The Diet That Cured My PCOS-And Ended My Battle with Infertility

Alisa Vitti adalah pengasas aplikasi pengesanan masa MyFLO dan pengarang buku kesihatan hormon wanita WomanCode.

Sebagai kanak-kanak, kebanyakan yang diberi amaran tentang bagaimana mudah berbahaya adalah untuk mempunyai bayi. Tetapi jika anda telah berusaha untuk hamil, atau melihat rakan atau ahli keluarga mengalami pengalaman ketidaksuburan, anda tahu bahawa ada jalan cerita yang selari – yang penuh dengan kekecewaan, patah hati, dan seringkali perbelanjaan yang besar.

Pada usia 20 tahun, saya diberitahu saya mungkin tidak akan dapat mengandung.

Apabila saya pergi ke pejabat doktor hari itu, saya adalah maharaja di kolej. Menjadikan bayi adalah perkara yang terakhir dalam fikiran saya. Tetapi saya tahu sesuatu yang tidak normal, sesuatu yang menjejaskan seluruh tubuh saya. Berat badan saya naik dari 145 hingga 200 lbs. dalam masa beberapa bulan. Wajah saya, dada, dan belakang telah diliputi oleh jerawat cystic. Selama enam tahun, saya habis, tertekan, dan saya mempunyai kabus otak yang tetap. Dan saya hanya mendapat tempoh saya dua kali setahun.

BERKAITAN: Sandra Bullock pada Ibu, Porno Rumah Hiasan, dan Cerita #MeToo Dia Hampir Tidak Beritahu

Setiap MD memberiku bahu bahu yang sama, menawarkan saya minum ubat-ubatan yang tidak dikaji (kebanyakannya dengan senarai kesan sampingan yang membimbangkan) dan janji-janji samar-samar bahawa dadah mungkin membantu dengan gejala. Tetapi mereka tidak pernah menangani punca-punca yang mendasarinya. Ini tidak boleh diterima oleh saya. Saya belajar biologi dan merancang menjadi OB / GYN sendiri, jadi saya melakukan penyelidikan sendiri. Dan selepas menghabiskan semua masa lapang saya di perpustakaan, saya dapati keadaan yang terdengar sama seperti apa yang saya alami: sindrom ovarium polikistik (PCOS).

Penemuan itu sepatutnya menjadi penembusan besar saya, ketika hidup saya menjadi lebih baik. Sebaliknya, doktor saya mengesahkan diagnosis dan menyediakan saya untuk masa depan yang suram. Semasa saya berumur, saya boleh menjangkakan untuk mendapatkan lebih banyak berat badan, mendapatkan kencing manis, dan membangunkan penyakit jantung dan kanser. Oh, dan saya mungkin tidak akan dapat mempunyai anak secara semulajadi-walaupun dengan IVF. Saya ditawarkan lebih banyak ubat-ubatan dan tidak ada janji untuk menyembuhkan.

Saya tahu di sana telah untuk menjadi penyelesaian untuk membantu isu-isu jangka masa saya terkawal, dan saya benar-benar mahu mencari yang semula jadi. Saya melakukan membersihkan jus, melihat para pengamal, dan membeli sejumlah makanan tambahan, tetapi tidak ada yang bekerja. Saya tidak pernah menjadi penggemar hormon sintetik, terutamanya kerana saya diberitahu bahawa mereka tidak akan merawatnya sebab isu saya, hanya gejala, tetapi tidak pasti apa lagi yang boleh saya lakukan, saya cuba mengambil pil itu. Tubuh saya tidak bertindak balas dengan baik. Selepas 10 hari pada kawalan kelahiran hormon, saya mempunyai episod jantung dan hilang penglihatan di mata kiri saya selama beberapa jam. Itulah penghujungnya.

Tetapi pil itu mencetuskan idea yang mengubah segala-galanya untuk saya: Jika ketidakseimbangan hormon adalah masalah, bukannya meletakkan hormon sintetik dalam tubuh saya, bolehkah saya mendapatkan sistem endokrin saya untuk menjadikan hormon tahap seimbang di tempat pertama? Adakah itu berakhir keadaan saya?

VIDEO: Bagaimana untuk merayakan Hari Ibu dengan Lauren Conrad

 

Saya mengubah hala tuju pendidikan saya supaya saya boleh menyelam lebih dalam ke dalam hormon dan nutrisi. Saya terkejut untuk mengetahui bahawa cerita saya jauh dari unik. Kebanyakan wanita yang mengalami masalah jangka masa, dari PCOS hingga fibroid ke endometriosis, ditawarkan sedikit sokongan perubatan. Di sekolah, saya telah belajar mengenai penyelidikan epigenetik yang menggembirakan mendedahkan bahawa dua tuas utama dalam ekspresi gen adalah diet dan gaya hidup. Dan jadi saya meneruskan perjalanan penemuan hormon.

