Starbucks Menghantar Mesej Berkuasa dengan Video Latihan Bias Racun Baru

Awal minggu ini, lebih daripada 8,000 lokasi Starbucks di seluruh Amerika Syarikat menutup pintu untuk latihan kepelbagaian. Lebih 175,000 pekerja menghabiskan masa empat jam mempelajari tentang kecenderungan perkauman dan bagaimana memecahkan kitaran stereotaip melalui perbualan terbuka dan satu video yang kuat yang hanya boleh mengubah minda para pengkritik yang paling keraguan. 

Sesi latihan di seluruh negara digerakkan oleh insiden di Philadelphia Starbucks, di mana lelaki kulit hitam Rashon Nelson dan Donte Robinson ditangkap semasa menunggu rakan sekerja untuk muncul dalam mesyuarat perniagaan. 

Rakaman telefon kamera penangkapan mereka menjadi virus, yang mengetuai CEO Starbucks Kevin Johnson untuk muncul Selamat pagi Amerika untuk mengeluarkan permintaan maaf awam kepada Nelson dan Robinson, memanggil tindakan pekerjanya “sepenuhnya tidak sesuai” dan “dipersalahkan.”

“Walaupun ini tidak terhad kepada Starbucks, kami komited untuk menjadi sebahagian daripada penyelesaian,” kata Johnson dalam kenyataan akhbar mengenai mengapa sesi latihan khas diperlukan. “Menutup kedai kami untuk latihan bias perkauman hanyalah satu langkah dalam perjalanan yang memerlukan dedikasi dari setiap peringkat syarikat dan perkongsian kami di masyarakat setempat kami.”

Johnson menyimpan kata-katanya, dan video yang berkesan yang digunakannya semasa sesi latihan Selasa telah dikeluarkan. Sepanjang segmen lapan minit, tumpuan ditempatkan dengan tegas pada berat sebelah sistemik di tempat-tempat awam dan bagaimana akses ke tempat awam telah diatur secara sejarah di negara ini. 

“Sudah tiba masanya kita bercakap mengenai apa yang dimaksudkan untuk tidak dialu-alukan sebagai warganegara Amerika,” kata Sherrilyn Ifill, presiden dan pengarah nasihat Dana Pertahanan Undang-Undang NAACP dan perunding kanan kepada latihan kecenderungan kaum Starbucks dalam video.

RELATED: Kenapa Starbucks Ditutup pada 29 Mei? Semua Yang Anda Perlu Tahu Mengenai Latihan Khas Pekerja

Filem pendek menemuramah orang warna menggambarkan akaun pertama mereka mengalami perkauman di tempat yang seharusnya merasa selamat, seperti pusat membeli-belah dan restoran. Seorang yang menemuduga berkata, “Orang menganggap anda melakukan sesuatu yang buruk, saya rasa saya mengganggu orang atau membuat mereka tidak selesa hanya berjalan masuk.”

Terdapat juga klip-klip yang terdiri daripada Pergerakan Hak Sivil ke tajuk-tajuk yang lebih baru-baru ini, termasuk seorang pegawai yang mencekik lelaki hitam muda di luar Waffle House. 

Tonton seluruh klip di atas. Percayalah, ini berbaloi. 

Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

76 − 72 =

map