Siapa Undian untuk Oscars? Ia rumit.

Seperti yang anda telah dengar, Oscar adalah penghormatan tertinggi di Hollywood. Anugerah ini mempunyai kuasa untuk menghidupkan semula kerjaya yang lama, menubuhkan pendatang baru di kalangan golongan elit industri, dan mengalihkan C-lister ke senarai A dalam sekelip mata..

Tetapi apa yang menjadikan Anugerah Akademi begitu berprestij? Yang mengundi untuk calon-calon dan yang akhirnya memenangi pemenang?

Oscar Voting Lead
Kevork Djansezian / Getty Images

Nah, jawapannya jauh dari mudah. Kini terdapat lebih daripada 7,000 anggota pengundian dari Akademi Seni Rupa dan Sains, yang digambarkan sebagai “seniman filem yang bekerja dalam menghasilkan gambar gerakan yang dikeluarkan secara teatrik.” Ahli-ahli ini dibahagikan kepada 17 cabang yang berlainan yang melintasi setiap sudut industri-dari muzik dan perhubungan awam kepada pelakon (dan 14 yang lain yang sama pentingnya). Bagi mereka yang tidak masuk ke cawangan khusus kerjaya, terdapat dua kategori tambahan: “anggota-di-besar” dan “sekutu”. Anda boleh menyemak semua syarat kelayakan di laman web rasmi Oscars.

Terdapat dua pintu masuk di mana seseorang boleh menyertai Akademi. Jika anda dicalonkan untuk Anugerah Akademi, anda secara automatik dianggap sebagai keahlian-jika tidak, anda memerlukan dua orang Akademi dari cabang yang sesuai untuk menaja anda. Keputusan itu akhirnya dibuat oleh Lembaga Gabenor Akademik-jemputan dihantar pada musim bunga.

Dapatkan pandangan yang paling dekat dengan fesyen merah karpet terbaik untuk LESS. Langgan InStyle sekarang dan selamatkan besar semasa Jualan Musim Anugerah kami yang terhad!

Apabila ia datang kepada pencalonan, ahli-ahli cawangan yang dipilih mengundi untuk calon-calon dalam bidang mereka (undi pelakon menyerahkan nominasi untuk pelakon terbaik, pengarah menyerahkan calon untuk pengarah terbaik, dll.). Pengecualian penting untuk proses pencalonan termasuk kategori Filem Ciri animasi, Dokumentari, Filem Bahasa Asing, dan Filem Pendek, yang boleh anda pelajari dalam buku panduan Akademi 35 muka surat. Para calon untuk Gambar Terbaik, bagaimanapun, terbuka kepada semua anggota pengundi akademi.

Apabila penama telah dipilih, setiap ahli pengundi Akademi dapat mengundi pemenang dalam setiap kategori. Selepas keputusan dikira, hanya dua orang (rakan kongsi PricewaterhouseCoopers) tahu pemenang sehingga mendedahkan televisyen.

Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

9 + 1 =

map