Selamat Ulang Tahun ke-68, Meryl Streep! Lihatlah Peranan Filem Paling Bergayanya

Tiada siapa yang suka Meryl Streep. Pencalonannya 20 Oscar dan tiga kemenangan membuktikan dia dapat memainkan mana-mana bahagian. Secara harfiah wanita itu telah memainkan lelaki rabbi, penyihir jahat, rubah, tukang masak dunia yang paling terkenal, dan rockstar. Sekarang, tentu saja, kebolehannya yang luar biasa melakukan kerja kebanyakannya, tetapi cara menyamar sebagai cara untuk menjadi watak juga mempunyai banyak kaitan dengan mencari gaya mereka. Untuk merayakan ulang tahunnya ke-68, mari kita lihat beberapa peranan Streep yang paling bergaya.

Kramer vs. Kramer, 1979

KRAMER VS. KRAMER, Meryl Streep, 1979, © Columbia/courtesy Everett Collection
Koleksi Courtesy Everett

Peranannya sebagai suri rumah yang bercanggah Joanna Kramer yang meninggalkan suaminya (Dustin Hoffman) dan anak muda, tetapi kemudian berjuang untuk mendapatkannya kembali, adalah satu yang rumit, itulah sebabnya ia mendapat Streep Oscar pertamanya. Dia adalah lambang New York klasik dengan parit Burberry yang panjangnya (Hoffman memamerkan versi lelaki itu pada permulaan filem, yang bekerja dengan baik kerana watak-watak mereka beralih peranan dalam perkahwinan itu). Ia juga membantu ketika dia menyembunyikan kehamilannya pada masa itu!

Diluar Afrika, 1985

KELUAR OF AFRICA, Meryl Streep, 1985. (c) MCA/Universal: Courtesy Everett Collection.
© MCA / Courtesy Everett Collection

Sebagai baroness Denmark, Karen Blixen, yang membina dan menjalankan ladang kopi di Afrika pada awal abad ke-20, pakaian itu harus epik (terutamanya untuk menarik perhatian Robert Redford). Itu semua topi, rok panjang, mantel elegan, butik menunggang dan oh begitu banyak beige. Menurut Hiburan Mingguan, filem itu membawa kepada trend fesyen runcit yang diilhamkan oleh safari dengan pereka seperti Ralph Lauren, Donna Karan, dan Yves Saint Laurent mengambil isyarat daripada karya pereka kostum Milena Canonero. “Pakaian dalam Diluar Afrika mempunyai kesan yang cukup terhadap fesyen. Ia seolah-olah dunia fesyen sudah bersedia untuk gaya-gaya filem itu; pakaian hanya menangkap sesuatu yang ada di udara, “kata Canonero.

Poskad dari Edge, 1990

POSTCARDS FROM THE EDGE, Meryl Streep, 1990
© Columbia Pictures / Courtesy Everett Collection

Berdasarkan hubungan kehidupan sebenar Carrie Fisher dan ibunya Debbie Reynolds, Streep memainkan Suzanne Vale, seorang pelakon yang terpaksa tinggal bersama ibunya, juga seorang pelakon, setelah keluar dari pemulihan. Dalam pemergian dari melakukan banyak filem tempoh, ini adalah tentang fesyen ’80an-awal’ 90an yang lengkap dengan rambut besar, jaket jean, dan kasut koboi.

Kematian Menjadi Her, 1992

KEMATIAN BECOMES HER, Meryl Streep, 1992, © Universal/courtesy Everett Collection
© Universal / Courtesy Everett Collection

Streep mempunyai banyak keseronokan dengan komedi zany ini bertentangan dengan Goldie Hawn dan Bruce Willis. Sebagai seorang pelakon yang benar-benar sia-sia dan cetek, Madeline Ashton sanggup berbuat apa-apa untuk mengekalkan belia. Oleh itu, dia mengambil ramuan yang sepatutnya dilakukan itu-sebelum keadaan menjadi teruk. Apabila anda tidak menonton kesan istimewa yang mengesankan, ia adalah mengenai pakaian. Lycra luar biasa, mantel parit dramatik dan beret, dan gaun petang di sepanjang awal 90-an.

The Devil Wears Prada, 2006

THE DEVIL WEARS PRADA, Meryl Streep, 2006, TM & Copyright (c) 20th Century Fox Film Corp. All rights
© 20thCentFox / Courtesy Everett Collection

Filem ini mempunyai fesyen mega dan Streep mengerjakannya, mengubah dirinya menjadi editor dinamik, kuat dan amat menakutkan Landasan majalah, Miranda Priestly. Walaupun Anne Hathaway’s Andi berpindah ke tranformasi alur fesyen yang ajaib, Streep kelihatan sempurna melalui keseluruhan filem dalam persembahan megah tanpa beg, gelang, kot (yang sering dilemparkan di Hathaway) atau di luar tempat Prada.

The Iron Lady, 2011

THE IRON LADY, Meryl Streep as Margaret Thatcher, 2011. ph: Alex Bailey/©Weinstein Company/courtesy
© Syarikat Weinstein / pengiktirafan Everett Collection

Merancang gaya Perdana Menteri besar Margaret Thatcher akan menjadi satu cabaran, tetapi dengan The Iron Lady pereka kostum Consolata Boyle dan pemangkasan Streep (dia memenangi Oscar untuk Pelakon Terbaik), ia benar-benar karya seni. Boyle memberitahu Forbes: “Dia menggunakan warna bijak, sentiasa mengetahui bahawa dia akan dikelilingi oleh lelaki yang selalu berpakaian abu-abu, pinstripe hitam gelap adalah hanya warna yang paling cerah yang pernah ada. Ia adalah dunia monokrom, dan dia adalah nyalaan ini cahaya di tengah-tengahnya. “

BERKAITAN: 20 Gambar Vintage yang Menakjubkan dari Bintang Berpakaian Terbaik di Festival Filem Cannes

Ricki dan Flash, 2015

RICKI AND THE FLASH, advance US poster art, Meryl Streep, 2015. © Sony Pictures Releasing /
© Sony Pictures / Courtesy Everett Collection

In Ricki dan Flash, Streep memainkan rockstar Ricki Rendazzo, yang meninggalkan keluarganya untuk hidup di jalan raya. Tetapi apabila anak perempuannya (dimainkan oleh anak perempuan sebenar Mamie Gummer) bercerai, dia pulang untuk mencuba menjadi ibu yang tidak pernah benar. Streep menunjukkan pelbagai fesyen yang serius, rockin ‘beberapa rambut Stevie Nicks utama, banyak kulit hitam dan beberapa kasut mengagumkan. 

Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

30 − 24 =

map