Saya belajar menilai tempoh masa saya-itu betul, darah jangka masa akan kelihatan dengan cara tertentu, dan warna yang salah dapat memberikan maklum balas tentang hormon dan kesuburan anda. Saya belajar bahawa meningkatkan kesuburan termasuk makan makanan meningkatkan kesuburan, mengelakkan dadah tertentu, mengambil makanan tambahan yang betul, dan menjaga jarak anda dari bahan kimia alam sekitar.

Salah satu penemuan saya yang paling mendalam ialah kitaran kami tidak hanya menjejaskan kami setiap bulan; badan wanita mempunyai keperluan kitaran yang beralih dari minggu ke minggu dan dari dekad hingga dekad, seperti yang kita usia. Dengan kata lain, bagi wanita untuk merasakan yang terbaik dan melindungi kesuburan kita, kita perlu makan, bersenam, dan menjaga diri kita secara berbeza mengikut biokimia wanita yang unik semasa setiap minggu daripada kitaran.

BERKAITAN: Anda Akan Mencuri Tradisi Adopsi Uzo Aduba dengan Sisters-Nya

Sebaik sahaja saya meletakkan apa yang saya pelajari dalam praktik-yang kemudian saya diformalkan sebagai Protokol FLO-saya kehilangan 50 paun, jerawat payudara saya hilang, kulit saya bercahaya dan rambut saya mula bersinar.

Tetapi, yang paling penting, tempoh saya kembali. Dalam beberapa bulan saya berbasikal dengan kerap. Dan tempoh biasa bermakna saya akan dapat hamil. Empat belas tahun kemudian, ketika suami saya dan saya memutuskan untuk memiliki bayi secara semula jadi pada usia “lanjut usia 37 tahun, kami berjaya setelah tiga percubaan.

Ia tidak hilang pada saya bahawa ia adalah hadiah untuk dapat mempunyai konsep semula jadi, kehamilan yang sihat, dan seorang kanak-kanak. Saya berasa sangat bersyukur kerana telah memulakan perjalanan saya ke keseimbangan hormon pada usia saya sehingga saya dapat memperbaiki dan melindungi kesuburan saya dalam jangka masa panjang. Saya tahu bagaimana perkara-perkara yang berbeza boleh jadi saya tidak mengambil kesihatan hormon saya ke tangan saya sendiri, ketika itu dan di sana.

Selepas meletakkan PCOS saya menjadi remisi, Saya mengumpulkan semua penyelidikan saya dan berkongsi dengan dunia sebagai Protokol FLO, mewujudkan syarikat penjagaan kesihatan haid yang moden untuk wanita yang mengalami masalah hormon. Baru-baru ini, saya merumuskan set penting mikronutrien setiap wanita perlu mengimbangi hormonnya. Saya tahu saya jauh dari satu-satunya wanita yang telah diberikan prognosis buruk yang mungkin dapat dielakkan. Pusat Penyakit dan Pencegahan Penyakit menganggarkan bahawa lebih daripada 12 peratus wanita hamil akan mengalami masalah hamil-lebih daripada satu dalam 10 wanita-dan lebih daripada 7 juta wanita di Amerika Syarikat telah menggunakan beberapa bentuk teknologi pembiakan.

BERKAITAN: Anda Telah Dimainkan oleh Paris Hilton 

Kemandulan adalah berleluasa kerana beberapa faktor yang menyumbang, beberapa di antaranya adalah di luar kawalan kami, tetapi banyak perjuangan dipicu oleh gabungan gaya hidup dan faktor persekitaran yang memberi kesan kepada hormon kami. Terima kasih kepada makanan yang tidak sihat yang kita makan dan bahan kimia sehari-hari yang kita terdedah kepada, hormon kita hancur dan tidak seimbang – tetapi ia sering berkuasa untuk mendapatkannya kembali ke landasan.

Kerana penjagaan diri kitaran adalah bahagian asas teka-teki mengimbangi hormon, saya membangunkan Apl Tracker Period MyFLO agar wanita boleh mengikuti jam hormon mereka dengan lancar sepanjang hari, minggu, dan bulan. Ia membolehkan wanita mempunyai tempoh yang lebih baik secara semulajadi dan tempoh yang lebih baik adalah langkah pertama yang penting di jalan ke kesuburan.

Jika anda masih muda dan tidak memikirkan kesuburan tetapi mengalami gejala seperti yang saya lakukan, atau mengalami masalah jangka masa yang sama seperti Fibroid, Endometriosis, atau bahkan PMS sahaja, melindungi kesuburan masa depan anda bermakna memberi perhatian kepada badan anda sekarang. Sekiranya anda seorang wanita berusia 30-an atau 40-an yang ingin mengandung tetapi menghadapi ramalan suram daripada doktor anda, anda tidak perlu mengambilnya duduk. Saya belajar terlebih dahulu bahawa terdapat banyak yang anda boleh lakukan untuk meningkatkan kesuburan secara semula jadi hari ini dan menjadi seorang ibu jika dan bila anda mahu.

Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

− 4 = 4

map