Sebahagian daripada Dana Dana Pertahanan Undang-Undang Sehingga Sudah Di Mahkamah

Masa's Up

Jika anda cukup berani untuk tampil dengan tuduhan terhadap tokoh yang kuat, langkah logik berikutnya adalah untuk peguam, kerana risiko tindak balas menjadi besar. Dan bagi pekerja berpendapatan rendah, yang semata-mata memerlukan tetapi tidak mampu mendapatkan bantuan undang-undang, di sinilah dana pertahanan undang-undang yang ada di Time Up.

Hanya dua bulan selepas Reese Witherspoon, Halle Berry, dan wanita terkenal lain di dunia hiburan berganding bahu untuk melancarkan pergerakan yang lama tertangguh untuk memerangi perlakuan buruk dan ketidakadilan jantina di tempat kerja, dana pertahanan $ 21 juta itu telah menerima lebih daripada 1,700 permintaan bantuan daripada orang merentasi pelbagai industri di luar Hollywood termasuk pembinaan, kerajaan, dan perhotelan. Menurut Pusat Undang-undang Wanita Kebangsaan (NWLC), yang mentadbir dana itu, 98 peratus permintaan datang dari wanita, tetapi ada juga dari kalangan lelaki juga.

Dan bagi kebanyakan wanita dan lelaki ini, datang ke hadapan membawakan risiko yang besar dan terbuka kepada masyarakat. “Banyak orang yang datang ke hadapan tidak terkenal atau berkuasa, tetapi penyerang itu terkenal dan berkuasa, sehingga mereka sedang mengalami fitnah terhadap diri mereka,” kata Tina Tchen, yang sebelumnya menjabat sebagai ketua staf Michelle Obama, dan bersama -melakukan usaha undang-undang ke atas waktu-waktu. Pada masa ini, 600 peguam dan rangkaian profesional PR membantu NWLC, ramai yang bekerja pro bono.

BERKAITAN: Lebih Daripada Kod Pakaian: Bagaimana Masa Berubah Dunia

Malangnya, bersuara tentang salah laku telah menelan kos beberapa mangsa ini pekerjaan mereka, bahkan sebelum mereka berpaling ke saluran perundangan. “Beberapa wanita ini dipecat atau diturunkan, dan yang lain mengalami lebih banyak gangguan untuk melaporkan pelecehan itu,” kata presiden dan CEO NWLC Fatima Goss Graves. “Ramai yang membuat keputusan yang sekarang adalah masa untuk maju selepas melihat keterlihatan pada permaidani merah di Golden Globes. Mereka tahu ada komuniti yang ada di belakang mereka, dan itu membuat semua perbezaan.”

Kesalahan NWLC ini terdiri daripada orang yang telah mengalami kekerasan seksual dan serangan dalam pelbagai cara. Satu khususnya melibatkan seorang pekerja restoran yang diperkosa oleh bosnya dan kemudian mengancam akan ada akibat yang serius jika dia memberitahu sesiapa; yang lain datang dari seorang wanita yang mengalami beberapa tahun gangguan fizikal dan lisan dari pelanggan dan rakan sekerja dan menghadapi ancaman yang dipecat kerana mengadu. “Orang sepatutnya dapat melakukan tugas mereka tanpa perlu menanggung gangguan,” kata Graves. “Kami cuba mengalihkan dinamik ini, bukannya menjadi sebahagian daripada kerja kehidupan wanita apa pun, terserah kepada institusi untuk mengubah bagaimana ia bertindak.”

VIDEO: Golden Globes 2018: Fashion’s Time Up

Walaupun Time’s Up telah menaikkan jumlah wang yang mengagumkan untuk dana, mereka masih jauh untuk pergi. “Sesiapa sahaja yang pernah terlibat dalam membayar bil undang-undang atau dalam kes mahkamah tahu bahawa perbicaraan mahal, dan kes mahkamah boleh diseret untuk masa yang lama,” kata Tchen. “Kami mendapat 1,700 kes hanya dari orang yang menonton Globes sahaja. Anda hanya boleh bayangkan berapa ramai yang memerlukan bantuan yang ada di luar sana.”

Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

7 + 2 =

map