Sophia Bush di Golden Globes Blackout: “Wanita di Anugerah Menunjukkan Mempunyai Platform”

Masa's Up

Kurang dari dua bulan yang lalu, pelakon Sophia Bush, Hilarie Burton, dan ahli-ahli wanita lain One Tree Hill menulis surat terbuka yang kuat untuk menyokong rakan sekerja mereka, One Tree Hill penulis Audrey Wauchope. Surat itu disiarkan selepas Wauchope menuduh peluncuran seksual TV dari ‘gangguan seksual’. Pada hari Isnin, Bush-bersama-sama dengan hampir 300 wanita Hollywood yang lain menandatangani satu dekri The New York Times sebagai ahli pergerakan Time’s Up.

InStyle bercakap semata-mata kepada Bush pada malam-malam Globes untuk membincangkan bagaimana dia terlibat dan “pergeseran seismik” dia sudah menyaksikan.

Inisiatif ini diumumkan pada Hari Tahun Baru, tetapi apabila semua perancangan bermula? Bagaimana anda mula terlibat??
Kerja ini bermula beberapa bulan sebelum ini. Ia diilhamkan oleh sebuah surat, yang ditandatangani oleh 700,000 wanita dari Kesatuan Pekerja Ladang, yang mereka tulis untuk bersatu padu dengan para wanita dari perniagaan hiburan yang telah maju. Apabila perbualan #MeToo datang, akhirnya, ke hadapan, kita semua menyedari bahawa masa ini boleh menjadi masa yang penting dan revolusioner merentasi industri. Amber Tamblyn membawa idea itu kepada saya, dan saya semua masuk. Pandangan bahawa dengan platform kami, kita dapat meninggikan semua wanita, bahawa kesakitan mereka adalah kesakitan kita, bahawa keadilan mereka adalah keadilan kita? Itulah perkara ini.

Semasa masa emosi yang semakin meningkat, kumpulan ini mencadangkan cara yang jelas dan pragmatik untuk membuat perubahan. Kenapa kunci kepada misi itu?
Pertama, saya ingin menjelaskan bahawa emosi “bertambah” kerana mereka sepatutnya. Serangan seksual dan keganasan, dan kadang-kadang realiti gangguan yang tidak dapat diatasi yang dihadapi oleh wanita semata-mata kerana menjadi wanita yang ingin bekerja, dan membuat, membuat dan meletakkan makanan di atas meja, sepatutnya membuat orang kecewa. Ia sepatutnya membangkitkan tindak balas emosi. Itulah yang kita lakukan dengan tindak balas itu, apabila kompas moral orang dicetuskan oleh realiti yang tidak dapat disangkal tentang serangan dan pelecehan, yang harus melampaui perasaan dan diubah menjadi tindakan. Meningkatkan perbualan untuk menjadikannya nama rumah tangga dan dengan itu membuka dialog untuk orang ramai telah berkuasa tinggi. Wanita tidak lagi merasa seperti mereka perlu bersembunyi. Dan dari sini inisiatif itu akan mengikuti amalan-amalan yang menjadikan mereka dalam gelap. Terdapat perancangan untuk undang-undang yang akan menghentikan mangsa tekanan yang sistematik dengan perjanjian tanpa pendedahan. Dana ini akan membantu mempertahankan wanita dalam semua lapisan masyarakat kerana mereka menentang penyalahguna dan organisasi yang melindungi mereka. Dan begitulah perubahan sistem. Begitulah pergerakan ini menarik garis di pasir dan menjadi penanda perubahan sistemik.

VIDEO: Rashida Jones Menutup Pengkritik Golden Glob Redout Carpet Blackout

Pernahkah anda melihat perubahan segera atau ketara pada set atau dalam persekitaran lain?
Sudah tentu. Saya sangat berterima kasih kepada lelaki dalam hidup saya yang telah memanggil, atau meminta untuk memecahkan roti, dan menyelam lebih mendalam apa yang semua ini bermakna. Lelaki yang berkata, “Saya fikir saya seorang lelaki yang baik, tapi saya? Adakah saya pernah melakukan sesuatu untuk membuat anda tidak selesa? Adakah terdapat apa-apa yang anda akan berkongsi dengan saya untuk mengajar saya? “Saya dapati lelaki menangkap diri ketika mereka mengganggu wanita dalam pertemuan, dan berhenti. Ia adalah kesedaran yang hidup di minutia pada masa-masa, namun untuk menyaksikan ia terasa seperti pergeseran seismik. Ia berkuasa.

Adakah terdapat pengalaman peribadi yang memberi inspirasi kepada anda untuk mengatakan, “Cukup”?
Sesungguhnya. Dan mereka telah spektrum luas.

BERKAITAN: Rashida Jones Mematikan Pengkritik Golden Glob Redout Carpet Blackout

Mesej apa yang anda fikir akan menghantarkan pemadaman Golden Globes, dan mengapa bentuk protes ini? Mengapa anda fikir ia telah memecah-belah??
Saya faham mengapa, pada pemeriksaan pertama, sekumpulan wanita yang memakai hitam untuk menunjukkan anugerah mewah mungkin kelihatan remeh. “Apa yang benar-benar bermakna untuk menyerang,” anda mungkin bertanya. Tetapi ia lebih besar daripada pakaian. Kami secara sedar sangat terbiasa melihat laut warna di pameran ini. Ia akan kelihatan awan untuk melihat semua orang dalam warna hitam. Secara sedar, kumpulan besar di belakang semua berbunyi, dalam kekseksinya, hampir seperti pengebumian. Ia sememangnya serius. Dan intinya, anda tidak boleh mengambilnya. Simbolisme akan berdiri. Anda tidak boleh menyunting liputan untuk bercakap tentang apa yang ada dalam dompetnya atau apa yang dia pakai daripada kerja yang diambil untuk memainkan peranannya, atau apa yang difikirkannya mengenai iklim geopolitik. Anda tidak boleh mempromosikan kekurangan terhadap wasiatnya pada tahun ini. Anda akan mengakui hitam; pemadaman. Perbualan akan perkara. Suara wanita akan dengar. Wanita di anugerah menunjukkan mempunyai platform, dan tahun ini ia diambil untuk berdiri dengan wanita dimana – mana. Dan tiada siapa yang boleh memotongnya. Pastinya, ia lebih kepada pakaian.

Apakah sebahagian daripada inisiatif ini yang paling berpindah kepada anda?
Melihat betapa kuatnya wanita, dan betapa sangat komited untuk mengangkat satu sama lain kita, telah mengetuk angin dari saya pada kali tahun ini. Masyarakat cuba mengajar wanita bahawa kita persaingan antara satu sama lain, dan itu hanya tidak benar. Apabila krisis hits, wanita melingkari gerobak dan mengangkat satu sama lain. Peralihan ini, menuntut semula masa kita dan hak kita untuk mengambil ruang, akan memberi kesan kepada kita semua, anak perempuan kita, dan anak perempuan anak perempuan kita. Teks rawak pada rantai kumpulan kami telah dilakukan untuk saya, dalam masa nyata. Sokongan semacam itu, membiak dan menghantar dana pembelaan undang-undang ke atas saiz ini, memberi kesan positif kepada wanita di mana sahaja yang memerlukan bantuan? Ia mengagumkan.

Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

8 + 2 =

map