Tinjauan Baru ini Menilai A.S. Antara 10 Negara Paling Berbahaya untuk Wanita

Mengeluh.

Ia menjadi satu minggu yang melelahkan untuk rakyat Amerika, adakah ia tidak? Pertama, Mahkamah Agung memutuskan untuk menegakkan larangan perjalanan Presiden Trump ke tujuh negara yang kebanyakannya Muslim; maka ia menjejaskan hak-hak pembiakan wanita dengan menyokong “krisis pusat kehamilan” anti-aborsi dengan menghalang undang-undang yang akan menghendaki mereka memaklumkan wanita dari semua pilihan yang ada.

Dan jika itu tidak mencukupi, hanya semalam kita mengetahui bahawa Hakim Anthony Kennedy bersara, membuat jalan Perantis tuan rumah yang berpaling-POTUS Trump untuk mencalonkan seorang hakim baru, dan kemungkinan besar bahawa pelantiknya dapat membantu menghapuskan pengguguran dan hak LGBTQ, membalikkan kemajuan begitu banyak aktivis hak-hak sivil telah berjuang untuk membuat.

Hebat!

Wanita's Rally Against Sexual Harassment As Allegation Against Japan Official Troubles Administration
Bloomberg / Getty Images

Perkara-perkara yang terus berlaku pada hari Rabu selepas tinjauan dari Yayasan Thomson Reuters jatuh beberapa berita: Amerika Syarikat adalah negara yang paling berbahaya ke-10 di dunia untuk wanita, menjadikan Amerika satu-satunya negara Barat di 10 negara teratas. Perdana Menteri comel, tidak begitu buruk pada masa ini, eh?

Duduk di atas A.S. dalam senarai adalah, untuk: India, Afghanistan, Syria, Somalia, Arab Saudi, Pakistan, Republik Demokratik Congo, Yaman dan Nigeria. Menurut kaji selidik itu, yang dijawab oleh 548 profesional, ahli akademik dan pembuat dasar di seluruh dunia, wanita di negara-negara ini menghadapi risiko yang lebih besar untuk keganasan seksual; kekurangan sumber penjagaan kesihatan yang mencukupi; dan menghadapi banyak, banyak bentuk penyalahgunaan dan kesalahan hak asasi manusia.

Faktor-faktor yang menyumbang kepada persekitaran berbahaya termasuk tradisi budaya, pelecehan, pembunuhan, pembunuhan perempuan, perkahwinan paksa, pemerdagangan manusia, dan potensi perbudakan seks.

BERKAITAN: Janet Mock akan Keluar sebagai Trans dan Menarik Karir 180

Jadi kenapa A.S. membuat senarai itu? Pergerakan #MeToo dan kempen Time-Up membantu menonjolkan gangguan seksual dan ketidaksamaan wanita di Amerika. “Orang yang ingin berfikir pendapatan bermakna anda dilindungi dari kesalahan, dan sedihnya itu tidak berlaku,” kata Cindy Southworth, naib presiden rangkaian Rangkaian untuk Mengakhiri Keganasan Rumah Tangga. “Kami akan melihat ke belakang dan melihat ini sebagai titik kritikal yang sangat kuat … Kami meniup penutup dan berkata ‘#Metoo dan Time’s Up’.”

Untuk meringankan beban, di sini 50 wanita badass benar-benar mengubah dunia-kerana seseorang perlu.

Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

5 + 2 =

map