Sekarang Anda Tahu: The Halter Kemudian, Sekarang, dan Sebelum Marilyn Menjadikan Ia Terkenal

Welcome untuk Sekarang Anda Tahu, lajur Eric Wilson yang akan membantu anda menjadi fesyen know-it-semua dalam satu bacaan cepat. Setiap minggu, dia akan melihat pengaruh fesyen yang mengagumkan dan mengapa ia relevan sekarang. 

Seperti banyak bintang di Anugerah Emmy pada hari Isnin malam, saya mendapat gantung pada pakaian halter.

Lizzy Caplan adalah ceramah tentang permaidani merah di dalamnya Donna Karan Atelier yang direka bentuk gazar sutera dan organza semata-mata, yang paling sesuai dengannya sebagai pakaian renang. Julia Louis-Dreyfus kelihatan hebat dalam adat Carolina Herrera, garis leher raspberi yang berpusing melalui tali kulit, dan Julie Bowen menjaringkan mata pada karpet merah kerana mencatat bahawa pakaian Peter Som yang dicetak mengingatkannya tentang halter pada tahun 1970-an.

Dikutip

“Seperti banyak bintang di Emmys, saya akan digantung pada pakaian halter.” – @ ericwilsonsays

Tweet ini!

Apabila saya berfikir tentang halter, saya fikir Halston, tentu saja, dan Geoffrey Beene, ketika mereka mula memakai jersi matte dan mencipta rupa disko yang terkenal pada dekad itu, tetapi populariti mereka kembali jauh lebih jauh. Vionnet merancang mereka pada tahun 1930-an, Poiret pada tahun 1920-an dan, dengan baik, Betty Rubble membuat pakaian halus biru tanda tangannya di Zaman Batu.

raksasa betty
Everett Collection

Di NJ Stevenson’s Fesyen, Sejarah Visual dari Regency & Romance ke Retro & Revolusi, pengarang mencatatkan rayuan garis leher berasal dari fakta bahawa “ia menghapuskan keperluan untuk merosakkan detail belakang dengan tali, meninggalkan kawasan kulit yang tidak terganggu untuk didedahkan kepada matahari pada siang hari dan dipamerkan pada waktu malam.”

Terutama pada waktu malam. Fikirkan Nicole Kidman dalam Balenciaga merah di Oscar pada tahun 2007 (digambarkan, dibawah kiri), atau Angelina Jolie dalam sutera putih oleh Marc Bouwer pada tahun 2004, atau Michelle Obama dalam Jason Wu pada bola sulung pada tahun 2009 (digambarkan, di bawah tengah). Amy Adams, semasa lawatan anugerahnya tahun ini, memakai sepasang halus Valentino dengan Golden Globes yang seolah-olah mengangguk pada era hiruk Amerika (digambarkan, di bawah betul).

pakaian merah-halter
Frazer Harrison / Getty; Michael Kovac / WireImage; Steve Granitz / WireImage

Tetapi pakaian halter yang paling terkenal dalam sejarah mungkin adalah yang dipakai oleh Marilyn Monroe pada tahun 1955, ketika berdiri di atas tanah subur di Tujuh Tahun Gatal, apabila angin dari kereta api meletup meletupkan skirt dan menampakkan kakinya (terperinci, atas). Pakaian ini direka oleh Bill Travilla, pereka kostum eksklusif Monroe, yang menyifatkannya sebagai penciptaan kerjaya kegemarannya. Ia pastinya bernilai.

Debbie Reynolds, yang berpakaian selama bertahun-tahun sebagai sebahagian daripada koleksi kostumnya, menjualnya di lelang Beverly Hills pada tahun 2011 untuk $ 4.6 juta.

Untuk wawasan dalaman yang sebenar, pastikan anda mengikuti Eric Wilson di Twitter (@EricWilsonSays) dan lihat lebih banyak gaun malam Emmy kegemaran Wilson.

Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

5 + 5 =

map