekitaran yang selamat untuk mereka. Melepaskan pelaku pelaku, pelaku buruk, dan penceroboh mereka adalah sebahagian besar dari itu.  

Ia tidak mudah. Tetapi saya sudah lama belajar bahawa menjadi juara apa pun tidak mudah. Saya berbesar hati kerana mempunyai suara, telah dapat membantu membawa perubahan positif, dan saya tahu hari-hari yang lebih baik berada di hadapan. Saya berharap bahawa sekarang kita boleh mula membangunkan amalan yang lebih selamat untuk semua sukan belia, termasuk sukan gimnastik yang cantik.

Pusat Gimnastik Dominique Moceanu dengan membuka pintu di Medina, Ohio, Mei ini.

Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

83 − 80 =

map