Sekarang Anda Tahu: Dickies Adakah Kembali dalam Fesyen (Ya, Sungguh)

“Saya yakin anda semua tertanya-tanya apa yang dickey itu,” kata Michael Kors pada persembahan resortnya Selasa petang.

Nah, kebanyakan kita telah mendengar sebelum dickeys, kolar baju palsu atau turtlenecks palsu yang berlaku mempunyai peranan yang dibintangi dalam koleksi terbaru pereka (digambarkan, di atas). “Lapisan, tanpa sebahagian besar,” kata Kors, sambil menunjuk ke kolar putih yang cerah yang berpakaian rapi dan cetakan deco-nya – beberapa bentuk begitu tepat sehingga kemeja penuh pasti akan merosakkan rupa.

Dan ia membuat saya berfikir bahawa dickeys, walaupun tradisi lama mereka sebagai garis punch fesyen, terus memberi maksud praktikal, hanya satu berbeza daripada yang mereka direka asalnya. The dickey, penemuan abad ke-19 kadang-kadang dieja dickie atau dicky, begitu dinamakan dari slang Cockney untuk baju, yang akan menjadi “dicky debu.” Jangan tanya saya untuk menjelaskan rasional Cockney, atau, untuk perkara itu , menyebutkan masa malang 1970-an zaman kanak-kanak saya yang merangkul sweater berongga.

BERKAITAN: Asal-usul Benar dari Corset Korset Kardashian

Tujuan asalnya ialah untuk membuat pengubahan pakaian baju lelaki lebih mudah diurus, kembali pada hari sebelum pengeluaran besar-besaran dan fesyen cepat menyebabkan kebanyakan kita membeli baju baru setiap kali baju lama tumbuh agak kotor. Tetapi kolar yang boleh dilepas dan dickeys boleh dibersihkan dan disetrika secara berasingan, dihidupkan untuk kehidupan yang kedua, atau diganti tanpa membuang baju yang lain.

Di dunia hari ini, tujuan mereka, seperti yang diperhatikan oleh Kors, adalah menambah sedikit fleksibiliti kepada rupa tertentu. Ini adalah pereka yang berfikir lebih lanjut semasa persembahan resort, dan Kors juga menyatakan fokusnya pada musim ini pada pakaian yang kelihatan seperti gaun, tetapi sebenarnya gabungan skirt dan top, sehingga mereka dapat dipecahkan untuk membuat pelbagai pakaian.

BERKAITAN: Sekarang Anda Tahu: Koleksi Cruise Tidak Ada Apa-apa yang Dilakukan dengan Vacations

Penyelesaian praktikal, ternyata, berada di benak banyak pereka lain yang menunjukkan resort minggu ini. “Lapisan pakaian sukan dalam bentuk yang sangat elegan,” kata Donna Karan, memperkenalkan pelbagai gading yang sangat baik memisahkannya, diikuti oleh jaket hitam dan beberapa tembakan pensil malam sutra merah jambu pucat, warna yang sama dengan bunga ceri yang berjajar landasannya (gambar di bawah, dari L-R). Patchwork kasual dipaparkan dengan jelas dalam pakaian halter musim panas Joseph Altuzarra, yang menampilkan cetakan ikat, dan Diane von Furstenberg, yang blues kelihatan lebih ringan daripada chambray.

NYK Embed
Kesopanan

Dan gaun kuning terang Carolina Herrera, disandarkan dengan cetakan bayang-bayang hitam bunga (digambarkan, di bawah), begitu berani dan terang bahawa pereka yang ditawarkan melawat editornya sendiri penyelesaian praktikal untuk melihatnya dengan betul. Pelayan berjalan mengelilingi orang ramai yang tidak menawarkan makanan ringan atau minuman tropika, tetapi dulang cermin mata hitam.

NYK Carolina Herrera
Kesopanan

PHOTOS: Jelajah Rumah Elegant New York City Carolina Herrera

Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

15 − 10 =

map